ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:56 Trabzonspor U19 UEFA Gençlik Ligi’nde yarı finalde
00:31 Bahçeli’den sokak çağrılarına tepki: Şuursuzluk ve sorumsuzluk
00:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
00:21 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
00:15 Fahrettin Altun: Siyasi rekabet, ilke ve vizyonla yapılır; tehdit ve sindirme ile değil
00:10 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
00:06 CHP Neden Boykot Çağrısı Yaptı?
00:03 Ömer Çelik: Özgür Özel’in geldiği nokta Türkiye’yi topyekun tehdit etmektir
00:02 Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ndan flaş adaylık açıklaması!…
22:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü vefat eden AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi ve eski Ulaşlı Belediye Başkanı Burhan Abiş’in cenaze törenine katıldı…
21:10 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:41 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
17:34 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:26 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:58 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
10:17 “Klinik Araştırmalar Eğitim Programı” gerçekleştirildi
09:51 Bipolar bozukluk, genellikle 15-35 yaş arası bireylerde ortaya çıkıyor
09:44 SAHA İstanbul bülteni!…
09:26 Irak ile Kuzey Irak Arasında Türkiye’ye Petrol İhracatı Gerilimi Çözülecek Mi?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!

Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
18 Ekim 2024
36
A+
A-

* Eğer Ukrayna meselesi çözülmezse; bu, Batı’nın içeriden yıkılma sürecini hızlandıracaktır.

* ABD’den aradığı desteği bulamayan Avrupa, Ukrayna’yı savunma noktasında kararlı bir duruş sergilemeye ve “kendi ayakları üzerinde durmaya” çalışmaktadır.

* ABD ve İngiltere arasında özellikle Ukrayna’daki mücadeleye ilişkin yeni bir stratejiye ihtiyaç duyulduğu ortadadır.

Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (ANKASAM) Asya-Pasifik Dr. Cenk TAMER,ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları MerkeziUzmanı Dr. Cenk Tamer, “Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!” başlıklı yazısını TÜHA Haber‘e değerlendirdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı (Pentagon), yayımladığı bir makalede, “ABD finansmanı olmazsa Ukrayna’nın savunmasının muhtemelen çökeceği” uyarısında bulunmuştur.[i]

Makalede, Pentagon’un ek finansman talebini onaylamadığı müddetçe Ukrayna’nın kendisini Rus saldırganlığına karşı savunamayacağı belirtilmiştir.

Bu meseleyle ilgili Pentagon’dan askeri bir yetkili, “Ukrayna, onlara güvenlik yardımı sağlayamadığımız için başarısız olursa, bunun Avrupa, ABD ve dünya için maliyeti yüksek olur; bu, bugünkü güvenlik yardımının maliyetinden daha yüksektir.” demiştir.[ii] Askeri yetkili, ek finansman olmadan ABD’nin Avrupa’daki kendi kuvvetlerine destek konusunda da yetersiz kalacağı uyarısında bulunmuştur.

Konuyla ilgili Almanya merkezli Kiel Enstitüsü’nün yayımladığı bir raporda, ABD’nin mevcut fonlarının tükenmesi durumunda Avrupa’nın Ukrayna’ya askeri desteğini iki katına çıkarmak zorunda kalacağını vurgulanmıştır.[iii] Kiel Enstitüsü Araştırma Direktörü Christoph Trebesch, “Bu bir meydan okumadır, ancak bu sadece bir siyasi irade meselesidir. AB ülkeleri dünyanın en zenginleri arasında yer alıyor ve şu ana kadar 2021 GSYİH’lerinin yüzde birini bile Ukrayna’yı desteklemek için harcamadılar.” yorumunu yapmıştır.[iv]

AB ve toplam 27 üyesi, savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna’ya 49,7 milyar Avroluk askeri yardım taahhüdünde bulunmuş, ancak şu ana kadar yalnızca 35,2 milyar Avro sağlamayı başarmış veya tahsis etmiştir. Raporda, mevcut askeri yardımların İskandinav ülkeleri, Almanya veya İngiltere gibi birkaç büyük bağışçı tarafından sağlanmaya devam ettiği, geçmiş bağışçıların çoğunun ise çok az yeni söz verdiği veya hiçbir şey vaat etmediği belirtilmiştir.

Ukrayna’ya yardımın geleceği sorgulanırken sahadaki gelişmeler de karmaşık bir hal almıştır. Ukrayna Ordusu’nun Haziran 2023 tarihinde başlattığı karşı saldırını başarısızlıkla sonuçlandığı gerçeğini nerdeyse tüm Batı kabul etmeye başlamıştır. İngiltere, ABD ve Ukrayna arasında bu başarısızlığın sorumluluğuyla ilgili yoğun tartışmalar yaşanmıştır. ABD’li yetkililer, Ukraynalı generallerin tavsiyelerine uymadığından şikayet etmiştir.

Ukraynalılar da Amerikalıları suçlamış ve çok az silah teslim ettiklerini ve bunu da çok geç yaptıklarını söylemişlerdir.[v] Ukraynalı generallere göre; Pentagon, sahaya ve rakibe uygun olmayan taktiklerinde ısrar etmiş ve bu da ağır bedellere yol açmıştır. Generallerin gerçekçi uyarılarına rağmen strateji değişikliğine gidilmemiştir.

