Türkiye Karate Şampiyonası’nın yankıları
Bizim spor camiasında özelikle de futbol branşında klasik hale gelen bir söz vardır; “Bu hakemlerle bu lig veya bu turnuva bitmez” diye. 20 yıl futbol kulüp başkanlığı yaptığımda da haksızlığa uğrayan takımlardan kulüplerden hep bu sözleri çok sık aralıklarla hep duyardım.
UHA / İnternational News Agency
Yazar Vasfi AŞÇI
İşte Adana’da düzenlenen Türkiye Yıldızlar Karate Şampiyonası’nda da antrenör ve kulüp idarecilerin söyledikleri bu sözü duyar gibiyim.
Buradaki görevli hakemlerin büyük çoğunluğu ile, ne Türkiye şampiyonaları ne iller arası turnuvalar veya seçme müsabakaları gerçekten bitmez. Öyle ya da böyle bitse de yankıları bitmez.
Türkiye Karate Federasyonu ve Merkez Hakem Kurulunun hakemleri bir sonraki yıl için, düzenlenen yılsonu vize semineri ve her turnuva-müsabaka öncesi yapılan hakem bilgilendirme toplantılarına rağmen, maalesef ki, bazı hakemler gerçekten bu anlatılanları anlamıyorlar, anlasalar bile işine geldikleri gibi pozisyonları yorumluyorlar.
Adana’daki Türkiye Yıldızlar Karate Şampiyonası’nda, Bursa İstanbul maçında AO çok net bir ura mawaşhi geri teknik uyguluyor, yan hakemler tereddütsüz İPPON veriyor, kısa bir müddet sonra AKA yalandan yaralanma numarası ile kendini yere atıyor, orta hakemde bunu yutuyor. Orta hakem doktoru çağırıp saymaya başlıyor, kısa bir buz tedavisi ile teknikte ağırı temas olmamasına rağmen orta hakem AO sporcusuna normal puanı değil de, ona ceza veriyor. Bunun gibi daha beş tane Jodan Geri tekniği uygulayan AO’ya maalesef ki, bir tanesinde puanı veriliyor.
Orta hakem bu maçta büyük bir hata yaparak AO’nun net puanlarını ve AKA’ya yalandan yaralanma numarası ile pasifize cezaları vermeden AKA’yı galip ilan ederek maçı bitirdi.
Bu şekilde maçı bitirir tabi maçın hakemi o. Yani mahkemede hakim nasıl mahkemenin tek yetkilisi olarak karar veriyorsa, bir maçın da hakimi maçın hakemidir. Hakem de tıpkı bir hakim gibi karar vermek durumundadır. Ama bilgi eksikliğinden, kural hatalarından doğan hatalar kabul edilebilir bir şey değildir. Jodan Geri teknikleri zor bir teknik bunu net uygulayan sporcunun hakkı yeniyor, AKA burada vücut dilini çok iyi kullanıp kendini yere atıp hakemi aldatıyor. İşin daha önemlisi MHK’nin bu denli sessiz kalması büyük anlamsızlık oluyor. Çünkü futbolda hata yapan hakemler 3-5 maç sahalardan uzaklaştırılıyorsa MHK’nin de bunu dikkate alması gerekir diye düşünüyorum.
Her insan hata yapar. Hakemlerimizin hatası da olacaktır, ama ard arda, göz göre göre gerçekleşen hatalar karşısında, MHK’den yine tık yok, devreye girmiyor acaba niye?
Yok yok böyle hakemlik olmaz. Bu hakemlerle ne iller arası nede Türkiye Şampiyonaları yankıları bitmez…