(TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Burcu Ünüvar, Türkiye’de sosyal etki tahvilleri ile öne çıkan etki yatırım araçlarının, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisinin yayınladığı 2024-2028 yıllarını kapsayan Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi eylem planları arasında da yer aldığını hatırlattı.
Etki yatırımlarının ekonomiler için önemini değerlendiren Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Burcu Ünüvar, “düşük karbonlu kalkınmadan yana olmak” şeklinde olduğunun altını çizdi.
Burcu Ünüvar, bunun için gerekli olanın, fiyat ve finansal istikrar ile çelişmeyen, ekosistem onarıcı, aktif iktisat politikaları olarak tarif edildiğini belirtti.
(TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, Ancak bu tarifin nasıl bir yatırım istediğimizi anlatırken de kullanabileceğimizi ve yatırımların da ekosistem onarıcı bir perspektifle gerçekleştirilmesi ve bu perspektifteki finansman havuzunun genişlemesi ile projelerin bu yöne evrilmesinin desteklenen bir şey olduğuna vurgu yaptı.
Burcu Ünüvar, finansal kaynakların salt kar için değil, bunun yanında çevresel ve sosyal değer yaratmak için kullanıldığı yatırımlara etki yatırımları dendiğini hatırlatarak, bunu bir çerçeve olarak korumak ve projeleri de bu çerçeve içerisinde planlamanın önemli olduğunu söyledi.
Projelerin nasıl üretileceğinin, iktisadi aktivitenin nasıl ele alındığıyla ilgili olduğunu ifade eden Ünüvar, Dünya Bankası’nın 2016 tarihli bir raporun, ülkelerin ekonomilerini karasal aktiviteler dışında da çeşitlendirmesinden bahsettiğini dile getirdi.
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Burcu Ünüvar, kalkınma ve etki yatırımlarından bahsedildiğinde akla sadece alışagelen, makine ve fabrika görüntülerinin gelmemesi gerektiğini belirterek, Avrupa Komisyonu tarafından ‘Okyanusları, denizleri ve kıyıları ilgilendiren bütün iktisadi aktiviteler‘ olarak tanımlanan mavi ekonomiye ayrı bir pencere ayırmak gerektiğine vurgu yaptı.
Ekosistem krizinin sadece iklim krizine indirgendiğini hatırlatan Burcu Ünüvar, dönüşümün renginin sadece yeşil zannedildiği ve bu sebeple de kalkınma hedeflerinin gerisinde kalınan dünya ekonomisinde, yaraları sarmak için perspektifi genişletmek gerektiğini açıkladı.
(TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Burcu Ünüvar, ayrıca Mavi ekonomiyi, etki yatırımlarının finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerektiğini belirterek, “düşünce şeklimiz değiştikçe, yeşilden maviye işin rengi de çeşitlenecek ve kalkınma yolunda geciktiğimiz hareketimiz de hızlanacaktır” dedi.