ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:36 Kocaelispor itiraz edecek!…
09:51 Antalya tarihi Kaleiçi’nde surlarda bulunan bir mağarada 4 yıldır hayatını sürdüren 63 yaşındaki Hüseyin Urlu, sessiz sedasız yaşadığı mağarayı terk etti…
09:44 PROMOGIFT İstanbul, Türkiye’nin Sektördeki Gücünü Dünyaya Taşıyor
09:44 Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (Kırklareli TSO) 2025 yılı Mart ayı içerisinde gerçekleştirdiği işlemlerin istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı…
09:02 Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, “Yıldız Entegre para kazanacak diye Kocaeli Halkının sağlığıyla oynayamaz!”
08:19 İnci Taneleri dizisindeki performansıyla hafızalarda iz bırakan başarılı oyuncu Hazar Ergüçlü ve Efe Çelik’in mutlu anları!..
08:13 IJS Istanbul Jewelry Show, Türkiye Gümüş Takı Sektörüne İvme Kazandıracak!…
07:51 Amerikan Kanser Derneği, 2025 yılına yönelik kanser eğilimleri raporunu açıkladı…
07:37 İzmir Büyükşehir Belediyesi AASSM’de görev yapan otizmli müzisyen Özge Çeltik, sanatıyla fark yaratıyor…
07:22 Samsun Yurt Savunma (SYS) Grup şirketleri’nden CANiK, gücünü Latin Amerika’ya taşıdı!…
07:16 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) halkını kandırmaya devam ediyor!…
07:11 Limon Suyu Görünümlü Ürünlere Yasak Geldi: Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Tüketiciyi Koruyan Yeni Düzenleme…
06:59 Siyaset gündemini hareketlendiren Kılıçdaroğlu iddiası günlerdir gündemden düşmüyor.
06:55 Ziraat Bankası’ndan Nisan Ayına Özel Kampanya: Bankkart Kullanıcılarına 1.500 TL’ye Varan Bankkart Lira Hediyesi…
06:54 Marmaris’in 2019-2024 dönemi eski CHP’li Belediye Başkanı Oktay’ndan partisine sert tepki!…
22:04 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:35 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:57 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin’den tercih yapacak gençlere önemli uyarı

UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin’den tercih yapacak gençlere önemli uyarı
17 Ağustos 2021
376
A+
A-

UHA HABER / Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, üniversite tercihi yapacak gençlere önemli uyarıda bulunarak, “Tercihi Tekstil Mühendisliği olanın gelecek kaygısı olmaz. Gençlerin işe, Tekstil Mühendisliği sektörünün mühendise ihtiyacı var” dedi.

Resim önizlemesi(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘na açıklamalarda bulunan (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, Üniversite okuyacak gençlerin en büyük endişesinin “Mezun olduktan sonra acaba iş bulabilecek miyim?” olduğunu hatırlatarak, bu endişenin bazen gençlerin yanlış tercihlere yönelmesine de neden olabildiğini söyledi.

Gençlerin tercih yaparken, gelecek kaygısı duymayacakları bölümleri iyi araştırmaları gerektiğini kaydeden Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, tekstil sektörünün mühendis adaylarına büyük imkanlar tanıdığını belirterek, tercih yapacak gençlere önemli uyarılarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi verilerine göre, tekstil mühendisliğinin 4 ay iki gün ile en çabuk iş bulan meslekler arasında olduğunu belirten UTİB Başkanı Engin, “Tekstil sektöründe okurken iş bulma oranı ise yüzde 27.4. Bu durum iş ve gelecek kaygısı olan gençlerimiz için çok büyük bir fırsat” dedi.  

