ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Donald Trump’ın Adalet Bakanı Adayı Matt Gaetz adaylıktan çekildiğini açıkladı
10:18 FAO Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’ndan Türkiye’ye ‘Tam uyum ödülü’ 
09:56 Avrupalılara göre en büyük tehdit düzensiz göç ve terör
09:52 İkinci Trump döneminde Ankara-Şam hattında ne bekleniyor?
09:51 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
09:44 Eurofighter satışı yeni bir dönemin başlangıcı mı?
09:14 Irak’ta Saddam Hüseyin sonrası ilk nüfus sayımı
07:19 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarına Genel Bir Bakış
06:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
06:31 Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
06:30 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
06:03 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye ve Ermenistan Arasında Normalleşme Görüşmeleri Sınırlar Açılacak mı?

Türkiye ve Ermenistan Arasında Normalleşme Görüşmeleri Sınırlar Açılacak mı?
A+
A-

İkinci Karabağ Savaşı’nın ardından Türkiye ve Azerbaycan ile ilişkilerin normalleşme sürecini başlatan Erivan’ın komşularıyla normalleşme turları devam ediyor.

Mehmet Gökhan Özçubukçu, Bakü Devlet Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi

Türkiye ile Ermenistan’ın normalleşme süreci özel temsilcileri Büyükelçi Serdar Kılıç ile Ermenistan Ulusal Meclisi Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan beşinci toplantısını gerçekleştirmek için 30 Temmuz tarihinde Alican-Margara sınır kapısında bir araya geldi. Peki, uzun bir aradan sonra beşinci toplantısını gerçekleştiren Türkiye-Ermenistan normalleşme süreci nihai sonuca ulaşacak mı? Toplantının amacı ve önemi neydi? Bu yazıda Türkiye Ermenistan arasında devam eden normalleşme görüşmelerini ve Azerbaycan’ın görüşmelerin neresinde yer aldığına açıklık getireceğim.

Türkiye-Ermenistan Görüşmesinin Önemi

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Türkiye, 21 Eylül 1991 tarihinde Ermenistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biriydi. Uluslararası alanda Azerbaycan toprağı olarak tanınan Karabağ bölgesinin 1993 tarihinde Ermeni güçleri tarafından işgal edilmesinin ardından Türkiye Ermenistan ile sınırlarını kapattı, bunun yanında diplomatik ve ticari ilişkilerini de sonlandırdı.

İkinci Karabağ Savaşı’nın Azerbaycan’ın zaferiyle sonuçlanmasının ardından otuz yıldır Ermeni işgali altında olan Karabağ topraklarının kurtarılmasıyla bölgede normalleşme süreci başlamış oldu. Bu kapsamda Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan normalleşme trafiği devam ediyor.

Ankara ve Erivan arasında 2022 tarihinde normalleşme görüşmelerini başlatmak üzere özel elçiler atandı. Washington eski Büyükelçisi Serdar Kılıç Türkiye’nin özel elçisi olarak atanırken, Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan ise Ermenistan’ın temsilcisi olarak atandı. Kılıç ve Rubinyan ilk görüşmelerini 14 Ocak 2022 tarihinde Rusya’nın Moskova kentinde gerçekleştirdiler. Bu görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin tam normalleşmesini amaçlayan müzakerelerin herhangi bir ön koşul olmaksızın sürdürülmesi konusunda mutabakata vardılar.

Erivan yönetimi daha önceki toplantıları Türkiye ve Ermenistan yerine üçüncü ülkelerde yapmak istemişti. Ancak görüşmelerin artık Erivan’da veya Ankara’da yapılması gerektiğini de sık sık vurgulamaya başladı. Bu bağlamda görüşmelerin bu sefer üçüncü bir ülke yerine iki ülkenin sınırında yapılması, tarafların bu konuda bir anlaşmaya vardıklarını gösteren önemli bir işaret olarak karşımıza çıkıyor.

