ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
09:57 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
06:48 Erdoğan: “Trump’ın savaşları bitirme söylemine inanmak istiyor, adımlar atmasını bekliyoruz”
06:23 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:47 Kongo’nun İstanbul Fahri Konsolosu İlyas Keskin
00:32 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
00:26 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:15 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:13 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
12:46 Nizip Ticaret Odası, Gaziantep Oda/Borsaları ortak meclis ve istişare toplantısına katıldı
12:02 Nizip TOBB Ortaokulu ile eğitimde yeni bir adım atıyor
11:44 TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan Nizip Ticaret Odası’na ziyaret 
11:25 Sosyal medya platformları karşılıklı küfür ve hakaret arenası olmamalıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

UİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik: “Sürdürülebilir ihracat artışı için İGE A.Ş. önemli rol üstlenecek” 

UİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik: “Sürdürülebilir ihracat artışı için İGE A.Ş. önemli rol üstlenecek” 
9 Kasım 2022
902
A+
A-

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) üyelerine yönelik olarak üretimi güçlendirmek ve ihracatı artırmak için etkinliklerini sürdürüyor. Bu kapsamda UİB hizmet binasında düzenlenen “İhracat Geliştirme” bilgilendirme toplantısında İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi Genel Müdürü Kasım Akdeniz, birlik üyelerine sunum gerçekleştirdi. 

fatihmem.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/34/10/254687/...TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın haberine göre, toplantının açılışında konuşan UİB Koordinatör Başkanı Baran Çelik, Türkiye’nin Genel Sekreterlik bazında 2. büyük Birliği olan UİB’in ihracatının yılın ilk dokuz ayında yüzde 4,5 artarak 23.3 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Baran Çelik, “UİB olarak yılı 32 milyar dolar civarında bir ihracat rakamı ile kapatacağımızı tahmin ediyorum. Türkiye’deki tek birlik konumunda bulunduğumuz otomotiv endüstrisinde ise Ocak-Eylül dönemi ihracatımız yüzde 5 artarak 22.3 milyar dolar oldu. Otomotiv endüstrisinde de yılı 30 milyar doların üzerinde bir rakam ile kapatacağız. Buradan tüm zorluklara rağmen üretmeye ve ihracata devam eden firmalarımıza bir kez daha teşekkür etmek istiyorum” dedi.  

Uib Üyelerine İhracatı Geliştirme Bilgilendirme Toplantısı - Bursa 5n1k“Sürdürülebilir ihracat artışı için İGE önemli rol üstlenecek”
İhracatı Geliştirme A.Ş’nin ihracatçıların finansmana erişim ve kredi kefalet sorunlarının çözümüne katkı sağlamak amacıyla Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda kurulduğunu ifade eden Başkan Çelik, “Süreç içerisinde İhracatçı Birliklerimiz yedek akçeleri ile şirkete ortak olarak İGE AŞ’nin sermaye yapısını daha da güçlendirdiler. Küresel çapta yaşanan tedarik zinciri problemleri, enerji maliyelerindeki astronomik artışlar, başlıca pazarımız konumunda yer alan Avrupa’da resesyon tehlikesi gibi zincirleme sorunlar ile karşı karşıya olduğumuz bir süreçten geçiyoruz. Dünyadaki merkez bankalarının faiz artırımları nedeniyle finansmana erişimin her zamankinden daha zor olduğu bir dönemdeyiz. 1 Mart 2022’de faaliyete geçen İGE böylesine zor bir dönemde ihracatın finansmanında önemli rol üstleniyor. Eylül ayında Eximbank ve İGE arasında imzalanan yeni protokol kapsamında KOBİ dışı firmaların da kefalet desteğinden faydalanmasının önü açıldı, KOBİ ve KOBİ dışı firmalarımızın kredi kullanım üst limitleri önemli ölçüde artırıldı. İhracat odaklı bir büyüme modeli izleyen ülkemizde özellikle küçük ve orta ölçekli firmalarımızın finansmana erişimi, ihracatın tabana yayılması, sürdürülebilir ihracat artışı sağlanabilmesi için İGE’nin önemli bir rol üstleneceğine inanıyoruz. Ayrıca İGE’nin özellikle yüksek katma değerli, orta ve yüksek teknolojili ürün üreten KOBİ’lerimiz için ayrı bir fırsat yaratarak, ihracatımızdaki katma değerin yükseltilmesine katkı sağlayacağını da düşünüyoruz” diye konuştu.  

