ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Donald Trump’ın Adalet Bakanı Adayı Matt Gaetz adaylıktan çekildiğini açıkladı
10:18 FAO Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’ndan Türkiye’ye ‘Tam uyum ödülü’ 
09:56 Avrupalılara göre en büyük tehdit düzensiz göç ve terör
09:52 İkinci Trump döneminde Ankara-Şam hattında ne bekleniyor?
09:51 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
09:44 Eurofighter satışı yeni bir dönemin başlangıcı mı?
09:14 Irak’ta Saddam Hüseyin sonrası ilk nüfus sayımı
07:19 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarına Genel Bir Bakış
06:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
06:31 Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
06:30 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
06:03 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ukrayna Savaşı’nın Orta Asya’ya Etkisi

Ukrayna Savaşı’nın Orta Asya’ya Etkisi
16 Şubat 2024
35
A+
A-

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü ve HÜSAM (Hacettepe Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi) danışma kurulu üyesi Doç. Dr. Anar Somuncuoğlu, 24 Șubat 2022 tarihinde Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya karșı bașlattığı savaștan en çok etkilenen bölgelerin bașında Orta Asya’nın geldiğini açıkladı.

UHA / İnternational News Agency

Doç.Dr. ANAR SOMUNCUOĞLU | AVESİSDoç. Dr. Anar Somuncuoğlu, bunun başlıca sebebinin, Orta Asya ülkelerinin Ukrayna gibi SSCB’nin dağılması sonucunda bağımsız ülkeler haline gelmeleri sebebiyle Rusya’nın etki alanı olarak gördüğü ‘eski Sovyet alanında’ bulunduğunu dile getirdi.

“Bundan dolayı, savaşın sebebi konusunda hangi tarafı haklı bulduklarından bağımsız olarak Orta Asya ülkeleri, Rusya’dan tehdit algılamaktadırlar” diyen Doç. Dr. Somuncuoğlu, “Buna ek olarak Orta Asya ülkeleri Rusya’ya uygulanan yaptırımlardan da derinden etkilenmiştir” dedi.

Doç. Dr. Anar Somuncuoğlu, şunları söyledi:

“Bunun sebepleri Kazakistan ve Kırgızistan’ın Rusya ile ekonomik birlik içinde olmaları; Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan’dan birkaç milyon kişinin Rusya’da göçmen işçi olarak bulunması; Rusya’nın halen Orta Asya ülkelerinin en büyük veya en büyük ikinci ticaret partneri olması; ve Orta Asya ülkelerinin bölge dışı ticaretlerinde Rusya’dan geçen ulaştırma yollarına bağımlı olmalarıdır.

Bütün bunlar göz önünde bulundurularak, bu yazıda devam eden Ukrayna savaşının 1,5 yılının Orta Asya ülkeleri üzerindeki siyasi etkileri incelenmektedir.

Savaş Öncesi Rusya’nın Orta Asya’daki Etkisi Появился текст соглашения о дружбе стран Центральной Азии: 25 июля 2022, 15:03 - новости на Tengrinews.kzUkrayna savaşı öncesinde Orta Asya ülkeleri çelişkili bir süreç içerisindeydi; bir taraftan bağımsızlıklarının içini doldurmaya çalışırken diğer taraftan Rusya’nın şekillendirdiği ‘eski Sovyet bölgesinde kalmaya’ devam etmekteydiler”.

SSCB’nin dağılmasından bu yana Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan, hemen hemen tüm Rusya merkezli güvenlik ve ekonomik bütünleşme
mekanizmaları içerisinde yer aldığını ifade eden Doç. Dr. Somuncuoğlu, bugün bu üç ülkenin Rusya’nın oluşturduğu Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üyesi olup, Kazakistan ve Kırgızistan ise Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) üyesi olduğunun altını çizdi.

Doç. Dr. Anar Somuncuoğlu, bu ülkelerin güvenlik kaygıları ve ekonomik şartları farklılık göstermekle birlikte, Rusya olmadan kendi güvenliklerini ve ekonomik gelişmelerini sağlayamayacakları kanısının yaygın olduğunu söyledi.

Bu ülkelerin, Rusya’yı güvenlik sağlayıcısı olarak görmelerinin sebebinin ise toplumsal ve siyasal yapılarındaki zayıflıklar ve dışarıdan algıladıkları tehditlere karşı kendilerini savunmasız hissetmeleri olduğunu dile getiren Doç. Dr. Somuncuoğlu, “Ekonomik gelişmelerini tamamen Rusya merkezli olarak görmelerinin sebebi ise, sadece Sovyet döneminden kalma ekonomik, siyasi ve altyapısal olarak Rusya’ya bağımlı olmaları değil, zihinsel olarak da Rusya’dan kopamamaları” olduğunu belirtti.

“Diğer Orta Asya ülkelerinden farklı dış politika tercihlerine sahip olan Türkmenistan ve Özbekistan ise, Ukrayna savaşından hemen önceki yıllarda ekonomik ve güvenlik alanlarında Rusya ile ilişkilerini geliştirmeye yönelmişlerdi” diyen Doç. Dr. Anar Somuncuoğlu, şöyle devam etti:

Türkmenistan BM Genel Kurul Başkan Yardımcılığına seçildi – TÜRKMENISTAN WE DÜNÝÄ HABARLARY“1995’de Bağlantısızlar Hareketi’ne katılan ve daimi tarafsızlık statüsünü BM nezdinde tanıtan Türkmenistan, bunu sadece kendini bölgesel ve küresel problemlerden soyutlamak için değil, aynı zamanda başta Rusya olmak üzere büyük güçlerin etkisinden sıyrılmak amacıyla da sürdürmektedir. Özbekistan ise 1992-1999 yıllarında Türkmenistan hariç diğer Orta Asya ülkeleri gibi Rusya’nın bölgenin güvenlik sağlayıcısı olmasını sağlayan Kolektif Güvenlik Anlaşması’na taraftı”.

