Türkiye-Endonezya arasında, “Savunma ve savunma sanayisi işbirliğine ilişkin stratejik ortaklık” anlaşması

İletişim Başkanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto tarafından yapılan 64 maddelik ortak beyan arasında yer alan “Savunma ve savunma sanayisi işbirliğine ilişkin stratejik ortaklık” anlaşmasını paylaştı.
UHA / İnternational News Agency
Savunma ve savunma sanayisi işbirliğine ilişkin stratejik ortaklık
Liderlerin, ulusal savunmanın güçlendirilmesi, savunma sanayisinde stratejik özerkliğin artırılması ve küresel barış ve istikrara katkıda bulunulmasında savunma ve savunma sanayisi alanında işbirliği yapılmasının stratejik önemini vurguladıkları aktarılan beyanda, iki liderin, iki ülke arasındaki savunma sanayisi alanında işbirliğini geliştirmek, her iki ülkenin ulusal savunma ekosistemlerini teşvik etmek ve karşılıklı fayda sağlayan projeler yoluyla yüksek teknoloji endüstrilerinde ikili işbirliğini güçlendirmek için bir yol haritası geliştirmenin önemini ele aldıkları dile getirildi.
İki liderin, işbirliğini tedarikin ötesine taşıma konusunda mutabık kaldıkları ve Endonezya’da öncü Türk savunma sanayisi firmaları için ortak girişim ve temsilcilik ofisleri kurulmasını memnuniyetle karşıladıkları kaydedildi.
Beyanda, iki Cumhurbaşkanının, ayrıca Endonezyalı öğrenci ve subaylar için özellikle Türk savunma kurumlarında siber güvenlik, istihbarat ve terörle mücadele gibi kilit alanlarda eğitim ve öğretim konusunda karşılıklı işbirliği yapılmasına yönelik fırsatlar ile insan kaynakları kapasitesinin geliştirilmesinin de bir öncelik olması gerektiği konusunda mutabık oldukları bildirildi.
Her iki liderin, 2025’te stratejik savunma işbirliğinin uygulanmasını görüşmek ve izlemek üzere Dışişleri ve Savunma Bakanları arasında düzenli 2+2 toplantılar yapılması konusunda mutabık kaldıkları vurgulandı.
Ortak beyanda, iki liderin, başta sınır aşan ve organize suçlar ile terörizm olmak üzere her türlü suçla mücadele ve güvenlik tehditlerinin ele alınmasında uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi hususlarındaki ortak kararlılıklarının altını çizdiği belirtildi.
Bilgi ve deneyim paylaşımı yoluyla ulusal, bölgesel ve uluslararası güvenlik risklerinin değerlendirilmesi amacıyla ilgili istihbarat ve polis teşkilatları arasında yakın temas sağlanması ve işbirliği kurulması hususunda da mutabık kalan liderlerin, bu yönde talimat verdiği aktarıldı.
Liderlerin, enerji güvenliğinin, ekonomik kalkınmanın desteklenmesindeki kritik rolünü kabul ettiği belirtilen ortak beyanda, şu ifadeler yer aldı:
“Liderler, ayrıca gelecek nesiller için daha yeşil, daha sürdürülebilir bir gelecek yaratmak üzere temiz enerji teknolojilerinde inovasyonu teşvik etmeye yönelik ortak kararlılıklarını ifade etmişlerdir. Bu bağlamda, her iki ülkede ve ötesinde enerji araştırma, üretim ve geliştirme projelerinde işbirliğine hazır olduklarını ifade etmişlerdir. İki lider ayrıca, iki ülkenin kamu iktisadi teşebbüslerini ve özel sektörünü Endonezya’da, Türkiye’de ve üçüncü ülkelerdeki enerji geliştirme projelerinde işbirliği yapmaya teşvik etmişlerdir.
Her iki lider, başta jeotermal enerji olmak üzere yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı yoluyla sürdürülebilir kalkınmanın ilerletilmesi ve iklim değişikliğinin ele alınması için iş birliğinin önemini vurgulamışlardır. Her iki lider ayrıca, temiz enerjiye geçişte kritik ham maddelerin oynayacağı hayati role ve bu alanda diyaloğun geliştirilmesi ihtiyacına dikkat çekmişlerdir. Her iki Cumhurbaşkanı, ilgili bakanları ve kurumları, Türkiye’de ve Endonezya’da ve üçüncü ülkelerde yeni ve yenilenebilir enerji aramalarına yatırım yapma konusunda işbirliğini kolaylaştırmaya teşvik etmiş olup bu yönde talimat vereceklerdir.”