ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:04 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:35 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:57 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
17:20 CHP’nin boykot listesi giderek genişliyor: Anadolu Ajansı ve DBL Entertainment da listeye eklendi!…
12:53 Kocaeli Kartepe’den Haberler!…
11:10 Gazeteci Serkan Borlak son yolculuğuna uğurlandı…
11:08 Türkiye toplam tahıl ürünlerinde 2023-2024 piyasa döneminde yurt içi üretimi ülkedeki talebi karşılama yeterliliği yüzde 111,9 olarak belirlendi…
10:43 Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Dijital bağımlılık riskine karşı çocuklarımızı korumak zorundayız”
09:13 Adalet ve güven temelli liderlik
07:37 Yeni neslin başarılı oyuncularından Hafsanur Sancaktutan, şu sıralar rol aldığı dizi için Kapadokya ve İstanbul arasında adeta mekik dokuyor…
06:51 Ramazan sonrası sağlıklı beslenmeye geçiş rehberi
00:57 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
00:51 Kocaelispor Teknik Direktörü Taşdemir, Sakaryaspor maçının ardından UHA Haber’e açıklamada bulundu…
00:48 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
00:47 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
00:22 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
00:08 2003-2004 Yılları arasında Batman Valiliği yapan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Batmalıların Ramazan Bayramı’nı kutladı…
00:05 Türkiye’nin seyir füzeleri: Sahne onların olacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yeni yasa taslağında olması gerekenler

Yeni yasa taslağında olması gerekenler
1 Mart 2024
17
A+
A-

TÜRSAB Başkan Başdanışmanı ve Türkiye Seyahat Acentaları Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi (TÜRSAV) Hamit Kuk, TBMM Meclis Başkanlığına sunulan Turist rehberleri ve seyahat acentelerine ilişkin düzenlemeleri içeren Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifiyle ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.

UHA /  İnternational News Agency

TÜRSAB Başkan Başdanışmanı Hamit KUK, Yeni bir yasa hazırlanırken birtakım Turizmde tarihi rekor yılbaşıyla birlikte gelecek - Kemer Gözcü Gazetesikriterlerin gözetileceğini belirterek, Örneğin kamu yararı gözetmesi ya da o iş kolunun teknolojiye ve yeni iş modellerine karşı uyum sağlaması gibi olduğuna dikkat çekti.

Hamit KUK, “Ama bütün bunlar kadar önemli olan başka bir şey daha var. Hazırlanacak yeni yasa taslağı mevcut yasadan daha iyi ve güncel ihtiyaçları karşılar nitelikte olmalıdır” dedi.

“Aradan geçen elli yıllık süreçte değişen ve gelişen rekabet koşullarına uyum sağlamakta zorlanan, dolayısıyla bazı ihtiyaçları karşılamaktan uzak kalan 1618 sayılı Seyahat Acentaları Birliği Yasası’nın değiştirilmesi veya güncellenmesi gerekiyor mu?” diyen KUK, kesinlikle ‘evet’ diyerek cevabını da kendisi verdi.

Hamit KUK, şunları söyledi:

“Öyleyse hazırlanacak yeni yasa taslağı mevcut yasanın eksikliklerini giderecek, gelişen dünya koşullarına göre ihtiyaçları karşılayacak bir taslak olmalı. Yoksa yeni bir yasa hazırlamanın hiçbir anlamı yoktur. Peki, Sayın Bakanın hazırladığı yeni yasa taslağı bütün bu ihtiyaçları karşılayacak düzeyde mi? Kesinlikle hayır! Bu taslak incelendiğinde çok özensiz hazırlandığı, birçok mantık hatası barındırdığı ve 1618 sayılı yasanın gerisinde kaldığı için ciddi hayal kırıklığı yarattı. Haliyle bu taslak sektörün sorunlarını çözmekten çok uzak kalmıştır”.

TÜRSAB Başkan Başdanışmanı Hamit KUK, Yeni yasa taslağında olması gerekenleri de şöyle sıraladı:

-1972 yılının şartlarına göre ülkemiz için önemli bir ihtiyaç olan ve buna göre hazırlanan 1618 sayılı yasa güçlü bir yasadır. Yerine hazırlanacak olan yeni bir yasa taslağının da mevcut 1618 sayılı yasanın ruhuna ve münhasır özelliklerine uygun olmalıdır.

-Acentacılık mesleğinin münhasır özelliklerinin başında gelen ‘transfer’ tanımlaması 1618 sayılı yasadaki hali üzerinden geliştirilerek daha net ve hiçbir yoruma fırsat vermeyecek şekilde tanımlanmalıdır.

-Yeni yasa taslağı hem tüketici dostu olmalı hem de haksız rekabeti önleyen tedbirler barındırmalıdır.

-Yasal boşlukları fırsat bilerek tüketicileri dolandıranlar ayıklanmalıdır. Tüketiciyi kandıran şaibeli ve hileli satışların önü alınmalıdır.

-Dünyadaki örneklerine baktığımızda küçük sermayeli şirketlerin korunmaya özen gösterildiği görülmektedir. Ülkemizdeki turizm hareketliliğinin neredeyse yarısına sahip küçük ölçekli seyahat acentalarını korumanın yollarından biri de ülkemizdeki tek yetkilik sisteminin kaldırılmasıdır.

