enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:45 İstanbul’da bir yapının inşaatında hileli beton kullanıldığı ortaya çıktı…
00:01 Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) bir akademisyen, başörtülülere hakaret ettiği iddiasıyla görevden uzaklaştırıldı…
23:31 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mahir Polat hakkında ev hapsi kararı verildi…
22:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gezi olayları vari provokasyon girişimleri sahiplerinin ellerinde patlamıştır”
22:32 Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde yürütülen arama tarama faaliyeti sırasında teröristlere ait mağara tespit edildi…
22:24 Türkiye’den Dominik Cumhuriyeti’ne taziye mesajı
22:19 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi ziyaret eden Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto’yu Esenboğa Havalimanı’nda karşıladı…
10:28 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
08:54 Parkinson hastalığının tedavisinde etkili yöntemler ve düzenli kontrollerin rolü
08:31 Ürdün’lü bir doktorun Facebook’ta yazdığı ibretlik bir yazı!…
07:54 Bakan Fidan: PKK silah bırakırsa bölge ülkeleri ve halkları büyük istifade eder
00:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Özel’e hakaret davası
00:48 Hollanda’dan mutlu bir haber: Liselerdeki imtihanlarda Türkçe dersi tercih edilebilecek!…
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ortaya çıkanlar, ortaya çıkacakların habercisidir
00:37 Kolay çizer CHP delegesi
00:37 “Muhalefette boş ses çok ama görev alanlarında hizmet yok”
00:35 Liseli gençler bu ay yapay zeka ve inşaat mühendisliğinin dönüşümüne odaklanıyor
00:34 CHP’li Vekillerden Hereke’deki Taş Ocağı Talanına Tepki: “Doğamıza, Halkımıza Zarar Veren Her Projenin Karşısındayız!” 
00:30 CHP’li İzmir Gaziemir Belediye Başkanı Işık, “Gaziemir’in ekonomik sorunlarının çözümü için Cumhurbaşkanı ile görüşmeye hazırım”
00:29 Kocaeli’nin Derince ilçesindeki, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin inşaatı durdu!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye Etki Yatırım Danışma Kurulu (EYKD) Başkanı Müderrisgil, ‘Mart 2021’de yatırımcı haritası oluşturduk’ 

Türkiye Etki Yatırım Danışma Kurulu (EYKD) Başkanı Müderrisgil, ‘Mart 2021’de yatırımcı haritası oluşturduk’ 
1 Ekim 2021
1.090
A+
A-

UHA HABER / Turkuvaz Medya Grubu ve ekonomi dergisi Inbusiness öncülüğünde, sürdürülebilirlik konusunda farkındalık oluşturma misyonuyla başlatılan Küresel Umut Festivali kapsamında düzenlenen Sürdürülebilir Hikayeler Webinar Serisi’nin onuncu ve son webinarı “Sürdürülebilir Kalkınma – Etki Yatırımı” başlığıyla gerçekleşti.

Mustafa Kemal AtatürkSürdürülebilir Kalkınmayı Nasıl Sağlayabiliriz?’ konulu ikinci panelin yönetimini ise Sosyal Sorumluluk Danışmanı – Awen for Us Kurucusu Dr. Aylin Löle gerçekleştirdi.

Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK) Başkanı Şafak Müderrisgil, panelde yaptığı konuşmada 2019 yılında yayınlanan Etki Yatırımı Raporu’nun yeni bir iş modeli sunduğunu ve bir çok kriter getirdiğine dikkat çekti.

Özel sermaye ve yabancı sermayenin bu modele dâhil edilmesi için öncelikler belirlediğinin altını çizen Müderrisgil, mülteci, kadın istihdamı, çevresel ve sosyal gelişim gibi kriterlerin önceliklendirildiğini söyledi.

