ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yeni Vizyon Belirlemede AK Parti’nin Avantajları

Yeni Vizyon Belirlemede AK Parti’nin Avantajları
28 Eylül 2022
2.090
A+
A-

Türkiye’nin, bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN,”Muhalefetin güçlendirilmiş parlamenter sistem ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı seçimlerde yenmek dışında tutarlı ve iddialı bir vizyon sunma potansiyelinin zayıf olduğu görüşündeyim” dedi.

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran: Elimizi taşın altına  koyduk! - Son Dakika HaberlerProf. Dr. Burhanettin DURAN, ‘Yeni Vizyon Belirlemede AK Parti’nin Avantajları’ konusunu TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’dan Ataner YÜCE’ye değerlendirdi.

Prof. Dr. DURAN, “Bu görüşte olmamın ilk sebebi 6’lı masada birleşen partilerin ideolojik zıtlıkları ve bunları mevcut cumhurbaşkanlığı sistemi çerçevesinde bir araya getirmenin zorluğudur. Milliyetçi, Kemalist, liberal, muhafazakar ve etnik kimlikçi siyasetlerin ortak bir Türkiye vizyonu oluşturması ve bunun pratik politikalara dönüşmesini sağlayacak malzemenin sadece karşıtlık olması yeterli değil” dedi.

Altılı masa ikinci tura başlıyor: Masada neler olacak?

Prof. Dr. Burhanettin DURAN, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA Partisi ve Demokrat Parti ile HDP’nin yapı, aktör, kimlik ve ideoloji bazlı uzlaşmalara ulaşması ve bunu seçmen tabanlarına kabul ettirebilmesinin büyük bir meydan okumayı içerdiğini belirterek, CHP’nin tek parti dönemi geçmişi ve devletçi-kamucu yaklaşımı ortada iken “yeniden inşa” konusunda 6’lı masadaki diğer genel başkanların seçmenlerini ekonomiden kimlik konularına birçok meselede ikna edebilmeye çalışacaklarını dile getirdi.

Prof. Dr. DURAN, “Halbuki AK Parti yirmi yıllık iktidarına referansla hem yakın dönem icraatlarını anlatabilme hem de yeni vaatlerini sunabilme imkanına sahip” olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti İstanbul Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı’na katılarak konuşma yaptı. (TCCB/Murat Çetinmühürdar-AA, 2 Eylül 2022)

“Kritik/istisnai kararların darbeciler tarafından alındığı bir mirasın üzerine gelen AK Parti, siyasetin Türkiye’yi dönüştürebileceğini göstermesi sebebiyle siyasi hayatımızın çok etkili bir aktörü” olduğunu dile getiren SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin DURAN, şunları aktardı:

“Sadece 15 Temmuz darbe girişiminin bastırılması ve hükümet sisteminin değiştirilebilmesi bile demokratik siyasette daha önce rastlanılmayan hususlardır. Bu sebeple AK Parti, Demokrat Parti gibi darbe ile tasfiye edilemedi; ANAP gibi hızla eriyip kaybolmadı.

Geçmişinde vesayetle mücadele ve kritik reformları hayata geçirme tecrübesi olan AK Parti uzun süreli kesintisiz iktidar olmanın yükünü hafifletecek adımlar atabilir. Bunun yolu da daha önce yaptığı gibi yenilenme kapasitesini harekete geçirerek seçmene iddialı bir vizyon sunması olabilir. Yeni kapsayıcı politikalar ve yeni isimler ile tecrübeyi sentezleyebilir.

Diğer bir tabirle AK Parti süreklilik ve değişimi bir araya getirme donanımına ve siyasi konumuna sahiptir. Hatta siyasi hayatımızda bu avantajı seferber edebilecek tek partidir. Sessiz devrim mahiyetindeki reformları gerçekleştirmenin özgüveni ile ülkemizi proaktif dış politika ve güvenlik yaklaşımına taşımanın tecrübesini birleştirmektedir”.

AK Parti’nin lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın dış politika ile iç siyaset arasında etkileşim köprüsü kurabilme yeteneğinin ise başarısının en önemli yanı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. DURAN, Erdoğan’ın, AB reformları döneminde de Arap isyanları sırasında da ve 2013 ile 2016 sonrası Batı başkentleri ile gerilim yaşanan mücadele döneminde de bu yeteneğini etkili şekilde konuşturduğunun altını çizdi.