Sınırda yapılan görüşmeye dair Türkiye Dışişleri Bakanlığı ‘‘Özel Temsilciler ayrıca, Akyaka/Ahurik demiryolu sınır kapısının bölgesel gelişmeler doğrultusunda hizmete açılması durumunda gerekli teknik şartların değerlendirilmesi ve diplomatik/resmi pasaport sahipleri için karşılıklı vize işlemlerinin kolaylaştırılması konusunda da mutabakata vardı. Bunun yanında özel temsilciler, nihai hedefi hiçbir önkoşul olmaksızın tam normalleşme olan bu sürecin devam ettirilmesi konusundaki mutabakatlarını da doğruladılar’’ açıklaması yaptı. Daha önce olduğu gibi taraflar, ‘‘nihai hedefe, yani iki ülke arasında tam normalleşmeye ulaşmak için herhangi bir önkoşul olmaksızın normalleşme sürecinin devam etmesi konusunda’’ mutabakata vardı.

Kafkaslara Barış Gelir mi?

Türkiye’nin dış politikasının en önemli ayaklarından birinin “Güney Kafkasya’da barış ve istikrarı sağlamak” olduğunun altını çizmek gerekir. Bu açıdan Karabağ Zaferi’nin bir dönüm noktası olduğunu ve yeni fırsat pencereleri açtığını görüyoruz. Karabağ’ın işgal altında olan kısımlarının azat edilmesi Azerbaycan’ın bağımsızlığının son otuz yılındaki en önemli olayı olarak karşımıza çıkıyor.

Karabağ Zaferi’nin ardından Güney Kafkasya’da barışın tesisi için, başta Türkiye ve Azerbaycan, barış diplomasisi yoluyla Ermenistan ile temaslarını sürdürürken ve AB ülkeleri ise bölgede nüfuzlarını arttırmaya devam ediyor. Buna paralel olarak 15 Temmuz 2024 tarihinde Amerikan-Ermeni tatbikatı ‘‘Eagle Partner 2024’’ gerçekleştirildi. Tatbikatın amacı Ermenistan’ı ikili barışı koruma operasyonlarına hazırlamak olarak açıklandı. ABD-AB’nin Güney Kafkasya’ya yönelik politikalarını arttırdığı dönemde Türkiye ve Ermenistan’ın normalleşme görüşmelerini devam ettirmesinin bölge güvenliği ve istikrarı açısından önemli bir adım olduğu söylenebilir. Ancak Ermenistan’ın Azerbaycan ile barış için hareket ettiği yönündeki açıklamalarına rağmen, bölge dışında bulunan Fransa’yı görüşmelere dahil etmek istemesi kalıcı bir barışın kurulmasını sekteye uğratan bir neden olarak karşımıza çıkıyor.

Bir diğer önemli konu ise Türkiye’nin barış görüşmeleri konusunda izlediği politikalar. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘‘Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı barış yakında sağlanır diye umut ediyoruz. Bu barışı Türkiye olarak yürekten destekliyoruz. ‘‘Zengezur Koridoru’’nun açılması da bu barış anlaşmasını taçlandıracak ve tamamlayacak adımdır açıklaması Türkiye’nin bölgede huzur ve kalıcı barış için politikalarını sürdürdüğünü gösteriyor.

Sonuç ve Değerlendirme

Sonuç olarak Türkiye ile Ermenistan arasında gerçekleştirilen beşinci toplantı, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ve bölgede barışın tesis edilmesi yönünde önemli bir adımdır. Bu toplantı Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri açısından da önem taşıyor. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşme süreci Azerbaycan ile koordineli olarak ilerliyor. Ermenistan’ın hem Türkiye hem de Azerbaycan ile ilişkilerini normalleştirmesinin bölgeye refah ve huzuru getireceği aşikâr. Güney Kafkasya ülkeleri arasında bölgesel iş birlikleri ile ekonomiler entegre edilebilir. Ermenistan otomatik olarak bu mekanizmaların bir parçası haline gelebilir ve ticaret koridorlarının merkezinde yer alan ‘‘Orta Koridor’’a entegre olabilir.  Ermenistan’da normalleşme sürecinin başarıyla devam etmesi Ermenistan’ın ve Paşinyan hükümetinin de yararına olacaktır. Bu nedenle normalleşme görüşmeleri çerçevesinde hem Türkiye-Ermenistan hem de Azerbaycan-Ermenistan cephesindeki olumlu dinamiklerin sürdürülmesi ve bölgedeki kalıcı barışın tesis edilmesi yönündeki çabaların hızlandırılması gerekiyor.

[Mehmet Gökhan Özçubukçu Türkiyat alanında dış politika uzmanıdır.]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.