-Ülke ekonomisine ve dış ödemeler dengesine katkı sağlayan bir sektör olan turizm sektörü meslek olarak kabul edilmeli ve sektördeki çalışma prensipleri buna göre belirlenmelidir.

-Yeni acenta kuruluşlarına belli kriterler getirilmelidir. Acente kuruluş belge ücretleri güncel fiyatların en az beş katı olmalıdır. Böylece diğer meslek gruplarında olduğu gibi haksız rekabete sebebiyet vermeden yeni kuruluşlar sınırlandırılmalıdır.

-Sektöre girmek isteyenleri engel olmamak için atıl kalmış ve faal olmayan acenta belgelerinin devri teşvik edilmelidir. Belge devri işlemleri hem devreden hem devralan ve hem de kurum lehine olacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.

-Hala hazırda devletin açıkladığı yeniden değerlendirme oranıyla her yıl zamlanan aidatlar yeni yasa taslağında yapılacak bir düzenleme ile acenta giriş ücretinin en fazla binde beşi olarak belirlenmelidir.

-Kısacası bir taraftan acenta kuruluş belge ücretlerini arttırıp diğer taraftan aidatları düşürmek yeni yasa taslağındaki temel hedeflerden biri olmalıdır.

-Turizmin gelişmesiyle beraber alternatif birçok turizm çeşidi ortaya çıktı. Hava, deniz, orman, dağ, ova gibi yerlerde yapılan turizm çeşitlerinde birçok farklı bakanlığın yasa ve yönetmeliklerine takılan ve yeni moda turizm faaliyetlerini engelleyen ciddi sorunlar var.

-Bu faaliyetleri düzenleyen ve kontrol eden başta Ticaret, Maliye, Ulaştırma, Sağlık, İçişleri Bakanlıkları olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla olan ilişkileri düzenleyecek yeni çözümler bulunmalı ve turizm faaliyetlerini engelleyen hususlar giderilmelidir.

-Diğer taraftan ülkemizdeki turist kapasitesinin yaklaşık yüzde 80’ini karşılayan seyahat acentalarının tur ve transfer işlerinde hem şehir içi hem de şehirlerarası yollarda karayollarının ve UKOME uygulamalarıyla ilgili sorunları gideren tedbirler alınmalıdır.

-2019 yılında hazırlanan taslakta olduğu gibi yeni yasa taslağında da en az yetmiş iki koltuğa kadarki öz mal araçlarla transfer yapma hakkı seyahat acentalarına mutlaka sağlanmalıdır.

-Kaçak faaliyetler, hem sektör içinde haksız rekabete sebep olurken aynı zamanda devletimizin de ciddi vergi kayıplarına sebep olmaktadır. Bununla ilgili disiplin soruşturmaları, yüksek maddi cezalar ve hatta hapis cezası da dahil birçok caydırıcı unsur yeni yasa taslağında yer almalıdır.

-Turizm ve seyahat 24 saat canlı ve harekât halinde olan bir sektördür. Böyle bir sektörü denetlemek için 657 sayılı yasaya tabi bakanlık personelinin 7/24 denetim yapmasını sağlayacak tedbirler alınmalıdır.

-Birlik, bakanlık temsilcileri olmadan ve istediğinde kolluk kuvvetlerini de yanına alarak denetim elemanları ile kaçak faaliyetleri tespit edip caydırıcı cezalar yazabilmelidir.

-Dijital ortamda yapılan kaçak faaliyetleri menetmek için bilgi teknolojileri kurumu gibi kuruluşlarla iş birliği içinde olunacak yasal düzenlemeler getirilmelidir.

-Uçak bileti satan acentaların yığınla sorunları var. Yurt dışından satış yapanlar, banka milleri gibi konular nedeniyle küçük ve orta ölçekli bilet satan acentalarla haksız rekabet eden kurumları engelleyecek tedbirler alınmalıdır.

-Yeni yasa taslağında acenta, tur ve rehber ilişkisini yeniden tanımlayan kriterler oluşturulmalıdır. Müze ve ören yerleri dışında kalan alanlarda rehber kullanımı serbest bırakılmalıdır. Ayrıca artan talep nedeniyle farklı dillerde kokartlı rehber arzı oluşturacak tedbirler alınmalıdır.

Sözün özü, yeni bir yasa yapılacaksa bu yasa belli bir zümrenin menfaatleri doğrultusunda TÜRSAB’ı bölüp dağıtmak şeklinde olmamalıdır. Acentaların sorunlarını çözecek nitelikte ve Türkiye’nin yeni yüzyılındaki turizm vizyonumuza uygun bir yasa yapılmalıdır.

Hamit KUK
Başkan Başdanışmanı
1970 yılında Rize’de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Rize’de tamamladı. Erciyes Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Bölümü’nden mezun oldu. 1990 yılında turizm sektöründe çalışmalarına başlayan Kuk, Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Turizm Komitesi Üyeliği, Skal International Antalya Kulübü ve Spor Turizm Birliği Üyeliği ve Seyahat Acenteleri Yöneticileri Derneği (SAYD) Yönetim Kurulu Üyeliği yapmaktadır. Yabancı dili İngilizce olan Kuk, evli ve iki çocuk babasıdır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.