ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:04 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:35 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:57 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
17:20 CHP’nin boykot listesi giderek genişliyor: Anadolu Ajansı ve DBL Entertainment da listeye eklendi!…
12:53 Kocaeli Kartepe’den Haberler!…
11:10 Gazeteci Serkan Borlak son yolculuğuna uğurlandı…
11:08 Türkiye toplam tahıl ürünlerinde 2023-2024 piyasa döneminde yurt içi üretimi ülkedeki talebi karşılama yeterliliği yüzde 111,9 olarak belirlendi…
10:43 Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Dijital bağımlılık riskine karşı çocuklarımızı korumak zorundayız”
09:13 Adalet ve güven temelli liderlik
07:37 Yeni neslin başarılı oyuncularından Hafsanur Sancaktutan, şu sıralar rol aldığı dizi için Kapadokya ve İstanbul arasında adeta mekik dokuyor…
06:51 Ramazan sonrası sağlıklı beslenmeye geçiş rehberi
00:57 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
00:51 Kocaelispor Teknik Direktörü Taşdemir, Sakaryaspor maçının ardından UHA Haber’e açıklamada bulundu…
00:48 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
00:47 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
00:22 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
00:08 2003-2004 Yılları arasında Batman Valiliği yapan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Batmalıların Ramazan Bayramı’nı kutladı…
00:05 Türkiye’nin seyir füzeleri: Sahne onların olacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’nin Turizmi

Türkiye’nin Turizmi
7 Ağustos 2022
2.313
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

Salgın nedeniyle sağlık turizmi öne çıkarken daha az insanın olduğu ve temas ortamlarının düşük olduğu tatil uygulamaları revaç kazanmıştır. Aileye özel evlere yönelen ve otelleri tercih etmeyen turizm uygulamaları Türkiye’de öne çıkmaya başlamıştır. Küresel bir trend olarak Türkiye yeni turizm uygulamalarına hızlı bir şekilde adaptasyon sağlayabilir. Böylelikle salgının ortaya çıkardığı fırsatlardan daha fazla yarar sağlanabilir.

Akademisyen Deniz İstikbal ile yaptığımız röportajın üçüncü bölümü -  Tünaydın Gazetesi

Deniz İSTİKBAL, SETA Araştırmacı

Küresel ekonomideki yüzde 10’luk payı ve 320 milyonluk istihdamıyla dünya turizm sektörü önemli bir konuma sahip. Salgının ortaya çıkardığı ulaşım kısıtlamaları nedeniyle son iki yılda kötü bir dönem geçiren küresel turizm ekonomisi 9,5 trilyon dolarlık ekonomik değer yaratabiliyor. 2029’da küresel turizm istihdamının 420 milyonu aşması beklenirken yapılan yatırımların 1,45 trilyon dolar artması bekleniyor. Uluslararası turist sayısının yıllık 2,4 milyar olduğu göz önüne alındığında sektörün küresel ekonomi içerisindeki önemi daha iyi anlaşılabilir. Turistlerin yıllık ortalama 1,5 trilyon dolarlık turizm harcaması yaptığı bilinirken salgın sonrası mevcut rakamların daha da yukarıya çıkması bekleniyor.

Salgın ve Turizm Sektörü

2020’in ilk aylarında dünyası etkisi altına alan kovid-19 küresel ekonomide ağır tahribat yarattı. Sanayi, tarım ve turizm başta olmak üzere neredeyse her sektör salgının ortaya çıkardığı sorunlardan etkilendi. Dünya ekonomisi daralırken küresel istihdam da ciddi oranda azalma gösterdi. Sanayi ve tarım gibi sektörlerde üretimde düşüş yaşansa da en fazla etkilenen alanların başında turizm sektörü geldi. Uluslararası turist sayısı 900 milyondan fazla düşüş gösterdi ve 100 milyondan fazla turizm çalışanı işlerini kaybetmeyle karşı karşıya kaldı. Ulaşım kısıtlamaları nedeniyle uluslararası uçuşların yapılamaması ve turizm ülkelerindeki turizm gelirlerinin azalması küresel ekonomiyi iki yönlü olarak etkiledi. İstihdam ve döviz gelirlerindeki düşüş turizmi gelişmiş olan ülkelerdeki sorunların daha da büyümesine neden oldu. Buna nazaran sağlık altyapısı diğer aktörlere göre daha güçlü olan ülkeler zararlarını sağlık turizmine yönelerek kapatmaya çalıştılar.

