ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:04 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:35 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:57 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
17:20 CHP’nin boykot listesi giderek genişliyor: Anadolu Ajansı ve DBL Entertainment da listeye eklendi!…
12:53 Kocaeli Kartepe’den Haberler!…
11:10 Gazeteci Serkan Borlak son yolculuğuna uğurlandı…
11:08 Türkiye toplam tahıl ürünlerinde 2023-2024 piyasa döneminde yurt içi üretimi ülkedeki talebi karşılama yeterliliği yüzde 111,9 olarak belirlendi…
10:43 Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Dijital bağımlılık riskine karşı çocuklarımızı korumak zorundayız”
09:13 Adalet ve güven temelli liderlik
07:37 Yeni neslin başarılı oyuncularından Hafsanur Sancaktutan, şu sıralar rol aldığı dizi için Kapadokya ve İstanbul arasında adeta mekik dokuyor…
06:51 Ramazan sonrası sağlıklı beslenmeye geçiş rehberi
00:57 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
00:51 Kocaelispor Teknik Direktörü Taşdemir, Sakaryaspor maçının ardından UHA Haber’e açıklamada bulundu…
00:48 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
00:47 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
00:22 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
00:08 2003-2004 Yılları arasında Batman Valiliği yapan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Batmalıların Ramazan Bayramı’nı kutladı…
00:05 Türkiye’nin seyir füzeleri: Sahne onların olacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye, oksijen kıtlığı yaşayan ülkelere “nefes” oldu

Türkiye, oksijen kıtlığı yaşayan ülkelere “nefes” oldu
7 Nisan 2021
537
A+
A-

UHA HABER / Koronavirüs salgını sırasında dünya bir başka sorunla karşılaştı: Tıbbi oksijen kıtlığı. Türkiye ise önlemlerini erken aldı. Oksijen ve solunum cihazlarının üretimi son 1 yılda büyük oranda arttı. Medikal cihazlar 150’den fazla ülkeye nefes oldu.

Tüm dünya bir yılı aşkın süredir koronavirüsle mücadele ediyor. Yoğun bakıma kaldırılanlar için can simidi ise “tıbbi oksijen.”

Hacettepe Üniversitesi Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seda Banu Akıncı, “Oksijen açlığı çeken, solunum güçlüğü çeken hastalara oksijen verdiğiniz zaman solunumları rahatlıyor, ek organ patolojileri geri gelebiliyor. Oksijensiz kalmaya bağlı hasarlar geri dönebiliyor. Bizim için çok kıymetli ve hayati önem taşıyan bir tedavi yöntemi” dedi.

Ancak salgınla birlikte küresel çapta bir tıbbi oksijen kıtlığı yaşanıyor.

‘Tıbbi oksijen kıtlığı 1 milyon ölüme yol açtı’

Konu geçtiğimiz ay Amerika’daki Murdoch Araştırma Enstitüsü’nün panelinde de gündeme geldi. “Oksijen tedariğindeki boşluk dünyada bir milyon önlenebilir ölüme yol açtı” denildi.

Sorun ekonomisi en güçlü ülkeleri bile zorlayacak boyutta.

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr.Anthony Fauci, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Ele alınması gereken olağanüstü bir sorunla karşı karşıyayız. 40 yıldır doktorluk yapıyorum ve oksijenin olmaması düşüncesi, ABD’deki kıtlığı gördüğümde aklımdan hiç geçmedi. ABD’de böyleyse düşük ve orta gelirli ülkelerde neler olup bittiğini bir düşünün.”

Türkiye attığı adımlarla dünyaya örnek oldu

Dünyada sadece tıbbi oksijen değil, solunum cihazı sıkıntısı da yaşanıyor. Türkiye ise önlemlerini erken aldı. Tam bir seferberlik başlattı.

Ülkeler oksijen cihazı yetersizliğinden yoğun bakım ünitelerinde hasta seçme noktasına gelmişken salgınla mücadelede Türkiye’nin attığı adımlar dünyaya örnek oldu. Sağlık yatırımları hız kesmeden devam etti. Türk mühendisler gecesini gündüzüne kattı. Yerli oksijen cihazı üretimi son bir yılda yüzde 300 arttı.

Dünyaya da “nefes” oldu

Türkiye’de oksijen sıkıntısı ve ventilatör eksikliği yaşanmadı. Üstelik 150’den fazla ülkeye de yardım gönderildi.

Yerli firmalar altyapılarını güçlendirdikçe dünyadan siparişler de arttı.

Solunum cihazı üreten yerli firmanın genel müdürü Cemal Erdoğan, “COVID döneminde üretim altyapımız ve üretim hacmimiz çok ciddi oranda arttı. Bu cihazlara erişimi olmayan, altyapısı olmayan birçok ülke var dünyada. İnsanlara nefes olmak için çok sayıda yardım yapıldı, satışı yapıldı” diye konuştu.

Dünya tıbbi oksijen ve solunum cihazı sıkıntısı yaşarken, Türkiye hem kendi ihtiyaçlarını karşılıyor, hem de ürettiği cihazlarla dünyaya “nefes” oluyor.

Haber: Deniz Aslan & Ankara

[UHA Haber Ajansı, 7 Nisan 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.