Uib Üyelerine İhracatı Geliştirme Bilgilendirme Toplantısı - Bursa 5n1k“İGE ihracatçının teminat problemini çözmeye yönelik kurulan bir kurum” 

İhracatı Geliştirme A. Ş. Genel Müdürü Kasım Akdeniz de sunumunda İGE’nin yapısını ve faaliyetlerini anlattı. Akdeniz, bütün makro ekonomik politikaların amacının refahı artırmak olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: 

“Refahı artırmanın yolu üretmekten, daha fazla istihdamdan, daha hızlı büyümekten geçiyor. Bunun için mevcut kapasiteleri artırmak ya da yeni yatırımlar yapmak gerekiyor. Tabii bunun için de kaynağa ihtiyacımız var. Kaynak açısından maalesef çok şanslı değiliz. Geleneksel olarak, özellikle KOBİ’lerimizin olmak üzere, sermaye yetersizliği sorunumuz var. Buna bağlı olarak, yeni bir yatırım için büyük ölçüde dış kaynağa ihtiyaç duyuluyor. Dış kaynak dediğinizde de neredeyse tek kaynak banka kredileri. Ne yazık ki ülke olarak finansman kaynaklarının çeşitlenmesi konusunda çok yol alınamadı. Banka kredisine ulaşmak için en önemli unsur talep edilen teminatı verebilmek. İşte İGE, ihracatçının krediye erişimi için bankaya vermesi gereken teminatla ilgili bu problemi çözmeye yönelik kurulan bir kurum.” 

Resim önizlemesi  İGE’nin iki temel amacını; toplam banka kredileri içinde “ihracat kredileri”nin payını artırmak ve ihracat kredileri içinde de “ihracatçı KOBİ”lerin payını artırmak olarak anlatan Akdeniz, kendilerinin kredi vermediklerini, bankalardan kredi alınmasını sağlamak üzere kefalet verdiklerinin altını çizdi. 

 

Akdeniz, İGE A.Ş’nin A Grubu: TİM, B Grubu: Eximbank, C Grubu: İhracatçı Birlikleri ve D Grubu: Bankalar’dan oluşan bir ortaklık yapısı bulunduğunu belirterek, “Kredi kararlarımız standart oluyor. Kabul ya da reddettiklerimizin nedenleri bellidir. Yani biz bütün ihracatçılara hem aynı uzaklık hem de aynı yakınlıktayız. Şeffaf, denetlenebilir ve hesap verebilir şekilde süreçleri çalıştırıyoruz. Bu bizim için son derece kıymetli. Bütün bunların sonucu olarak kaynaklarımızı bu zamana kadar kararlarını doğru vermiş, işini bilen, riskleri doğru almış, bunları doğru bir şekilde yönetmiş, dolayısıyla ihracatını sürdürebilir kılmış olan ihracatçılarımıza kanalize etmek istiyoruz” dedi. 

İGE A.Ş. Genel Müdürü Akdeniz, sistemin avantajlarını ise şu şekilde sıraladı:
İhracatçının tüm bankalara ulaşması, bankanın tüm ihracatçılara ulaşması, finansmana erişimin hızlandırılması, ihracatçı için en iyi fiyat ve en uygun teminat seçeneğinin yaratılması, bölgesel farklılıkların ortadan kaldırılması ve ihracatçı ve bankalar için operasyonel verimlilik sağlanması.”

[UHA Haber Ajansı, 09 Kasım 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.