Ukrayna’dan Mektup Var!
KİEV – UHA HABER / Değerli okurlar ben Ukrayna’dan (UHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı‘nın Temsilcisi Celal KILIÇ, ‘Ukrayna’dan Mektup Var!’ Haber Bültenimizde son zamanlarda giderek yoğunlaşan Ukrayna-Rusya diplomasisine değineceğiz.
Haber Bültenimizin ilk haberi Moskova’nın, Ukrayna’da Rus yanlısı lider mi istiyor? ve hangi isimler Rusya’nın listesinde yer alıyorla ilgili.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’da Rus yanlısı yönetim kurma planı yaptığının tespit edildiğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Elimizde, Rus hükümetinin Kiev’de Rus yanlısı bir lideri göreve getirmek istediğini gösteren bilgi var. Eski Ukraynalı milletvekili Yevhen Murayev potansiyel bir aday olarak görülüyor.” denildi.
Rus istihbaratının çok sayıda eski Ukraynalı politikacıyla bağlantılarını sürdürdüğü bilgisine sahip oldukları aktarılan açıklamada, bu kişiler arasında 2012-2014 yıllarında Başbakan Yardımcılığı yapan Serhiy Arbuzov, 2010-2012 yıllarında Başbakan Yardımcılığı ve eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç döneminde Genelkurmay Başkanlığı yapan Andriy Kluyev, eski Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi (RNBO) Başkan Yardımcısı Vladimir Sivkovich ve 2010-2014 arasında Başbakanlık görevinde bulunan Mykola Azarov sayıldı.
Bu kişilerden bazılarının şu anda Ukrayna’ya yönelik bir saldırı planlamakla görevli Rus istihbarat görevlileriyle bağlantıları olduğu öne sürüldü.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Dışişleri Bakanı Liz Truss ise bu bilgilerin Ukrayna’da düzeni bozmak amacıyla yapılan Rus faaliyetlerinin boyutuna ışık tuttuğu ve Kremlin’in düşüncesine dair bir fikir verdiğini belirtti.
Rusya’nın gerilimi düşürmesi, saldırganlık ve dezenformasyon kampanyalarına son vermesi ve diplomasi yolunu izlemesi gerektiğini kaydeden Truss, Ukrayna’ya yapılacak herhangi bir Rus askeri saldırısının ciddi maliyetler getirecek büyük stratejik hata olacağını savundu.
Açıklamada ayrıca, “İngiltere’nin Ukrayna konusundaki tutumu açıktır. (Ukrayna’nın) Kırım dahil olmak üzere uluslararası kabul görmüş sınırları içinde egemenliğini ve toprak bütünlüğünü açık bir şekilde destekliyoruz. Ukrayna bağımsız, egemen bir ülkedir.” denildi.
İngiltere’nin “Kremlin’in Ukrayna’da Rus yanlısı yönetim planı” iddiasına Rusya’dan tepki
Rusya Dışişleri Bakanlığı, İngiltere Dışişleri Bakanlığının “Rusya’nın Ukrayna’da Rus yanlısı yönetim kurma planı” iddiasını yalanlayarak tepki gösterdi.
Bakanlığın, Rus haber ajanslarına yaptığı açıklamada, İngiltere Dışişleri Bakanlığının dezenformasyon yaydığı belirtildi.
Söz konusu dezenformasyonun “Ukrayna çevresindeki gerilimi tırmandıranların Anglosaksonlar liderliğindeki NATO ülkeleri olduğunun bir başka kanıtı” olduğu ifade edilen açıklamada, “İngiltere Dışişleri Bakanlığını kışkırtıcı faaliyetlere son vermeye, saçma sapan şeyleri yaymayı durdurmaya ve Tatar-Moğol istilası tarihini öğrenmeye odaklanmaya çağırıyoruz.” ifadeleri kullanıldı.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’da Rus yanlısı yönetim kurma planı yaptığının tespit edildiğini açıklamıştı.
ABD’den Ukrayna’da Kremlin yanlısı yönetim kurmayı planladığı iddia edilen Rusya’ya tepki
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Emily Horne, Rusya’nın Ukrayna’da Kremlin’e yakın yönetim kurmayı planladığı iddiasına ilişkin, bu tür komplolardan derin kaygı duyduklarını bildirdi.
İngiltere Dışişleri Bakanlığının, Rusya’nın Kiev’de Rus yanlısı bir lideri göreve getirmek istediğine ilişkin açıklaması, ABD’de de yankı uyandırdı.
Konuya ilişkin açıklama yapan Sözcü Horne, “Bu tür bir komplo derin kaygı uyandırıyor.” ifadesini kullandı.
Ukrayna halkının kendi geleceklerine karar verme hakkına sahip olduğunu belirten Horne, “Ukrayna’da demokratik olarak seçilmiş ortaklarımızın yanındayız.” değerlendirmesinde bulundu.
İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Elimizde, Rus hükümetinin Kiev’de Rus yanlısı bir lideri göreve getirmek istediğini gösteren bilgi var. Eski Ukraynalı milletvekili Yevhen Murayev potansiyel bir aday olarak görülüyor.” denilmişti.
Rus istihbaratının çok sayıda eski Ukraynalı politikacıyla bağlantılarını sürdürdüğü bilgisine sahip oldukları aktarılan açıklamada, bu kişiler arasında 2012-2014 yıllarında Başbakan Yardımcılığı yapan Serhiy Arbuzov, 2010-2012 yıllarında Başbakan Yardımcılığı ve eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç döneminde Genelkurmay Başkanlığı yapan Andriy Kluyev, eski Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi (RNBO) Başkan Yardımcısı Vladimir Sivkovich ve 2010-2014 arasında Başbakanlık görevinde bulunan Mykola Azarov sayılmıştı.