Tekstil mühendisliğinin 80-90’lı yıllarda yüksek puanlarla öğrenci aldığını, hatta tıp fakülteleri ile çekiştiğini hatırlatan UTİB Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Ancak, zaman içinde ortaya çıkan yeni iş kolları, toplumda üretimin yerine tüketimin teşvik edilmesi, gençlerimizin fabrikalarda çalışmak yerine hizmet sektörünü tercih etmesine yol açarken, tekstil mühendisliği tercihlerde gerilerde kalmaya başladı. Günümüzde gençlerin işe, sektörümüzün de eğitimli gençlere ihtiyacı var. Bu nedenle sektör paydaşları olarak son üç yıldır, üniversite tercihlerinde tekstil mühendisliğini seçen öğrencilerimize asgari ücret oranında burs kampanyası başlattık. Ayrıca staj imkanı ve başarılı gençlerimize iş garantisi de sunduk. Ticaret Bakanlığı öncülüğünde Türkiye genelindeki ihracatçı birlikleri, sektör kuruluşları ve YÖK arasında imzalanan protokol ile gerçekleştirdiğimiz proje etkisini göstermeye başladı. Geride bıraktığımız iki yılda tekstil mühendisliği tercihleri yüzde 208 artarken, 200 civarında gencimize burs verdik. Ayrıca Türkiye genelinde tekstil mühendisliği bölümü olan 14 üniversitede doluluk oranı yüzde 42’lerden 86’ ya kadar yükseldi. Taban puan ise 100 puan arttı. Uludağ Üniversitesi’nde ise doluluk oranı yüzde 100’lere ulaştı.” 

Tekstil mühendisliğini tercih eden gençlere verilecek burs imkanı ve okurken karşılaşacakları fırsatlara da değinen Pınar Taşdelen Engin, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Gençlere önerimiz, tercihlerini hem kendi hem de ülkenin geleceği yönünde kullansınlar. Bunun için tekstil mühendisliği bulunmaz fırsat. Öncelikle üniversite sınavında ilk 20 bine giren ve ilk beş tercihi içerisinde Tekstil mühendisliğini yazan öğrenciler eğitim süreleri boyunca asgari ücret oranında karşılıksız burs kazanacaklar. 20 ila 50 bin arasında olanlar asgari ücretin yüzde 70’i, 50 bin ile 80 bin arasında olanlar ise yüzde 50’si oranında burs alabilecekler. Örneğin Uludağ Üniversitesi’ne kaydolan öğrenciler bir yıl İngilizce hazırlık okuyacakları gibi, iki ana dal, yan dal ve Erasmus imkanlarından da faydalanabilecekler.  

Tekstilin başkenti Bursa’da üniversite sanayi iş birliğinin çok güzel örneklerinin sergilendiğini kaydeden UTİB Başkanı Engin, öğrencilerin dördüncü sınıfta haftanın iki gününü şirketlerde geçirdiklerini, böylece daha okurken çalışmaya başlamış olacaklarını söyledi. Tekstil sektörünün 80’e yakın Ar-Ge Merkezi ile bu alanda öğrencilere kendilerini geliştirme açısından olanak sağladığını kaydeden Engin, diğer sektörlerle birlikte 128 Ar-Ge Merkezi bulunan Bursa’nın bu alanda bir cazibe merkezi olduğunu bildirdi. Tekstil mühendisliği okuyan öğrencilerin aynı zamanda; endüstri, makine, işletme, inşaat, kimya ve çevre mühendisliğinde yüksek lisans fırsatı da olduğunu duyuran Pınar Taşdelen Engin, “Çünkü tekstil günümüzde sadece giyim olmaktan çıktı ve otomotiv, sağlık, inşaat, savunma, uzay ve havacılık gibi birçok sektörde tekstil var” dedi. 

Türkiye’nin Avrupa’nın en güçlü tekstil üreticisi olduğunu, ihracatta ise dünyada beşinci, Avrupa’da ikinci sırada yer aldığını anlatan Pınar Taşdelen Engin, hazır giyim ile birlikte 2 milyon kişiyi istihdam eden sektörde, kadın istihdam oranının yüzde 41 olduğuna dikkat çekti. Sektörün öneminin içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde kendisini gösterdiğine vurgu yapan Engin, “İnsan hayatı için acil ihtiyaç olan maske, koruyucu giysiler, koruyucu ekipmanlar gibi birçok ürün tekstil sektörümüz tarafından hızlı ve başarılı bir şekilde üretildi. Bu konuda ülkemizde sıkıntı yaşanmadığı gibi ihracat da yaptık. Hepimizi derinden yaralayan orman yangınlarıyla mücadele eden kahramanlarımızın giydiği yanmaz içlikler, tulumlar, eldiven, battaniye gibi birçok ürün de tekstil mühendislerimizin başarısıdır. Tekstil mühendisliğini tercih edecek gençlerimiz, ülkemizin geleceğinde pay sahibi olacakları gibi, kendi geleceklerini de altın iplikle dokuyacaklar” diye konuştu. 

[UHA Haber Ajansı, 17 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.