Koronavirüs salgını sırasında da benzer bir performans gösteren Erdoğan’ın, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın altıncı ayında diplomaside adından en çok bahsedilen lider olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Erdoğan’ın, dış politikada gerilimini de normalleşme politikasını da seçmene anlatabildiğini ve Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyon arayışını da Doğu Akdeniz’de gerilmeyi de Rusya ile yakınlaşmayı da kitlesine izah edebildiğini kaydetti.

Kasaba Doktoru_680*100 banner

Prof. Dr. DURAN, “Bu avantajlar ışığında AK Parti vesayetlerden arındırdığı ve uluslararası konumunu yükselttiği Yeni Türkiye’yi daha güçlü kılma hedefini öne çıkarabilirken, CHP ve diğerleri muğlak bir “Yeni Türkiye” söyleminden öteye geçememektedir. AK Parti’nin avantajlarını anlatmak için bir örnek vermek faydalı olacaktır. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yıl dönümünün Külliye’deki kutlaması AK Parti’nin “güçlü Türkiye” idealinin sembolleriyle doluydu” dedi.

“Külliye’nin bahçesindeki Kuran-ı Kerim tilaveti, Türk bayrağı, Mustafa Kemal fotoğrafı, 16 grup sanatçının çaldığı marşlar ve mehter Türk milli kimliğinin ortak değerleri ve sembolleri olarak sergilenmiştir” hatırlatmasında bulunan Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Osmanlı-Cumhuriyet sürekliliğini kuran bu sembollerin aynı zamanda AK Parti iktidarında Türk modernleşmesindeki çetin ve zorlu tartışmaların bir sentezine ulaştığımızın da göstergesi olduğunu aktardı.

Prof. Dr. DURAN, “Yine Azerbaycan, Libya, Katar, Somali ve Bosna Hersek’te barışı temin için görev yapan Türk askerinin kutlamalara görüntülü bağlanması, Türkiye’nin uluslararası sistemdeki yeni ve etkin rolünü göstermiştir. Milli Mücadele’yi gerçekleştiren Türk milletinin bir yüzyıl sonra ülkesinin etrafındaki bölgelere istikrar ve güvenlik taşıyan bir güce dönüştüğü anlatılmıştır” dedi.

Nasıl Bir Vizyon?

SETA Prof. Dr. DURAN, yirmi yıllık iktidarın icraatlarını öne çıkarırken yükünü ve yıpranmasını seçmene anlatmanın yolunun ise yeni bir vizyonu sunmaktan geçtiğini belirterek, Muhalefetin kendisini alternatif çözüm adresi olarak sunamamasının, AK Parti için bir fırsat olmakla birlikte seçmene umut verecek pozitif içeriğe ihtiyaç bulunduğunu; 6’lı masanın ülkeyi 2023 sonrasına taşıyamayacağını göstermenin yeterli olmadığını anlattı.

Teskilat_680*100 banner

Erdoğan’ın güçlü liderliği altındaki AK Parti’nin, politikalardan aktörlere kadar yenilenebilme kapasitesini etkin bir şekilde ortaya koyabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Burhanettin DURAN, Uluslararası sistemdeki belirsizliklerin yoğunlaştığı bir dönemde, AK Parti’nin bu yeni vizyonu “istikrar, kalkınma, güvenliğin sürdürülmesi, demokrasinin pekiştirilmesi, refahın adil dağılımı ve daha etkin küresel rol” kavramlarına odaklanabileceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. DURAN, AK Parti’nin, Dış politika ve güvenlik konularında gösterdiği başarıyı içeride kapsayıcı politikalar üreterek göstermesi gerekdiğine vurgu yaparak,  yenilenme çabasını Kürtler, merkez sağ seçmen, küskün muhafazakarlar ve gençlere anlatacak söylemler geliştirmek durumunda olduğunu, kısa vadede hayat pahalılığı ile mücadele ve gelir dağılımı meselelerine odaklanacak mikro politikalar geliştirilmesi gerektiğini, ayrıca Teknolojiden iklim ve çevreye kadar birçok alanda yeni sosyolojiye hitap edecek dönüşüm politikaları ve söylemlerinin sunulması gerektiğini kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 28 Eylül 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.