ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
08:53 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
07:34 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
07:15 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ukrayna güncellemeleri: Kiev, Rusya’nın yıldönümü saldırısı konusunda uyardı

Ukrayna güncellemeleri: Kiev, Rusya’nın yıldönümü saldırısı konusunda uyardı
30 Ocak 2023
759
A+
A-

 Değerli okurlar Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın KİEV Temsilcisi Daria KALENİUK’un Deutsche Welle’nin (DW) katkılarıyla hazırladığı ‘Ukrayna güncellemeleri’başlıklı haberinde, Ukrayna’nın, Rusya’nın işgalinin yıldönümü olan 24 Şubat’ta askeri bir saldırı başlatmasının beklendiğini aktarıyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un da, tank teslim kararını savunduğunu söylüyor.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın KİEV Temsilcisi Daria KALENİUK, ayrıca en son gelişmeler için Deutsche Welle’yi (DW) de yayın olarak takip edilmesini istiyor.

Ukraynalı bir yetkili Cumartesi günü, Rusya’nın muhtemelen Moskova’nın Ukrayna’yı işgal etme kararının 24 Şubat’taki yıldönümüne denk gelen yeni bir saldırı dalgası hazırladığı konusunda uyardı. 

Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov, ABD’li yayın kuruluşu Radio Free Europe/Radio Liberty’nin Rusça yayın yapan kolu Radio Svoboda’ya Rus ordusunun bir sonraki ilerleme girişimini hazırladığının “sır olmadığını” söyledi. 

Danilov, ana hedefin büyük olasılıkla ayrılıkçı doğu bölgeleri Luhansk ve Donetsk’i tamamen Rus kontrolü altına almak olduğunu söyledi. 

Ukrayna güçleri son günlerde Bakhmut ve Vugledar gibi yerleşim yerlerinde çatışmaların yoğunlaştığını bildirdi. Kiev ayrıca , kasabayı korumak için haftalarca süren çatışmalardan sonra  birliklerini Soledar’dan çektiğini de kabul etti.

Danilov’un artan çatışma öngörüsü, Pentagon’da Avrupa ve NATO politikalarından sorumlu eski bir ABD savunma bakan yardımcısı olan güvenlik uzmanı Jim Townsend tarafından paylaşılan bir görüştü. 

Townsend, DW’ye verdiği demeçte, “Kış sonunda olmasa da, zemin sert kalırsa, kesinlikle ilkbaharda bir Rus saldırısı olabileceğine dair bir beklenti var.” Ayrıca, Moskova’nın geçen hafta açıklanan yeni Batı tank teslimatlarının yakında geleceğine ve Kiev’in müdahale yeteneklerini güçlendireceğine inanırsa planlarını hızlandırabileceğini söyledi .

“Ve ayrıca, Ruslar bu tankların geleceğini düşünürlerse ve saldırılarıyla oraya ilk vararak Ukrayna’yı yumruğuna kadar yenmek istiyorlarsa, bu taarruzun başlatılmasını hızlandırabilirler. dedi Townsend.

İşte 28 Ocak Cumartesi günü Ukrayna’daki savaşla ilgili diğer gelişmeler :

Kiev, füzeler ve uçaklar konusunda müttefiklerle ‘hızlı yol’ görüşmelerinde

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy’nin üst düzey bir yardımcısı, Kiev’in Batılı müttefikleriyle uzun menzilli füzeler ve askeri uçak teslimatları olasılığı konusunda hızlandırılmış görüşmelerde bulunduğunu söyledi. 

Mykhailo Podolyak, Ukrayna’nın müttefiklerinin “savaşın nasıl geliştiğini” ve ABD ile Almanya’nın yakın zamanda söz verdiği zırhlı savaş araçlarına koruma sağlayabilecek uçaklara olan ihtiyacı anladığını söyledi. 

Ancak Podolyak’a göre, bazı Batılı ortaklar, “uluslararası mimarideki değişikliklerden korktukları için” silah sevkiyatına karşı “muhafazakar” bir tutum sürdürüyorlar.

Podolyak, belirli ülkelerin adını vermeden, “Bunun üzerinde çalışmamız gerekiyor. [ortaklarımıza] bu savaşın gerçek resmini göstermeliyiz.” dedi. 

