ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Suat Özçağdaş, Sayıştay Raporundaki MESEM’lerle İlgili Kısımları Meclis Gündemine Taşıdı

Suat Özçağdaş, Sayıştay Raporundaki MESEM’lerle İlgili Kısımları Meclis Gündemine Taşıdı
28 Eylül 2024
7
A+
A-

Cumhuriyet Halk Partisi Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, Sayıştay Raporundaki MESEM’lerle ilgili kısım hakkında yer alan veriler üzerine soru önergesi verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş’ın, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu önerge şöyle:

“Milli Eğitim Bakanlığı’na ilişkin 2023 Sayıştay Denetim Raporunda Mesleki ve Teknik Liselerde örgün eğitime devam eden öğrenciler için işletmelere yapılan devlet katkısı ödemelerinde hatalı uygulamaların bulunması işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden örgün eğitim öğrencilerine ödenen ücretlere yönelik olarak işletmelere yapılan devlet katkısı uygulamasında; işletme personel sayılarının gerçeği yansıtmadığı, yirmi personele sahip işletmelere hatalı oranda ödeme yapıldığı, stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencileri için bazı özel okullara Devlet katkısı ödendiği, staj yapmayan beklemeli durumundaki bazı öğrenciler için Devlet katkısı ödendiği, kamu kurum ve kuruluşlarına ödeme yapıldığı tespitlerine yer verilmiştir.

Ayrıca, işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere ödenen ücretlere yönelik olarak işletmelere yapılan devlet katkısı uygulamasında e-Okul sisteminde yer alan işletmelerin personel sayılarının gerçeği yansıtmadığı bilgilerine yer verilmiştir. Yapılan incelemelerde e-Okul sisteminde yer alan işletmelerin personel sayıları ile ilgili olarak; personel sayısı 0 veya 1 olarak görünen çok sayıda işletme olduğu, bu işletmeler arasında çok sayıda limited ve anonim şirketin bulunduğu ve farklı okullar nezdinde destek ödemesi alan işletmelerin personel sayılarının okullar itibarıyla sisteme farklı girildiği tespit edilmiştir. Örneğin, e-Okul sisteminde personel sayısı 0 görünmesine rağmen 62 öğrenci, personel sayısı 1 görünmesine rağmen 87 öğrenci için katkı ödemesi yapılan işletmeler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra sistemde; bir işletmenin okullardan birinin girdiği verilere göre 0, farklı bir okulun girdiği verilere göre 450 personele, yine bir başka işletmenin okullardan birinin girdiği verilere göre 1, farklı bir okulun girdiği verilere göre 1250 personele sahip göründüğü örnekler mevcuttur.

Öte yandan, işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere ödenen ücretlere yönelik olarak stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencileri için bazı özel okullara Devlet katkısı ödendiği görülmüştür.

Bunun yanı sıra, e-Okul sisteminde beklemeli öğrenci durumunda olan dolayısıyla fiilen staj yapmayan bazı öğrenciler için Devlet katkısı ödendiği görülmüştür. Yapılan incelemelerde, 12’nci sınıfı bitirmesine rağmen sorumluluk sınavlarını veremediği için mezun olamayan öğrenciler, fiili olarak staj yapmamasına rağmen önceki dönemlerde e-Okul sistemine bir işletmenin staj öğrencisi olarak kaydedildiğinden işletmelere bu öğrenciler için Devlet katkısı ödenmeye devam edildiği tespit edilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı’na ilişkin 2023 Sayıştay Denetim Raporunda ayrıca, mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere ödenen ücretlere yönelik olarak kamu kurum ve kuruluşlarına Devlet katkısı ödendiği görülmüştür. Kamu kurum ve kuruluşlarına Devlet katkısı ödenmeyeceği 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun Geçici 12’nci maddesinde düzenlenmiş olup bu maddeye dayanılarak hazırlanan ve Devlet katkısı uygulamasının usul ve esaslarını belirleyen düzenlemede de mesleki eğitim, staj veya tamamlayıcı eğitimlerini kamu kurum ve kuruluşlarında yapan öğrencilerin yaptıkları stajların kapsam dışında olduğu belirtilmiştir. Yapılan incelemelerde; belediye, su ve kanalizasyon idaresi, kamu sosyal tesisi, kamu iktisadi teşebbüsü gibi kamu kurum ve kuruluşlarına devlet katkısı ödemesi yapıldığı tespit edilmiştir.