Doç. Dr. Somuncuoğlu, 1999’da anlaşmadan çekilen Özbekistan’ın, Rusya’ya karşı ortak cephe oluşturmaya çalışan GUAM (Gürcistan, Ukrayna, Azerbaycan, Moldova) ülkeleriyle bir araya geldiğini, 2001’de ise ABD’ye askeri üs sağladığını hatırlatarak, “ancak 2005 Andican olaylarında ABD’nin kendisini devirmeye çalıştığına ikna olan Özbekistan’ın ilk cumhurbaşkanı İslam Kerimov, ABD üssünü kapattı ve 2006’da AEB’in öncüsü olan Avrasya Ekonomik Topluluğu’na (AET) ve KGAÖ’ye katıldı. AET’ten 2008’de1, KGAÖ’den ise 2012’de2 ayrılarak Rusya’dan uzaklaşan Özbekistan, ilk cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un ölümünden sonra Rusya ile yeniden yakınlaşsa da, Rusya’nın ısrarlarına rağmen bu sefer anılan örgütlere girmemeyi tercih etti” dedi.

Savaştan önceki birkaç yılda Özbekistan ve Türkmenistan’ın Rusya ile güvenlik işbirliğini sıkılaştırmalarının önemli bir sebebinin, ABD’nin
Afganistan’dan çekilme sürecinin yarattığı belirsizlik olduğunu açıklayan Doç. Dr. Somuncuoğlu, şöyle devam etti:

“2021’de ABD’nin kurduğu Afganistan ordusunu ortada bırakarak hızlıca çekilmesi ve Taliban’ın bütün Afganistan’ı kolayca ele geçirmesi, bölgedeki endişeleri haklı çıkarmıştır. Tacikistan dışındaki Orta Asya ülkeleri, Taliban hükümetiyle iyi geçinme politikasına yönelseler de Afganistan’dan tehdit algılamaya devam etmektedirler.

ABD'nin Afganistan'dan Çekilmesi ve Türkiye — ANKASAM | Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları MerkeziSavaş öncesinde Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan’ın Rusya’yı güvenilir müttefik ve güvenlik sağlayıcısı olarak görmelerinin göstergesi, bu ülkelerin sadece dış değil, iç güvenlik tehditlerine karşı da Rusya’nın yardımına başvurmak istemeleridir. Rusya’nın bölgedeki tek kuvvet kullanım örneği, 1992-1997 Tacik İç Savaşı sırasında gerçekleşmiş, Rusya İmamali Rahmonov yönetiminin iç savaşta galip gelmesine yardımcı olmuştur”.

Kolektif güvenlik antlaşması örgütüHacettepe Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi) danışma kurulu üyesi Doç. Dr. Anar Somuncuoğlu, 2010’lu yıllarda KGAÖ iç güvenlik krizlerinde Rusya’nın müdahalesini mümkün kılan bir örgüt haline geldiğine vurgu yaparak, 2010’da Kırgızistan’ın güneyindeki etnik çatışmalar sırasında Kırgızistan’ın Rusya’dan yardım istese de KGAÖ’nün ilk müdahalesinin ise Ocak 2022’de Kazakistan’daki halk protestoları sırasında gerçekleştiğini kaydetti.

Rusya’dan Zihinsel Uzaklaşma Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ve Kırım’a ek olarak Ukrayna’nın dört bölgesine talip olmasının, Orta Asya’da
deyim yerindeyse şok etkisi yarattığını ifade eden Doç. Dr. Somuncuoğlu, Her ne kadar bu süreç 2014’de Kırım’ın yasadışı ilhakıyla başlamışsa da Rusya’nın halen açıkça kendi ordusuyla birkaç yönden Ukrayna’yı işgale girişerek Ukrayna’nın dört ilini ilhak etmeye çalıştığını aktardı.

Doç. Dr. Anar Somuncuoğlu, “Meselenin gelmiş olduğu noktada Orta Asya ülkeleri açısından bu savaşın NATO’nun genişlemesi ve Amerikan politikasıyla ilgili olup olmadığının çok fazla bir önemi yoktur. Zira her haliyle Rusya, SSCB’nin dağılmasından sonra oluşan durumu – ki buna Orta Asya ülkelerinin bağımsızlıkları da dâhildir- kabul etmediğini göstermektedir” dedi. (devam edecek)

***

Yazar hakkında

Anar Somuncuoğlu

Anar Somuncuoğlu 1975 yılında Kazakistan’da doğdu. Orta öğrenimini Kazakistan’da tamamladıktan sonra TC MEB burslusu olarak Türkiye’ye gelen Somuncuoğlu, 1997’de Gazi Üniversitesi İİBF Ekonometri Bölümü’nden mezun oldu. 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi İktisat yüksek lisans programından mezun oldu. 2009’da Ankara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler doktora programından mezun oldu. 1999 ile 2011 yılları arasında ASAM, TUSAM, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü gibi önde gelen Türk stratejik araştırma merkezlerinde Rusya ve Orta Asya uzmanı olarak çalıştı. 2011’den itibaren Hacettepe Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü’nün danışmanı ve HÜSAM (Hacettepe Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi) danışma kurulu üyesidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.