Veri ve yapay zekanın iş süreçlerine etkisi
TÜBİSAD’ın yüksek teknoloji dünyasının nabzını tuttuğu YouTube serisi TÜBİSAD Plus’ın yeni bölümü yayınlandı. Serinin 40’ıncı bölümünde TÜBİSAD Danışma Kurulu Başkanı Murat Kansu ve IFS Türkiye CEO’su Ergin Öztürk, veri ve yapay zekanın iş süreçlerine etkisini konuştu.
Gazeteci* Ulaş Dağlıoğlu’nun haberine göre, TÜBİSAD Plus’ın yeni bölümünde IFS Türkiye CEO’su Ergin Öztürk, TÜBİSAD Danışma Kurulu Başkanı Murat Kansu’nun sorularını yanıtladı.
Eskiden veriyi toplamanın, almanın ve birleştirmenin en büyük problemlerden biri olduğunu söyleyen IFS Türkiye CEO’su Ergin Öztürk, “Şimdi o konu çözüldü. Çok fazla noktadan veri geliyor. Bunlar bizim gibi yapay zeka destekli kurumsal iş uygulamaları sayesinde CRM’lerde, Asset Management’lar ya da ERP’lerle çok güzel konsolide oluyor ve karar aşamasına geliyor. Burada geleneksel yöntem neydi? Raporları dışardan alıyordunuz. Hatta bazı şirketlerde analistler veriyi anlamlandırmaya ve o verilerden bir şey oluşturmaya çalışıyordu. Bizim Türkiye’de 600’ün üzerinde, dünyada da binlerce müşterimiz var. Bunların içerisinde orta ölçekli bu kaynağı olmayan şirketler de var. Burada şirketlere yapay zeka çığır açıcı bir şey getiriyor. Neden? Çünkü bu anlamlandırma işini artık bir insanın yapmasına gerek yok. Şimdi veri geliyor, konsolide oluyor ve onun anlamlandırılması işini artık yapay zeka birine bağlı olmaksızın yapabiliyor” diyor.
Dijital dönüşümde insanların genellikle dijitale odaklandıklarını ama dönüşüm kısmının atlandığını belirten Ergin Öztürk, “Dönüşüm kısmına odaklanmak gerekiyor. İnsanın kendini dönüştürmesi gibi şirketler de kendini dönüştürüyor. Kendi içindeki travman ne kadar uzun zamanda oluşmuşsa çözmesi de o kadar uzun sürer derler. Şirketler için de öyle. 20 yılda oluşmuş bir şeyi bir günde bir ürünle, bir hizmetle çözemezsiniz. O bir alışkanlığa dönüşmüştür. O yüzden benim önerim şirketlerin ilk önce dönüşmeye odaklanması gerekiyor” ifadelerini kullanıyor.
TÜBİSAD Plus nedir?
TÜBİSAD’ın yüksek teknoloji dünyasının nabzını önemli konular ve konuklarla tuttuğu düzenli YouTube yayını olan TÜBİSAD Plus’ta, yapay zekâ, bulut bilişim, hiperotomasyon, sürdürülebilirlik, siber güvenlik, metaverse, 5G, büyük veri, kuantum ve daha pek çok yeni nesil teknoloji, tüm boyutlarıyla masaya yatırılıyor. Bilişim teknolojileri dünyasına dair en güncel tartışmalar, sektörün eğitimden sağlığa, çevreden iş yapış biçimlerine kadar farklı alanlarda yarattığı değişimler TÜBİSAD Plus’ın her bölümünde farklı konukların katılımıyla değerlendiriliyor.
Gazeteci* Ulaş Dağlıoğlu
***
TÜBİSAD hakkında
1979 yılında kurulan TÜBİSAD (Bilişim Sanayicileri Derneği); hizmet, yazılım, donanım, bulut, dijital altyapı sağlayıcıları gibi bilgi ve iletişim sektörünün bütün alanlarını kapsayan üye şirketleri ile 785 milyar TL’lik Türkiye Bilgi ve İletişim Teknolojileri pazarının yüzde 90’ını temsil eder. http://www.tubisad.org.tr/