“Makul konuşmalı ve onlara örneğin, ‘Bu ve bu ölümleri azaltacak, bu altyapı üzerindeki yükü azaltacak. Bu, Avrupa kıtasına yönelik güvenlik tehditlerini azaltacak, bu savaşı yerel tutacak’ demeliyiz. Ve biz yapıyoruz.”

Ayrı bir gelişmede Zelenskyy, Kiev’in 185 mil (297 kilometre) menzile sahip ABD yapımı ATACMS (Ordu Taktik Füze Sistemi) füzesine ihtiyacı olduğunu söyledi. ABD şu ana kadar silah sağlamayı reddetti.

Ukrayna cumhurbaşkanı her zamanki akşam video konuşmasında, “Ukrayna’nın uzun menzilli füzelere ihtiyacı var… işgalciyi füze rampalarını ön cepheden uzak bir yere yerleştirme ve Ukrayna şehirlerini yok etme fırsatından mahrum bırakmak için.”

Rusya – Ukrayna’da hastaneye düzenlenen saldırıda 14 kişi öldü

Rusya Savunma Bakanlığı Cumartesi günü Ukrayna ordusunu doğu Luhansk bölgesindeki bir hastaneye saldırarak 14 kişiyi öldürüp 24 kişiyi yaralamakla suçladı. 

Rusya, saldırının Cumartesi sabahı Novoaidar kasabasında gerçekleştiğini söyledi. 

Yaralılar arasında “hastalar ve sağlık personelinin” olduğu ve Batılı bir HIMARS roketatar sisteminin kullanıldığı söylendi. 

Rus devlet medyasında yayınlanan görüntüler ve kısa video klipler, acil servislerin ağır hasarlı bir binada olay yerinde çalıştığını gösteriyor. 

Ukrayna – Kostiantynivka’daki Rus saldırısında 3 kişi öldü

Bölge valisi Pavlo Kyrylenko, Rus güçlerinin Ukrayna’nın doğusundaki Kostiantynivka kentinde bir yerleşim bölgesini vurduğunu söyledi.

Kyrylenko, Telegram mesajlaşma uygulamasında dört apartmanın ve bir otelin hasar gördüğünü ve kurtarıcıların ve polis yetkililerinin “Rus işgalcilerin bir başka suçunu daha dikkatle belgelemek” için olay yerinde olduğunu yazdı.

Bölge valisi, son 24 saat içinde Rus saldırılarında dört kişinin öldüğünü ve en az yedi kişinin yaralandığını söyledi.

DW, ne Rusya ne de Ukrayna’nın kayıp iddialarını veya Cumartesi günü bunlara neyin sebep olduğuna dair verilen bilgileri doğrulayamadı.

Ukrayna ve IOC, Olimpiyatlarda Ruslar yüzünden çatışmaya devam ediyor

Ukraynalı cumhurbaşkanının kıdemli bir yardımcısı, spor ajansının Asya Olimpiyat Konseyi’nin Rus ve Belaruslu sporculara Paris 2024 Olimpiyatlarına katılma şansı teklif ettiğini açıklamasından günler sonra Cumartesi günü Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ni (IOC) eleştirdi .

Ukrainian negotiator says talks with Russia have become more complicated

 Mykhailo Podolyak Twitter’da “#IOC dünyaya şiddeti, toplu katliamları, yıkımı teşvik etmeyi teklif ediyor. Bu nedenle Rus sporcuların yarışmalara gerçek ‘ölüm elçileri’ olarak katılmaları konusunda ısrar ediyor.”

Podolyak, “Spor, siyasetin dışında var olmaz – spor onu teşvik eder. Bu nedenle, IOC, Rusya’nın insanlık karşıtı politikasını desteklemektedir.”

Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy daha önce Ukrayna’nın Rus sporcuların 2024 Oyunlarında yarışmasına izin verilmemesi için uluslararası bir kampanya başlatacağını söylemişti.

Zakharova: Rusya, Türkiye, Ukrayna ve BM arasındaki tahıl müzakereleri  devam edecek - GAZETEMRU

Buna cevaben, Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, Moskova’yı uluslararası sporlardan dışlamaya yönelik herhangi bir girişimin “başarısızlığa mahkum” olduğunu söyledi.