Dışişleri Bakanı Liz Truss ise bu bilgilerin Ukrayna’da düzeni bozmak amacıyla yapılan Rus faaliyetlerinin boyutuna ışık tuttuğunu ve Kremlin’in düşüncesine dair bir fikir verdiğini belirtmişti.
***
Değerli okurlar Ukrayna-Rusya krizinin en önemli safhası da Almanya Savunma Bakanı Lambrecht’in şimdilik Ukrayna’ya silah sevkiyatı yapmayacağı sözleri gündeme damgasını vurdu.
Almanya, Moskova-Kiev arasında yaşanan krizde Ukrayna’ya şimdilik silah sevkiyatı yapmayacağını duyurdu.
Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, “Gerginliği azaltmak için her şeyi yapmalıyız. Bu noktada şu anda silah teslimatı yardımcı olmaz, Alman hükümetinde bu konuda görüş birliği var.” dedi.
Lambrecht, Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un Almanya’nın Ukrayna’ya silah sağlayan diğer ülkeleri eleştirmeyeceği sözlerini hatırlattı.
NATO, AB ve G7 ülkelerinin Rusya’ya “saldırının sonuçları ağır olur” şeklinde net mesaj verdiğini kaydeden Bakan, “Ancak bu tür teslimatların askeri dengeyi değiştirmesinmin gerçekçi olduğunu düşünmüyorum.” diye konuştu.
Lambrecht, “Ukrayna’yı destekleme arzusunu anlayabiliyorum ve bizim yaptığımız tam olarak bu.” dedi.
Reuters’ın haberine göre, Almanya’nın ağır yaralı Ukrayna askerlerini yıllardır askeri hastanelerinde tedavi ettiğinin altını çizen Lambrecht, Ukrayna’da 5.3 milyon euroya yaptırdıkları sahara hastanesinin şubat ayında açılacağını kaydetti.
İngiltere, birkaç gün önce Kiev’e tanksavar silahları tedarik etmeye başladı. ABD Senatosu’nda Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerden iki temsilci de Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda bu ülkeye füzeler, küçük silahlar ve tekneler içerebilecek silahlar gönderileceği sözünü verdi.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Berlin’in çatışma bölgelerine öldürücü silah tedarik etme politikası olmadığını vurguluyor.
Rusya-Ukrayna krizi
Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin ardından Ukrayna’nın NATO üyeliği için diplomatik girişimde bulunması Moskova’yı harekete geçirdi. Rusya Ukrayna sınırına 100 bin asker konuşlandırırken, Batı’da ‘Kiev Ruslar tarafından işgal edilecek’ endişesi başladı.
Rusya’nın olası Ukrayna işgalini engellemek için başta ABD olmak üzere NATO ülkeleri bir dizi girişimde bulundu. İki taraf arasında yapılan görüşmelerde ise bir sonuca ulaşılamadı.
ABD, Rusya’nın istediği güvenlik garantilerini vermedi ve isteyen ülkelerin NATO üyeliği için başvurabileceğini açıkladı. Moskova ise Ukrayna’nın NATO üyeliğini ulusal güvenlik tehdidi olarak gördüğünü duyurdu.
***
Değerli okurlar, ‘Ukrayna’dan Mektup Var!’ Haber Bültenimiz son haberi de Almanya ve İngiltere’nin, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının faturasının ağır olacağını duyurmasıyla ilgili.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri saldırısının “ağır ve ciddi” faturası olacağı uyarısında bulundu.
Ukrayna krizi konusunda bir telefon görüşmesi gerçekleştiren iki lider, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri bir saldırı gerçekleştirmekten kaçınmasının önemine değindi.
İki lider Rusya’nın olası saldırısı halinde Moskova’nın bunun kendisi için önemli ve ciddi maliyete yol açacağının farkında olması gerektiği uyarısında bulundu.
Scholz ve Johnson, Rusya’nın Ukrayna’yı olası istilasının “stratejik bir hata” olacağı degerlendirmesinde bulunurken, İngiltere Başbakanı, NATO müttefiklerinin koordineli bir yanıt üzerinde birlikte çalışmasının önemini vurguladı.
Batı ile Rusya arasında Ukrayna krizi nasıl başladı?
Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin ardından Ukrayna’nın NATO üyeliği için diplomatik girişimde bulunması Moskova’yı harekete geçirdi. Rusya Ukrayna sınırına 100 bin askeri birlik yığarken, Batı’da ‘Kiev Ruslar tarafından işgal edilecek’ endişesi başladı.
Rusya’nın olası Ukrayna işgalini engellemek için başta ABD olmak üzere NATO ülkeleri bir dizi girişimde bulundu. İki taraf arasında yapılan görüşmelerde ise bir sonuca ulaşılamadı.
ABD, Rusya’nın istediği güvenlik garantilerini vermedi ve isteyen ülkelerin NATO üyeliği için başvurabileceğini açıkladı. Moskova ise Ukrayna’nın NATO üyeliğini ulusal güvenlik tehdidi olarak gördüğünü duyurdu.
***
Değerli okurlar ‘Ukrayna’dan Mektup Var!’ Haber Bültenimiz bugünlük bu kadar. Tekrar birlikte olmak dileğiyle hoşça kalınız!
Celal KILIÇ, Ukrayna Temsilcisi
[UHA Haber Ajansı, 30 Ocak 2022]