ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:35 Bayram tatilinin ilk 2 gününde 19 kişi hayatını kaybetti
15:24 Altun: Mehmet Selim Kiraz adaletin simgesi olarak hatırlanmaya devam edecek
15:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı
14:49 Siyasi partilerde bayramlaşma
11:23 Bir Başkadır Eşme’nin Bayramları!…
10:07 Adalet Bakanı Tunç, “Bu bayram Terörsüz Türkiye’ye adım attığımız bir bayram olsun.”
09:22 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ramazan ayında bakanlık hizmet modellerinden yararlanan 155 bin aileye ziyaret etti!…
09:00 MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yıldız’dan tutuklama çıkışı…
08:35 (RTÜK) Başkanı Şahin’den “Günlerdir ‘özgür basın’ nutukları atanların riyakarlığını bir kez daha gördük…
08:22 Bakan Uraloğlu: Anadolu’nun kalbinde yolculuk!
00:53 Bakan Tunç: Uludağ’ki otel yangınının tüm yönleriyle  aydınlatılması için  soruşturma hassasiyetle yürütülüyor 
00:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Göktaş, bakanlık personeli ile bayramlaştı
00:36 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan Bayramı vesilesiyle AK Parti teşkilatlarına video mesaj gönderdi…
00:23 Ekrem İmamoğlu’nun teslim etmediği telefonunun HTS kayıtlarına ulaşıldı
00:13 Dışişleri Bakanlığı, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar tarafından yapılan açıklamayı “küstahça” olarak nitelendirdi ve reddetti.
00:13 Bakan Kurum’dan “Uluslararası Sıfır Atık Günü” paylaşımı
09:53 Türkiye’nin petrol üretim üssü halinde gelen Şırnak Gabar’da iki yeni sahada daha üretim başladı…
09:45 Külliye’de Ramazan programına 450 binden fazla kişi katıldı
06:37 Avrupa Savunmasının Geleceği: Trump politikaları gölgesinde yeni bir yol arayışı
00:54 İletişim Başkanı Altun’dan Özgür Özel’in boykot çağrısına tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Taliban Kunduz’u da ele geçirdi

Taliban Kunduz’u da ele geçirdi
9 Ağustos 2021
322
A+
A-

UHA HABER / ABD ve NATO güçlerinin çekildiği Afganistan’da Taliban’ın ilerleyişi sürüyor. Kunduz vilayetinin yönetim merkezinde resmi binaların kontrolünün Taliban’a geçtiği bildirildi.

ABD ile NATO güçlerinin çekilme kararı aldığı ve merkezi hükümetin Taliban ile müzakerelerinin sonuçsuz kaldığı Afganistan’da radikal İslamcı Taliban’a bağlı güçlerin ilerleyişi sürüyor. Ajanslar, son olarak Taliban’ın kuzeyde bulunan Kunduz vilayetinin merkezini de ele geçirdiğini duyurdu. AFP ve dpa haber ajansları, yerel kaynaklara dayandırdıkları haberlerde Taliban’ın vilayetin yönetim merkezinde önemli devlet daireleri ve binalarını ele geçirdiğini doğruladı. Öncesinde Taliban bunu duyuran bir açıklama yapmıştı.

Kunduz ile birlikte Taliban sadece üç günde dört vilayetin yönetim merkezinde kontrolü sağlamış oldu.

Kunduz 2015 yılından bu yana üç kez Taliban’a geçti

Kunduz, haftalardır Taliban güçleri tarafından sarılmış, bölgede çatışmalar yaşandığı bildiriliyordu. Kunduz, 2015 yılından bu yana üç kez Taliban’ın eline geçti.

Uluslararası güçlerin çekilmeye başlamasıyla Taliban son aylarda ilerleyişini daha da artırmış, ülkedeki 400 bölgenin yarıdan fazlasında kontrolü ele geçirmişti. Son haftalarda ise çatışmaların merkezi 34 vilayetin yönetim merkezlerinde yoğunlaştı. Kunduz’daki merkezi hükümet güçlerinin üç kilometre mesafedeki askeri üsse sığındığı bildiriliyor. Günlerdir süren çatışmalar nedeniyle halkın evlerinden dışarı çıkmadığı, yiyecek ve içeceği de bulunmadığı haber veriliyor.

Afgan hükümetine bağlı güvenlik güçleri
Afgan hükümetine bağlı güvenlik güçleri

Sar-i Pul’da Taliban’ın kontrolüne geçti

Yine kuzeyde yer alan Sar-i Pul’da da Kunduz benzeri bir durum yaşandığı kaydedildi. 180 bin nüfusa sahip kentte de Taliban güçlerinin resmi binaları el geçirdiği haber veriliyor. Öncesinde merkezi hükümete bağlı güçlerle çatışmalar yaşandığı, ikinci emniyet bölgesinin düşmesinden sonra güvenlik güçlerinin yerlerini bırakıp kent merkezinden bir kilometre ötedeki askeri üsse sığındığı kaydediliyor.

Sar-i Pul, petrol çıkarılan ve başkenti Mezar-ı Şerif olan Balk Bölgesi’ne sınırda bulunuyor. Cuma günü de İran sınırındaki Nimruz vilayetinin merkezi Zaranç savaşılmadan Taliban’a bırakılmıştı.

ABD hava saldırısı düzenledi

Taliban’ın ilerleyişi sürerken ülkeden çekilmekte olan Amerika Birleşik Devletleri’nin Taliban güçlerine yönelik hava saldırısı düzenledi. Afganistan Savunma Bakanlığı, ABD’nin B-52 bombardıman uçaklarıyla Şibirgan şehrindeki Taliban mevzilerini vurduğunu duyurdu. ABD’nin Afganistan’daki askeri misyonu resmi olarak 31 Ağustos’ta sona eriyor. ABD, ülkedeki çekilme faaliyetinin yüzde 95’inin tamamlandığını açıkladı.

EK Kaynaklar : AFF, dpa

[UHA Haber Ajansı, 09 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.