Türkiye’nin Turizmi

2019’da 51,7 milyon turist ağırlayan ve 35 milyar dolarlık gelir elde eden Türkiye dünyanın turist sayısı açısından en büyük altıncı ülkesidir. 2020’de 57 milyon ziyaretçi ve 40 milyar dolar gelir beklenmesine rağmen salgının ortaya çıkardığı sorunlardan sektör ciddi anlamda etkilenmiştir. Otel ve uçak rezervasyonlarında yüzde 80’den fazla azalma yaşanırken ulusal salgın önlemleri devreye alınmıştır. Akdeniz bölgesinin en büyük turizm ekonomilerinden biri olarak Türkiye salgının kontrol altına alınmasıyla son iki yıldaki zararlarını telafi etmeye başlamıştır. 2020’de 15 milyona düşen turist sayısı 2021’de 30 milyona çıkarken 2022’de 42 milyon ziyaretçi bekleniyor. 35 milyar dolarlık gelir elde edilmesi istenirken Ukrayna Savaşından turizm sektörünün de etkilenmesi ihtimal dâhilindedir. Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımların bir sonucu olarak gelebilecek Rus turistlerin sayısında bir azalma yaşanabilir. Ukraynalı turistlerde de aynı durum geçerlidir. Türkiye’ye gelen turist sayılarında önemli bir paya sahip olan iki ülkenin sektörü etkilemesi beklenebilir. Ancak diğer ülkelerden gelen turist sayısındaki artış iki ülkeyi dengeleyebilir.

TRT_Francais_680*100 banner

2021’de turizmden 24,4 milyar dolar gelir elde eden Türkiye salgın koşullarına rağmen iyi bir seviyede gelir elde etmiştir. İspanya ve İtalya gibi diğer Akdeniz turizm ekonomilerine kıyasla turizm gelir kayıplarında oransal olarak Türkiye’nin daha iyi bir performans gösterdiği söylenebilir. 2022’in ilk üç ayında 5,4 milyar dolara ulaşan turizm geliri ise 2019’daki gelir seviyesinin aşıldığını göstermektedir. Turist sayısında da benzer bir eğilim söz konusudur. Yaz aylarında turizm gelirinin aylık 5 milyar doları aşması beklenirken eski yıllara kıyasla Türk turizmi için tarihi rekorlar gelir ve turist sayısında kırılabilir. Özellikle Temmuz ve Ağustos ayları Türk turizmi için önemli bir göstergedir.

2000’li yılların başında 10 milyar dolar olan Türkiye’nin turizm geliri 2019’da 35 milyar dolara ulaşarak yüzde 250’den fazla artış göstermiştir. Turist sayısı ise 20 milyondan 51,7 milyona kadar yükselmiştir. Milli gelir içindeki payı yüzde 3 ile 4,6 arasında değişen turizm sektöründe turist başına ortalama 700-850 dolar arasında harcama yapılmaktadır. Kaynak ülkelerine göre değişebilen ortalama Japonya, Katar ve Kuveyt gibi ülkelerden gelenler arasında iki bin dolara kadar çıkmakta, Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerde ise 650 dolara kadar düşebilmektedir. 2021’de turist başına 785 dolar olan ortalama harcamanın 2022’de 840 dolar civarı olması beklenmektedir.

Türk vatandaşları arasında iç turizm harcamaları da önemli bir yere sahiptir. Yıllara göre ortalama 3-7 milyar dolar arasında turizm harcaması gerçekleştiren Türk vatandaşları ortalama bin doların üzerinde harcama yapmaktadır. 2021’de Türk vatandaşları 5,6 milyar dolarlık turizm harcaması yaparken ulusal ekonomi içerinden istihdama önemli bir katkı sağlamıştır. Yabancı turistlere kıyasla Türk vatandaşlarının da turizm harcamaları daha fazla teşvik edilmeli ve ulusal ekonomi içerindeki aktivite artırılmalıdır.

Pandemi Sonrası Küresel Trendler ve Türkiye

Salgın nedeniyle sağlık turizmi öne çıkarken daha az insanın olduğu ve temas ortamlarının düşük olduğu tatil uygulamaları revaç kazanmıştır. Aileye özel evlere yönelen ve otelleri tercih etmeyen turizm uygulamaları Türkiye’de öne çıkmaya başlamıştır. Küresel bir trend olarak Türkiye yeni turizm uygulamalarına hızlı bir şekilde adaptasyon sağlayabilir. Böylelikle salgının ortaya çıkardığı fırsatlardan daha fazla yarar sağlanabilir.

***

Deniz İstikbal

Araştırmacı
Lisansını İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde (2016) tamamladı. Yüksek lisansını Marmara Üniversitesi Uluslararası Politik Ekonomi Bölümü’nde “Güney Kore ve Türkiye’nin Kalkınma Planlarının Ekonomi Politik Analizi” adlı tezi (2018) ile bitirdi. Doktora eğitimine İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Çin’in Afrika Yatırımlarının Ekonomi Politik Analizi” (2005-2018) adlı doktora tezi ile devam etmektedir. SETA’da ekonomi araştırmaları alanında çalışan İstikbal’in akademik ilgi alanlarında ekonomik kalkınma, ekonomi politik, enerji ekonomisi, enerji güvenliği, tarım ekonomisi, uluslararası finans kuruluşları, dış yardım, Afrika ve Asya Pasifik gibi konular yer almaktadır.

[UHA Haber Ajansı, 07 Ağustos 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.