ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, “Üretimi ve ihracatı ancak yatırımla büyütebiliriz”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, “Üretimi ve ihracatı ancak yatırımla büyütebiliriz”
4 Aralık 2023
27
A+
A-

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe,  “Yıl sonunda 255 milyar dolar mal, 100 milyar dolar hizmet ihracatı hedefimize ulaşacağız. Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümünü inşallah iki rekorla tamamlayacağız” dedi.

UHA / İnternational News Agency

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı TİM - Türkiye İhracatçılar Meclisi - TİM Başkanı Mustafa GültepeMustafa Gültepe, 11 aylık verilerin yıl sonu hedefine emin adımlarla ilerlediklerini gösterdiğini açıkladı.

Gültepe, Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre Kasım’ı 23 milyar dolarlık ihracatla tamamladıklarını belirterek, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artıda olduklarını ve böylece tarihin en yüksek kasım ayı ihracatına imza atmış olduklarını ifade etti.

11 aylık ihracatta 232,9 milyar dolara, 12 aylık ihracatta ise 255,8 milyar dolara ulaştıklarını dile getiren (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe,  “Gerek 11 aylık, gerekse 12 aylık verilerde de tüm zamanların en yüksek ihracat değerlerini gerçekleştirdik” dedi.

Mustafa Gültepe, sektörler özelinde bakıldığında otomotivin 3 milyar 172 milyon dolarla ilk sıradaki yerini koruduğunun altını çizerek, İlk beşteki diğer sektörleri ise 2 milyar 900 milyon dolarla kimya, 1 milyar 430 milyon dolarla hazır giyim, 1 milyar 400 milyon dolarla elektronik ve 1 milyar 250 milyon dolarla mücevher şeklinde sıralandığını ifade etti.

“Burada bir konunun altını çizmek istiyorum” diyen Gültepe, “Uluslararası konjonktürün etkisiyle bazı sektörlerimiz ciddi kan kaybı yaşıyor. Bu sektörlerimizin durumunu gözden geçirmemiz ve hızlı aksiyon alacak çözümler üretmemiz gerekiyor” dedi.

PARİTE ETKİSİ 11 AYDA İHRACATA 2,9 MİLYAR DOLAR KATKI VERDİ

Mustafa Gültepe geçen ay en fazla ihracat yapan 5 ilin İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir, Ankara şeklinde sıralandığını hatırlatarak, Adana, Eskişehir, Aydın, Giresun, Şanlıurfa ve Amasya’nın tarihlerindeki en yüksek ihracat değerine ulaştığına dikkat çekti.

Bin 517 firmanın ilk kez ihracat yaptığını bildiren Gültepe, “Birim ihracat değerimiz 1,49 dolar düzeyinde gerçekleşti. Euro/dolar paritesinin ihracatımıza pozitif etkisi  devam ediyor. Geçen ay parite farkı ihracatımıza 537 milyon dolar katkı verdi. 11 aylık toplam katkı 2,9 milyar dolara yükseldi. En çok ihracat yaptığımız ülkeler ise Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, ABD, ve İtalya şeklinde sıralandı” diye konuştu.

ÜRETİMİ VE İHRACATI ANCAK YATIRIMLA BÜYÜTEBİLİRİZ

Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte 5,9 büyüdüğünü hatırlatan Mustafa Gültepe, aynı dönemde  yüzde 1,1 artan mal ve hizmet ihracatının büyümeye 0,3 puan katkı yaptığını bildirdi.

Büyümede üretim ve ihracatın her zaman kritik önem taşıdığına dikkat çeken Gültepe, üretimi ve ihracatı ancak yatırımla büyütebileceklerini ve yatırım için de finansman gerektiğini açıkladı.

“İhracatçımızın krediye erişim konusundaki sorunları son birkaç ayda büyük ölçüde çözüldü” diyen (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, şunları söyledi:

“En son Merkez Bankası’nın reeskont kredilerinde iskontoyu sabitleme kararını büyük bir memnuniyetle karşıladık. Ancak yatırım ortamını iyileştirecek çözümleri de üretmemiz gerekiyor. Çünkü yatırımlar arttıkça üretim, üretim arttıkça ihracat yükseliyor. İhracatla beraber, Türkiye büyüyüp, gelişiyor. Nitekim uluslararası kurum ve kuruluşların ülkemizin büyümesini pozitif yönde revize ettiklerini gözlemliyoruz. IMF’in ardından OECD, Türkiye ekonomisi için 2023 ve 2024 büyüme beklentisini yükseltti. OECD Türkiye’nin 2023 büyüme beklentisini yüzde 4,5’e, 2024 beklentisini ise yüzde 2,9’a çıkardı. İnanıyorum ki Türkiye büyüdükçe, 2024 tahminlerini yine revize etmek durumunda kalacaklar. İhracatımız için diğer bir önemli konu küresel enflasyon. Avrupa İstatistik Ofisi verilerine göre, Euro Bölgesi’nde enflasyon son 2 yılın en düşük seviyesine geriledi. ABD tarafında da, FED’in faiz artırımlarında sona yaklaştığının sinyalleri geliyor. Çin’in imalat faaliyeti Ekim’in ardından Kasım’da da daraldı. Özetle dünyada dengeler yeniden sağlanmaya çalışıyor.”

2023’Ü 148 TİCARET HEYETİ VE 53 ALIM HEYETİ İLE TAMAMLAYACAĞIZ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, böylesi bir ortamda pazar çeşitliliğini artırmak için ticaret heyetlerine hız kesmeden devam ettiklerini vurguladı.

Ticaret Bakanlığı’nın desteğinde TİM ve İhracatçı Birlikleri olarak 2023’ü 148 ticaret heyeti ve 53 alım heyetiyle tamamlayacaklarını bildiren Gültepe, “Yıl sonunda 255 milyar dolar mal, 100 milyar dolar hizmet ihracatı hedefimize ulaşacağız. Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümünü inşallah iki rekorla tamamlayacağız” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.