 Müderrisgil, pandemi ile birlikte 2020 yılının ortalarından itibaren ise Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı ve UNDP ile birlikte Türkiye Etki Yatırım Danışma Kurulu’nun (EYKD) oluşturulduğunu hatırlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü:  

“EYDK kurulma sürecinden sonra Mart 2021’de yatırımcı haritası oluşturarak etki yaratan yatırımlar bağlamında teknoloji, ulaşım, yenilenebilir enerji, sağlık, tüketim maddeleri, finans sektörü gibi belirlenen alanlarda “etki yatırım modeli” gelişmesi için çalışmalarını sürdürmüştür. Bu modelin iyi işleyen bir model olması ve etki yatırım ekonomisi kavramının giderek yaygınlaşması için görüşmeler sürdürülüyor. EYKD, Türkiye’de farkındalık oluşturmak ve tüm alanlarda sektör paydaşlarına ulaşmak için bu alanı sahipleniyor. Ayrıca sektörlerde bu farkındalık için çalışılırken uluslararası arenada da Türkiye’yi temsil etmeye devam ediyoruz.” 

EYDK’nin veriye dayalı sistemleştirici raporlarının yapılan toplantılarda referans doküman olduğunu kaydeden Şafak Müderrisgil, raporda özellikle bütünsel kapsayıcı yaklaşımın sürdürülebilir kalkınma için öne çıktığını dile getirdi. 

‘Sürdürülebilir kalkınma hayatın kalbinde yer alıyor’ 

Hedefler İçin İş Dünyası Platformu Başkanı Şükrü Ünlütürk, bu süreçte KOBİ’ler nezdinde rekabet gücü nasıl arttırılabilir sorusuna, Yeşil Mutabakat ile sadece büyük firmalar değil KOBİ ve OBİ klasmanındaki firmaların da bu sürece uyumlanması gerektiğinin altını çizdi. Ünlütürk konuşmasına şöyle devam etti:  

“Yeşil Mutabakat yayınlandıktan sonra yoğun bir şekilde tartışılan süreç içinde ihracat yapan firmalar için sınırda karbon üretimi döngüsel ekonomi için takvim ve yaptırımlar üzerinde çalışılıyor. Büyük firmalar sınırda karbon düzenlemesi için hazırlıklı olabilir fakat bu tüm tedarik zinciri açısından düşünülmelidir. Yeşil Mutabakat’a uyum sağlamak için iş dünyası ve kamunun bir araya gelerek kapsamlı bir iş programı çıkarması gerekiyor. Biz bunlarla ilgili çok kapsamlı saha çalışmaları ile beraber ihtiyaç analizleri çıkardık ve bununla ilgili danışmanlık için çalışıyoruz.”  

Sürdürülebilir kalkınmanın ekonomik büyüme için bir seçenek olmaktan çıktığının altını çizen Ünlütürk, “Bu artık hayatın kalbinde yer alıyor, iş yapmak isteyen her işletme ve ülke artık bunu bilerek iş modeli oluşturması gerekiyor” dedi.  

Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Seçil Yıldız ise panelde yaptığı açıklamalarda, Kalkınma Yatırım Bankası’nın 46 yıllık tarihi boyunca kalkınma finansmanı sağlamak olduğuna dikkat çekti. Sürdürülebilir kalkınma yönünde finansman çeşitlendirmesinin çok daha önemli hale geldiğini belirten Yıldız, banka olarak 2018 yılında yatırım bankacılığı ile alternatif finansman araçları kazandırmaya başladıklarını dile getirdi. Sermaye kaynaklarının arttırılması ve alternatif yatırımcılara finansman sağlamak için çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:  

“Kalkınma bankacılığı alanında 5 milyar dolar bir kaynağın üçte birini son 3 yılda ülkemizde sürdürülebilir kalkınma yatırımlarını finanse etmek için kullandırdık. Yani bunlar yenilenebilir enerji kaynakları, kadın istihdamı, göç, kurumsal kapasiteler ve sürdürülebilir ekonomi için öncülük ettik. 750 milyon dolarlık kaynak yenilenebilir enerji konusunda firmalarla buluşmaya başladı.” 