IOC Başkanı Thomas Bach, bu hafta Alman televizyonunda, Rusya ve Beyaz Rusya’dan gelen sporcuların, diğer şartlara bağlı olarak, tarafsız bayraklar altında Olimpiyatlarda yarışmasına izin verilmesi gerektiğini söyledi. 

Bach, IOC’nin “Olimpiyat Oyunlarının birlik olma, ülkeler ve uluslar arasında hala ayakta olan son köprüyü koruma ve daha fazla bölünmeyi teşvik etmeme misyonunu” desteklemesi gerektiğini söyledi. 

Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı ile 3 Temmuz 2022'de Kiev'de görüşmesi.

[IOC’den Thomas Bach, geçen yılın Temmuz ayında Ukrayna’yı ziyaret etti
Resim: Sven Simon/The Presidential fficeUkraine/resim ittifakı]

Alman Scholz, tank destanı sona ererken hükümetin rotasını savunuyor

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz Cumartesi günü haftalık “Şansölye Kompaktı” video mesajında ​​Ukrayna savaşına odaklandı. 

Bu, Almanya’nın Leopard 2 tanklarını Ukrayna’ya göndereceğini açıklamasının ardından geldi ve Scholz bu karar konusunda kararsız görünmekle suçlandı.

İzleyicileri hem hükümetine hem de kendisine güvenmeye çağıran Scholz, koalisyonunun Ukrayna ile başa çıkma konusundaki üç yol gösterici ilkesinin açık olduğunu ve sabit kalacağını söyledi. 

Scholz, “Öncelikle Ukrayna’yı insani ve mali açıdan ve silahlarla desteklemek için gerekeni yapıyoruz” dedi. “İkinci olarak, bir tırmanışı önlüyoruz – Rusya ile NATO arasında savaş olamaz . Üçüncüsü, Almanya uluslararası alanda tek başına hareket etmeyecek, ittifak ortaklarıyla, her şeyden önce ABD ile yakın koordinasyon içinde çalışacak.”

Scholz, en son Leopard 2 muharebe tanklarının gönderilmesi olmak üzere tüm büyük silah teslim kararlarında durumun böyle olduğunu söyledi.

Almanya, ABD hükümetinin benzer M1 Abrams tanklarını Ukrayna’ya göndereceğini açıklamasıyla hemen hemen aynı zamanda bunu yapmaya hazır olduğunu duyurdu.

Daha önceki diğer Alman silah ihracatı kararlarından önce, aynı fikirde olmak için benzer bir baskı dönemi vardı ve eleştirmenlerin savunduğu şey, Berlin’den gecikmiş onaydı. 

Ursula von der Leyen biyografisi: AB Komisyonunun yeni başkanı

Von der Leyen: Ukrayna ‘ortak değerlerimiz için savaşıyor’

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Cumartesi günü yaptığı konuşmada, Ukrayna’nın ortak değerleri savunmak için Rus saldırılarına karşı galip gelmesi gerektiğini söyledi.

Von der Leyen Cumartesi günü partisi Hristiyan Demokratlar’ın (CDU) Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlediği bir etkinlikte yaptığı konuşmada, “Eğer olursa olsun, ama olmadan Ukrayna’nın yanındayız.” dedi.

Ukrayna “ortak değerlerimiz için savaşıyor, uluslararası hukuka saygı ve demokrasi ilkeleri için savaşıyor ve bu yüzden Ukrayna bu savaşı kazanmak zorunda” dedi.

Aynı olayda von der Leyen, Almanya’yı bir daha asla Rusya’ya enerji bağımlılığına geri dönmemeye söz vermeye çağırdı.

Von der Leyen, “Hiçbir koşulda Rus fosil yakıtlarına bağımlılığa dönüş olamaz.” dedi. “Bu, ustalaşmamız gereken nesiller arası bir görev.”

İngiltere: Rusya kayıpları yanlış tanıtıyor

İngiliz istihbaratı, Moskova’nın yılbaşı gecesi Ukrayna’nın Donetsk bölgesindeki bir Rus askeri sığınağına düzenlediği saldırıda askerleri arasında ölü sayısını kasten yanlış beyan ettiğini söyledi.

İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya’nın 89 askerin öldüğünü bildirdiğini, bu rakamın 300’den fazla kurban olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Londra, hareketin “Rus kamu duyurularındaki yaygın dezenformasyon varlığının” başka bir örneği olduğunu söyledi.

Üst düzey yetkililer tarafından onaylanan kasıtlı yalanlar ve görevden alınma korkusuyla kendi başarısızlıklarını küçümsemek isteyen alt düzey yetkililerin yanlış raporları, ölü sayısındaki yanlış beyanların ana itici gücü oldu.

Kuzey Kore, ABD tanklarının kararını kınadı

Kuzey Kore , Washington’un Ukrayna’ya tank tedarik etme kararının Rusya’yı yok etmek için “vekalet savaşını daha da genişlettiğini” iddia etti.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un kız kardeşi Kim Yo Jong, Cuma günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, Ukrayna’daki krizden Washington’u sorumlu tuttu ve ABD’nin tankları göndererek “kırmızı çizgiyi daha da aştığını” söyledi.

Kim, “Bunun arkasında, ABD’nin Rusya’yı yok etmek için vekalet savaşını daha da genişleterek hegemonik amacını gerçekleştirmeye yönelik uğursuz niyeti var” dedi.

Washington’ın “baş suçlu” olduğunu ve Pyongyang’ın “servis personeli ve Rusya halkıyla her zaman aynı siperde duracağını” da sözlerine ekledi.

BM: Rusya çocuk koruma ilkelerini ihlal ediyor

BM’nin mülteci ajansı (BMMYK), Rusya’nın savaş zamanında “çocuk korumanın temel ilkelerini” ihlal ettiğini söyledi. Ajans, UNHCR başkanı Filippo Grandi’nin Reuters haber ajansına verdiği röportajda, Rusya’nın Ukraynalı çocuklara Rus pasaportu verme ve onları evlatlık verme uygulamasını suçladı. 

Grandi, “Onlara [Rus] vatandaşlığı vermek veya evlat edindirmek, savaş durumlarında çocukları korumanın temel ilkelerine aykırıdır.” Dedi. Bu, Rusya’da olan bir şey ve olmaması gerekiyor” dedi.

Grandi, Rusya’da erişim son derece sınırlı olduğu için ajansının pasaport verilen veya evlatlık verilen çocukların sayısını tahmin edemediğini söyledi.

“Her zaman erişim arıyoruz ve erişim oldukça nadir, düzensiz ve sınırsız değil” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, Grandi’yi Moskova yanlısı ayrılıkçıların 2014’te bağımsızlıklarını ilan etmelerinin ardından Ukrayna’nın Donbas bölgesine düzenlediği bombardıman sonucu çocukların ölmesine sessiz kalarak çifte standart uygulamakla suçladı.

Ukrayna’daki savaşla ilgili daha fazla bilgi dw.com’da

Batılı ülkeler, savaşın başlamasından bu yana Ukrayna’ya milyarlar değerinde askeri teçhizat sözü verdi. En son Almanya, Leopard 2 muharebe tanklarının Kiev’e gönderilmesini onaylamayı kabul etti. Peki Ukrayna’nın müttefikleri bu bağışları nasıl finanse ediyor? DW daha yakından bakar.

Ukrayna’ya ve IOC’nin Rusya ve Beyaz Rusya’dan sporcuların uluslararası müsabakalardan uzaklaştırılıp uzaklaştırılmaması konusundaki anlaşmazlığına yeni bir ivme kazandıran Beyaz Rusya’nın tenis yıldızı Aryna Sabalenka, Cumartesi günü Avustralya Açık’ta ilk tenis Grand Slam şampiyonluğunu kazandı. IOC’nin şu anda 2024 Paris Olimpiyatları için önerdiği fikir olan tarafsız bir bayrak altında rekabet etmesine izin verildi.  

Ve DW’nin Çatışma Bölgesi bu hafta Almanya’nın tank mücadelesine ve nihai kararına ve NATO üzerindeki olası etkilerine daha yakından baktı. ABD dış politika danışmanı ve diplomat Julianne Smith, Tim Sebastian’ın konuğuydu. Bölümün tamamını buradan izleyebilirsiniz. 

[UHA Haber Ajansı, 30 Ocak 2023]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.