Bu bilgiler doğrultusunda;

1-3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun Geçici 12’nci maddesinde; 2016-2017 eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar uygulanmak üzere işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere yapılacak ödemelerin asgari ücretin net tutarının yüzde otuzundan az olamayacağı, mesleki eğitim merkezi programı dışındaki okul ve kurumlarda öğrenim gören öğrencilere ödenebilecek en az ücretin; yirmiden az personel çalıştıran işletmeler için üçte ikisinin, yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işletmeler için üçte birinin Devlet katkısı olarak ödeneceği hükmüne yer verilmiştir.

Yasal mevzuat böyle iken, 2023 yılı içerisinde personel sayısı 20’nin üzerinde olmasına rağmen personel sayısını 20’den az göstererek haksız kazanç elde eden işletmeler hangileridir? Bu işletmelere Milli Eğitim Bakanlığı tarafından toplam kaç TL fazla ödeme yapılmıştır? Bu işletmelerin personel sayısını 20’den az gösteren okul yöneticileri kimlerdir? Bu okul yöneticileri hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

2-Milli Eğitim Bakanlığı’na ilişkin 2023 Sayıştay Denetim Raporunda, işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere ödenen ücretlere yönelik olarak stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencileri için bazı özel okullara Devlet katkısı ödendiği görülmüştür. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda, stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencilerinin yaptıkları stajların Devlet katkısı uygulaması kapsamında olmadığı düzenlenmiş, uygulamanın usul ve esaslarının yer aldığı düzenlemede de okullarda yapılan stajlar kapsam dışında tutulmuştur. Dolayısıyla stajın işletme yerine okulda yapılması durumunda okula Devlet katkısı ödenmemesi gerekmektedir. Yapılan incelemelerde bazı özel okulların Devlet katkısı talebinde bulunurken kendi okullarını e-Okul sistemine işletme olarak ekleyip katkı talebinde bulunduğu, talep edilen tutarların Bakanlık tarafından ilgili özel hesaplara gönderildiği ve il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince ilgili okullara ödemenin gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. Özel okullarda öğrenim gören öğrenciler için yapılacak devlet katkısı ödemelerinin işletme hesaplarına gönderilmesinden il/ilçe milli eğitim müdürlükleri sorumludur.

Stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencileri için hangi özel okullara Devlet katkısı ödemesi yapılmıştır? Bahsi geçen özel okullara mevzuata aykırı olarak ödeme yapan il/ilçe milli eğitim müdürlükleri hangileridir? Bu il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince özel okullara mevzuata aykırı bir şekilde toplamda kaç TL ödeme yapılmıştır?

3-E-Okul sisteminde beklemeli öğrenci durumunda olan dolayısıyla fiilen staj yapmayan bazı öğrenciler için Devlet katkısı ödendiği Sayıştay tarafından tespit edilmiştir. Yapılan incelemelerde ayrıca, 12’nci sınıfı bitirmesine rağmen sorumluluk sınavlarını veremediği için mezun olamayan öğrenciler, fiili olarak staj yapmamasına rağmen önceki dönemlerde e-Okul sistemine bir işletmenin staj öğrencisi olarak kaydedildiğinden işletmelere bu öğrenciler için Devlet katkısı ödenmeye devam edildiği tespit edilmiştir.

Beklemeli öğrenci olmasına rağmen bu öğrenciler adına hangi işletmelere mevzuata aykırı bir şekilde Devlet katkısı ödemesi yapılmıştır? Bahsi geçen işletmelere toplamda kaç TL fazladan Devlet katkısı ödemesi yapılmıştır? Mevzuata aykırı bir şekilde Devlet katkısı ödemesi yapan yöneticiler hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

4-Milli Eğitim Bakanlığı’na ilişkin 2023 Sayıştay Denetim Raporunda, kamu kurum ve kuruluşlarında, mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere Devlet katkısı ödendiği görülmüştür. Kamu kurum ve kuruluşlarına Devlet katkısı ödenmeyeceği 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun Geçici 12’nci maddesinde düzenlenmiş olup bu maddeye dayanılarak hazırlanan ve Devlet katkısı uygulamasının usul ve esaslarını belirleyen düzenlemede de mesleki eğitim, staj veya tamamlayıcı eğitimlerini kamu kurum ve kuruluşlarında yapan öğrencilerin yaptıkları stajların kapsam dışında olduğu belirtilmiştir.

Mevzuata aykırı olmasına rağmen hangi kamu kurum ve kuruluşlarına toplam kaç TL Devlet katkısı ödemesi yapılmıştır? Bu ödemeleri yapan yöneticiler hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?” (TBMM)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.