Karşı saldırının başarısızlığı, Amerikalıların iddia ettiği gibi, stratejiden mi, yoksa Ukraynalıların karşı iddia ettiği gibi, teçhizattan mı kaynaklanıyordu? Bu da başka bir soru işaretidir. Üçüncü bir seçenek daha vardır. O da her iki faktörün de etkili olmasıdır. Başka bir ifadeyle hem strateji başarısızdı hem de teçhizat yetersizdi. Bir diğer önemli faktör de Rus Ordusu’nun gösterdiği performanstır.

Tüm bu faktörler, İngiltere ve ABD arasındaki çekişmeyi gün yüzüne çıkarmıştır. Hatırlatmak gerekirse ABD’nin Ukrayna’ya askeri-mali desteğini sürdürmeye devam etmesi için 2023 yılının Aralık ayında dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Washington’ı ziyaret etmişti. ABD Kongresi’ni de ziyaret eden Cameron, Ukrayna yardımının engellenmesinin Putin için “Noel hediyesi” olacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.[vi] Ukrayna konusunda Batı’ya birlik çağrısında bulunan Cameron, Avrupa’nın güvenliğinin aynı zamanda Amerika’nın güvenliği olduğunu belirtmiş ve Ukrayna’ya yardımları kesmenin en çok Rusya ve Çin’e fayda sağlayacağını söylemişti.[vii]

Özetle İngiltere, Ukrayna’nın Rusya’ya teslim olmasını istememektedir. ABD ise Ukrayna’daki savaşın Asya-Pasifik’teki sorunlarla ilgilenmeyi ve asıl rakibi Çin’le mücadeleyi geciktirdiğini düşünmeye başlamıştır.  Başka bir ifadeyle ABD, bu savaşın uzamasının Çin’in arka plandaki yükselişini durdurma çabalarına ket vuracağını düşünüyor olabilir. Beyaz Saray’ın yayımladığı ulusal strateji belgelerinde tek küresel rakibin Çin olduğu vurgulanmaktadır. Öyleyse Ukrayna’daki savaş, ABD’ye vakit kaybettirmekten başka bir işe yaramamaktadır. Rusya’yla savaşı sürdürmek, tüm ilginin Avrupa’nın güvenliğine odaklanmasına neden olmakta ve Çin’in Asya-Pasifik’teki sessiz yükselişine katkıda bulunmaktadır.

ABD, Çin’le mücadelede fazla bir vaktinin kalmadığını düşünmektedir. O yüzden ABD, Avrupa’nın bir an önce yüzünü Ukrayna’dan çevirip Asya-Pasifik’teki sözde “Çin tehdidine” odaklanmasını istemektedir. ABD ve İngiltere arasında özellikle Ukrayna’daki mücadeleye ilişkin yeni bir stratejiye ihtiyaç duyulduğu ortadadır. Eğer Ukrayna meselesi çözülmezse; bu, Batı’nın içeriden yıkılma sürecini hızlandıracaktır.


[i] “Official Says Without U.S. Funding, Ukraine’s Defense Will Likely Collapse”, US Department of Defense, https://www.defense.gov/News/News-Stories/Article/Article/3679991/official-says-without-us-funding-ukraines-defense-will-likely-collapse/, (Erişim Tarihi: 16.08.2024).

[ii] Aynı yer.

[iii] “Europe Must Double Ukraine Aid If US Turns Off The Taps – Kiel Institute Report”, Euractiv, https://www.euractiv.com/section/europe-s-east/news/europe-must-double-ukraine-aid-if-us-turns-off-the-taps-kiel-institute-report/, (Erişim Tarihi: 16.08.2024).

[iv] Aynı yer.

[v] “Can Ukraine Still Win?”, New Yorker, https://www.newyorker.com/news/essay/can-ukraine-still-win, (Erişim Tarihi: 16.08.2024).

[vi] “Blocking Ukraine Aid Would Be ‘Christmas Present’ For Putin, UK’s David Cameron Warns US”, Politico, https://www.politico.eu/article/block-ukraine-aid-christmas-present-vladimir-putin-uk-david-cameron-warn-us/, (Erişim Tarihi: 08.09.2024).

[vii] Aynı yer.

***

Yazar hakkında

Dr. Cenk TAMER

Dr. Cenk Tamer, 2014 yılında Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olmuştur. Aynı yıl Gazi Üniversitesi Ortadoğu ve Afrika Çalışmaları Bilim Dalı’nda yüksek lisans eğitimine başlamıştır. 2016 yılında “1990 Sonrası İran’ın Irak Politikası” başlıklı teziyle master eğitimini tamamlayan Tamer, 2017 yılında ANKASAM’da Araştırma Asistanı olarak göreve başlamış ve aynı yıl Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Doktora Programı’na kabul edilmiştir. Uzmanlık alanları İran, Mezhepler, Tasavvuf, Mehdilik, Kimlik Siyaseti ve Asya-Pasifik olan ve iyi derecede İngilizce bilen Tamer, Gazi Üniversitesindeki doktora eğitimini “Sosyal İnşacılık Teorisi ve Güvenlikleştirme Yaklaşımı Çerçevesinde İran İslam Cumhuriyeti’nde Kimlik İnşası Süreci ve Mehdilik” adlı tez çalışmasıyla 2022 yılında tamamlamıştır. Şu anda ise ANKASAM’da Asya-Pasifik Uzmanı olarak görev almaktadır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.