Hizmetleriyle bilinen Birlik Vakfı’nın Çemberlitaş’taki Genel Merkezi’nde, Üstün İnanç için 60. sanat yılı dolayısıyla “Edebiyat ve tiyatro ile geçen bir ömür” başlıklı bir panel geçekleştirildi.
Türkiye Yazarlar Birliği ve Sinema Tiyatro Müzik Sanatçıları Derneğince en iyi yönetmen ödüllerinin sahibi İsmail Yeşilbağ ve emekli TRT spiker, yapımcı ve yönetici Harun Yöndem Panelin konuşmacılarıydı.
Hayli ilgi gören toplantının takdimini ise Muhsin Öztürk yaptı. Öztürk, bu yıl 60. sanat yılı kutlanan Üstün İnanç’ın kişiliği hakkında kısa bir bilgi verdi.
“Gazeteci, yazar. 1937, İstanbul doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini tamamladığı İstanbul’da Basın-Yayın ve Gazetecilik Yüksek Okulunu bitirdi. Gençlik yıllarında yazdıkları Yelken, Durum, Sanatkâr ve Büyük Doğu dergilerinde yayımlandı. Tercüman gazetesinde (1956) stajyer muhabiri olarak başladığı gazeteciliğini Babıalide Sabah, Bugün, Son Havadis, yine Tercüman, Zaman, Yeni İstanbul gazetelerinde sürdürdü.
Son yıllarda romanlarıyla yeni bir çıkış yaptı. “Yalnız Değilsiniz“ adlı romanından yönetmen Mesut Uçakan’ın uyarladığı aynı adlı filmi büyük ilgi uyandırdı. İstanbul Şehir Tiyatroları Repertuar Kurulu üyeliğinde bulundu. Bir dönem TGRT’de dramaturg olarak çalışan Üstün İnanç, “Kanayan Yara Bosna“ filminin de senaryo yazarıdır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Gösteri Sanatları Merkezi Müdürlüğü yapan sanatçı, bu merkezde yöneticilik yanında öğretmenlik de yaptı” dedi.
“Edebiyat ve tiyatro ile geçen bir ömür” başlıklı bir panelde konuşmacı İsmail Yeşilbağ kısa bir giriş yaparak, Gazeteci, yazar Üstün İnanç’ın inandığı yolda davasını hiçbir zaman yalnız bırakmayan ve her zaman milli duruş sergileyen önemli bir kişiliğe sahip olduğunu söyledi.
Yazar, senarist, tiyatro sanatçısı Üstün İnanç’ın, 1967 yılında, Necip Fazıl Kısakürek’in “Sultan Abdülhamid Han” oyunuyla ilk kez sahneye çıktığını dile getiren Yeşilbağ, Üniversitelerde başörtüsü yasağının şiddetle uygulandığı yıllarda genç kızların dramını 1988’de yazdığı ‘Yalnız Değilsiniz’ romanıyla anlatmış ve bu eserle büyük beğeni topladığını ifade etti.
İsmail Yeşilbağ, ayrıca Üstün İnanç’ın kitabının, Mesut Uçakan imzasıyla beyazperdeye uyarlandığını ve film gösterime girdiğinde büyük kitleleri sinema salonlarına çektiğini anlattı.
Panelistlerden emekli TRT spiker, yapımcı ve yönetici Harun Yöndem de yaptığı konuşmada, Üstün İnanç’ın sanatçı kişiliği üzerinde durarak, “İnsanlar Böyleydi“, “Ayıp Uşakları“, “Bir Kimlik Lütfen“, “Yağmur Kanla Başladı” gibi romanlara da imza atan usta yazarın, tiyatroda ise “Kurt Kapanı“, “İlk Kurşun” ve “Sultan Abdülhamid” gibi önemli eserlerinin sahnelendiğini anlattı.
Panel sonrası sanatçı Üstün İnanç’a, katılımcılar tarafından çeşitli sorular soruldu, İnanç sorulan sorulara tek tek cevap verdi.
Program sonrası TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)‘dan Ataner YÜCE’ye panelle ilgi bilgi veren Harun Yöndem, yaklaşık 20 dakikalık konuşması süresince, tanıdığı kadarıyla yazar Üstün İnanç’ın hayatından ve eserlerinden söz ettiğini söyledi.
Harun Yöndem, “İlgi gördü mü derseniz, gördü. Çok merak eden dostlar olursa anlatırım. Hatta programın bir bölümünde de Necip Fazıl Kısakürek’ten üç şiir seslendirdim. Şiirin birinde yer alan dizeler beni bir anda o gece yaşanan Amasra’daki maden faciasına götürdü ve sanki yaşananlar anlatılıyormuş gibi hissettim. Bir an gözlerim ıslandı. Kaybettiğimiz canlara rahmet diledim” dedi.
Harun Yöndem’in okuduğu “Çocuklar” şiirindeki dörtlük şöyle:
“Ne vakit karanlık kaplasa yeri,
Başlar çocukların büyük kederi;
Bakınır, korkuyla dolu gözleri:
Ya artık bir daha olmazsa gündüz?”
Toplantı bitiminde Üstün İnanç’a berat ve plaket verildi. Bu sırada eski Kültür Bakanı ve Meclis başkanlarından sayın İsmail Kahraman da kısa bir konuşma yaptı.
Biz de, TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) ve Uluslararası Haber Ajansı (UHA) olarak, Üstün İnanç’a sağlıklı, hayırlı ve verimli uzun ömürler dileriz.
[UHA Haber Ajansı, 21 Ekim 2022]