ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:50 Yılmaz: UCM’nin katil soykırımcı Netanyahu için tutuklama kararı insanlık için dönüm noktası
00:43 Kocaelili Hakem Arzu Görgün’e uluslararası görev
00:38 Usulsüz çakar kullananlara yeni cezalar belli oldu
00:30 Ruhsatsız silah taşıyanlara dört yıl hapis cezası
00:12 TUSAŞ’tan Çanakkale temalı HÜRJET paylaşımı
00:06 Hafta sonu kar geliyor
00:06 Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 9 terörist etkisiz hale getirildi
00:03 Bakan Fidan’dan BRICS açıklaması: Ortaklıkla ilgili bir teklif aldık
00:01 2025 İç Güvenlik Ekipmanları Fuarı (İGEF) için hazırlıklar başladı
10:37 Donald Trump’ın Adalet Bakanı Adayı Matt Gaetz adaylıktan çekildiğini açıkladı
10:18 FAO Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’ndan Türkiye’ye ‘Tam uyum ödülü’ 
09:56 Avrupalılara göre en büyük tehdit düzensiz göç ve terör
09:52 İkinci Trump döneminde Ankara-Şam hattında ne bekleniyor?
09:51 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
09:44 Eurofighter satışı yeni bir dönemin başlangıcı mı?
09:14 Irak’ta Saddam Hüseyin sonrası ilk nüfus sayımı
07:19 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarına Genel Bir Bakış
06:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
06:31 Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
06:30 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

YKS’de yeni barajla neler değişti?

YKS’de yeni barajla neler değişti?
12 Ağustos 2021
8.770
A+
A-

UHA HABER / YKS ilave ek yerleştirmede baraj puanı TYT’de 140, AYT ve YDT’de 170 olarak uygulanacak. Böylelikle 300 bin öğrenci için 4 yıllık üniversiteye tercih hakkı doğacak. Peki, yeni barajla neler değişti? Doğru tercih nasıl yapmalı? Detaylar haberimizde.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2021 Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi’nde (AYT) uygulanan baraj puanının düşürülmesi için harekete geçmişti.

Çalışma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da gençlere müjdeyi Twitter hesabından verdi.

YÖK’ün 2021 YKS tercih sürecinde merkezi ve ek yerleştirmeye ilave bir ek yerleştirme yapılmasını kararlaştırdığını anlatan Erdoğan, “Bu ilave ek yerleştirmede baraj puanı TYT’de 140, AYT ve YDT’de 170 olarak uygulanacaktır” açıklamasını yaptı.

Peki, yeni baraj puanıyla neler değişti? Üniversite kontenjan ve sıralamalarında değişiklik olur mu? Bu süreçte tercih yaparken dikkat edilmesi gerekenleri Eğitim Uzmanı Burçak Özel, TRT Haber canlı yayınında cevapladı.

Burçak Özel, baraj puanlarının düşürülmesinin 180 ve üzeri olan öğrencileri etkilemeyeceğini belirterek şunları söyledi:

“Bu yıl geçen seneye göre daha fazla öğrenci baraj altında kaldığı için onlara bir hak tanındı. Ancak öğrenciler bekleyecekler. Çünkü puanı 180 ve üzeri olan öğrencileri etkilemeyecek. 20 Ağustos’a kadar tercih süreci devam edecek. 180 ve üzeri puan alan adaylar sıralamaları ve puanları değişmeden yine aynı şekilde tercih işlemlerini gerçekleştirecekler. Sonra onlar için bir ek yerleştirme süreci de başlayacak. Orada da tabii üniversiteler yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra yine ÖSYM boş kalan kontenjanları ilan ediyor. İlan ettikten sonra herhangi bir üniversiteye yerleşmemiş olan öğrenciler yine merkezi yerleştirme tercih edecek. Baraj altında kalan öğrenciler yine bekleyecek. Ve onlar da yerleştikten sonra süreç başlamış olacak.”

“Herkes için adaletli bir uygulama oldu”

Eğitim Uzmanı Burçak Özel, kararın ek yerleştirme sürecine etkisiyle ilgili de şöyle konuştu:

“Şu anda TYT barajı 150’den 140’a, AYT ve YDT barajı da 180’den 170’e düşürüldü. Bu öğrenciler ek yerleştirmelerden sonra ilave ek yerleştirme hakkı tanındı. Bu herkes için de çok adaletli ve hakkaniyetli bir uygulama oldu. Ve bu öğrenciler de ilave ek yerleştirmede yine ÖSYM’nin belirlediği herkes yerleştikten sonra boş kalan kontenjanlar ilan edilecek. Orada da puanlara göre tabii tekrar hesaplamaya da gidilir ve tekrar tercih işlemlerini yine 24 tercih hakları olmak üzere gerçekleştirip ÖSYM’ye bildirecekler. Ardından sonuçların açıklanmasını bekleyecekler.”

Öğrenciler bu süreçte doğru tercihleri nasıl yapmalı?

Özel, öğrencilerin tercih sürecinde çok araştırıp sevdiği ve ilgi duyduğu bölümlere yönelmesinin sağlıklı bir tercih olacağının altını çiziyor:

“Öncelikle bu bir sıralama sınavı ve ÖSYM herkesi sıralıyor. O yüzden puanlara göre değil sıoralamaya göre tercih yapılması çok daha sağlıklı olur. Bu anlamda tercih listesini oluştururken, mutlaka isteğe göre tercih yapılmalı. Öğrenciler iyice araştırmalı, YÖK’ün düzenlediği sanal fuarda üniversitelerin tanıtım videoları da var. Öğrenciler bunlara da katılabilir. Hangi mesleği yapmak istiyorlarsa o bölüme yönelirlerse çok daha mutlu ve sağlık bir tercih yapmış olurlar.”

[UHA Haber Ajansı, 12 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.