UN-SDSN Türkiye Direktörü Dr. Tamer Atabarut, sürdürülebilir kalkınma için teknolojik gelişim, eğitim ve bilgi birikim aktarımının önemine değindi. Yeşil dönüşüm için işbirliklerinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Atabarut, “En çok ihracat yaptığımız AB’den düzenlemeler geliyor. Temmuz ayından itibaren bu bağlamda yol haritaları belirleniyor. Çevresel, sosyal ve yönetişim boyutunda yatırımcılar aranıyor, yani sürdürülebilir iş modelleri bekleniyor. Bunun için eğitime ihtiyacımız var. Topyekün bir değişim ve dönüşüme ihtiyacımız var” dedi.  

ARGE Danışmanlık Ortağı Dr. Erkin Erimez ise panelde sürdürülebilir kalkınma karneleri ile ilgili bilgiler verdi. Bu karnelerin halka açık veriler üzerinden değerlendirmelerle oluşturulduğuna dikkat çeken Erimez, sözlerini şöyle sürdürdü:  

“Şirketler ve kurumlar doğru yolda mı, bunlarla ilgili şirket politikaları var mı? Bu mekanizmalar kimler tarafından onaylanıyor gibi birçok değerlendirme yapıyoruz. Şirketleri sermaye pay sahiplerinin değil toplumların malı görüyoruz. 2050 Avrupa’nın kalkınma planında sürdürülebilir iş modelleri var. Şirketler bunları görmeli ve ona göre gelişmeli, hedef belirlemeli. Yoksa yok olmaya mahkûmlar. Önümüzdeki 20-30 sene içinde birçok meslek yok olacak. Amacımız iyi örnekleri ortaya koyarak gelişimi sağlamak. Karneleri de buna göre değerlendiriyoruz. Yeni yol haritaları çizmelerini sağlamak için çalışıyoruz. Sürdürülebilirlik hayatımızın bir parçası ve bu konuda insan kaynağı, riskleri yönetmek çok önemli… Şirketler, tüm hayatı etkileyen stratejilerle iş modelleri oluşturmaları gerektiğinin ve toplumu kalkındırmaları gerektiğinin farkına varmak zorundalar.” 

‘Webinar serisini Sürdürülebilirlik Festivali’yle taçlandıracağız’ 

Küresel Umut Festivali ile hem sürdürülebilirlik konusunda bilgi paylaşımını en üst seviyede tutmak hem de bu konuda verimli çalışmalar yapan kurumları kamuoyuna tanıtmayı hedeflediklerini vurgulayan Turkuvaz Dergi Grubu Genel Müdür Yardımcısı Özgür Atanur, ayrıca söz konusu kurumların ilham veren başarı öyküleriyle rol model olmalarını sağlamak istediklerini dile getirdi. Ekim ayına kadar Sürdürülebilir Hikayeler başlığı altında 9 farklı webinar gerçekleştirerek, milyonlarca kişiye ulaştıklarını belirten Özgür Atanur, onuncu ve son webinar olan “Sürdürülebilir Kalkınma” webinarının dünya ve Türkiye açısından önemini aktardı. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek yılbaşından bu yana gerçekleştirilen webinar serisini Kasım ayında düzenlenecek sürdürülebilirlik festivaliyle taçlandıracaklarını da sözlerine ekleyen Özgür Atanur, “Böylece yılbaşından bu yana gerçekleştirdiğimiz etkinlik serimizi Küresel Umut Festivali ve Küresel Umut Ödülleri ile taçlandıracağız. Bu festivali geleneksel hale getirerek 2030’a kadar taşıyacağız” dedi. 

Hatem Vural (@hatemv) | Twitter

HABER : Hatem Vural  & İstanbul

[UHA Haber Ajansı, 01 Ekim 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.