Kara-Murza bir yıl önce Moskova’da, bir polis memuruna itaatsizlik ettiği gerekçesiyle tutuklanmış, gözaltına alındıktan sonra kendisine daha ciddi suçlamalar yöneltilmişti.

Hakkında açılan dava, geçen yıl ABD’de yaptığı ve Rusya’nın Ukrayna’da yerleşim bölgelerine misket bombaları atarak ve “doğum hastanelerini ve okulları bombalayarak” savaş suçu işlediğini söylediği bir konuşmaya da dayanıyordu.

Bu iddialar bağımsız olarak da belgelenmiş ancak “Rusya Savunma Bakanlığı’nın “savaşta yasaklanmış araçların kullanılmasına izin vermediğini ve “Ukrayna’da sivillerin hedef alınmadığını” söyleyen Rus müfettişler tarafından yalanlanmıştı.

Kara-Murza ayrıca siyasi mahkumlar için düzenlenen bir etkinlikte Rusya’nın “baskıcı politikalarından” söz etmekle de suçlanmıştı.

Uluslararası tepkiler

Daha önce iki kez zehirlenen ve ölümden dönen Kara-Murza’ya verilen ceza uluslararası kamuoyunda yaygın bir şekilde kınandı.

İngiltere hükümeti Rus Büyükelçisini çağırdı. İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly yaptığı açıklamada “Rusya’nın ifade özgürlüğü de dahil olmak üzere temel insan haklarını koruma konusundaki kararlılık eksikliği endişe verici” dedi.

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise kararı “adaletin ayaklar altına alınması” olarak nitelendirdi.

HRW sosyal medya hesabında “Rus yetkililer kararı derhal iptal etmeli ve onu koşulsuz olarak serbest bırakmalıdır” diye yazdı.

ABD’nin Moskova Büyükelçisi Lynn Tracy, yetkilileri eleştiren kişilerin cezalandırılmasının “güç değil zayıflık göstergesi olduğunu” söyledi.

Almanya da mahkumiyet kararını kınarken, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Kara-Murza’nın haklarını kullanmaktan dolayı hapsedildiğini ve derhal serbest bırakılması gerektiğini söyledi.