ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
08:53 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
07:34 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
07:15 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
06:02 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
02:27 BakanTunç, “Adalet ve eğitim kalkınmanın ön şartı”
02:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:51 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:37 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:30 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:23 İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:18 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:11 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
11:35 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yeni bir araştırmada, bağışıklık sisteminin en detaylı resmi çekildi!

Yeni bir araştırmada, bağışıklık sisteminin en detaylı resmi çekildi!
2 Kasım 2023
5
A+
A-

Bilimsel bir araştırma, vücudu yabancı istilacılara karşı koruma görevi olan bağışıklık sistemimizde tam 1,8 trilyon hücre bulunduğunu ortaya çıkardı…

UHA / İnternational News Agency

Ortalama bir yetişkinde, bu bağışıklık hücrelerinin toplam ağırlığı yaklaşık 1,2 kilograma denk gelir. Bu da yaklaşık olarak bir ananas ile aynı ağırlık anlamına gelir. Elbette bu büyüklük kişiden kişiye değişkenlik gösterir.

İsrail’deki Weizmann Bilim Enstitüsü’nde biyolog olan Ron Sender ve meslektaşları bağışıklık sistemine ilişkin mevcut verileri yeterli bulmadı ve bir araştırma yapmaya karar verdi. Ekip insan vücudunda kaç bağışıklık hücresi olduğu, bunların nerede bulunduğu ve toplu olarak ne kadar ağırlığa sahip oldukları sorularına yanıt aradı.

Araştırmacılar, vücuttaki bağışıklık hücrelerinin miktarını tahmin etmek için geçmiş araştırmalardan ve doku örneklerinin analizlerinden elde edilen ölçümleri bir araya getirerek; bağışıklık hücresi sayılarının enfeksiyonlara, cinsiyete, kiloya ve yaşa göre nasıl değişebileceğini belirledi.

Bağışıklık sisteminin büyüklüğü yaşa, cinsiyete ve hastalıklara göre değişiyor

Araştırmacılar, yetişkin erkekler arasında elde ettikleri sonuçları, yetişkin kadınlarda ve çocuklarda bağışıklık hücrelerinin sayısını tahmin etmek için uyarladı ve sonuçları esas olarak vücut oranlarına dayandırdı. 20’li yaşlarındaki 73 kilogramlık bir erkekle karşılaştırıldığında, aynı yaştaki 60 kilogram ağırlığındaki bir kadın yetişkinde muhtemelen 1,5 trilyon bağışıklık hücresi bulunduğu ve bunun toplamda 1 kilograma denk geldiği belirlendi. 10 yaşındaki bir çocukta ise bu rakam biraz daha azdır. Bağışıklık sistemi yaklaşık olarak 600 gram ağırlığındadır ve 1 trilyon bağışıklık hücresinden oluşmaktadır.

Ancak kadınların romatoid artrit ve lupus gibi otoimmün hastalıklara yakalanma olasılığı daha yüksek olduğundan ve çocukların bağışıklık sistemleri hala olgunlaşmakta olduğundan, bu sonuçların dikkatle yorumlanması gerekiyor.

Bağışıklık sisteminin en yoğun olduğu organlar hangileri?

Araştırmaya göre, istilacıları etkisiz hale getirmek ve hücresel saldırılar düzenlemek için antikor üreten lenfositler, bağışıklık hücrelerinin yaklaşık %40’ını oluşturuyor. Ancak vücuttaki en küçük hücreler arasında yer aldıkları için lenfositler bağışıklık sisteminin tüm kütlesinin sadece %15’ini temsil ediyor.

Kemik iliğinde üretilen ve bakteriyel davetsiz misafirleri yutan nötrofiller, bağışıklık hücrelerinin %40’ını ve sistemin toplam kütlesinin %15’ini oluşturuyor.

Sender ve meslektaşları, “Öte yandan, 3 ila 10 kat daha büyük olan makrofajlar, dendritik hücreler ve mast hücreleri, bağışıklık hücrelerinin %20’sinden azını oluşturuyor, ancak bağışıklık hücresi kütlesinin %60’ından fazlasına katkıda bulunuyor” diye yazıyor.

Dahası, bağırsaklar insan vücudundaki tüm bağışıklık hücrelerinin sadece %3’üne sahipken oluştururken, kanda bağışıklık sisteminin sadece %2’si bulunuyor.

Bu da en önemli immünolojik organların aslında lenfosit ve nötrofillerin çoğunun bulunduğu lenf düğümleri, kemik iliği ve dalak olduğu anlamına geliyor. Bununla birlikte, bağırsaklar plazma hücrelerinin büyük bir kısmına ev sahipliği yapar ve bu nedenle vücudun antikor aracılı bağışıklığına en büyük katkıyı sağlar.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar PNAS dergisinde yayınlandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.