Su Yönetiminde yetki karmaşası artacak!
Su Politikaları Derneği Başkanı ve Su Politikaları Uzmanı, Araştırmacı Yazar ve Akademisyen Dursun YILDIZ, Havza yönetimi sekreteryasının Devlet Su İşleri’nden (DSİ) Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’ne (SYGM) geçmesiyle su yönetiminde yetki karmaşasının artacağına dikkat çekti.
Su Politikaları Uzmanı ve Bilim İnsanı Dursun YILDIZ, su yönetimindeki yetki karmaşası konusunda UHA Haber‘e yaptığı açıklamada, çok uzun zamandır Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ile Su Yönetimi Genel Müdürlüğü (SYGM) arasında, yetki ve sorumluluk alanlarının çakışması nedeniyle süren anlaşmazlıkları arttıracak ve su yönetiminde çok başlı yapının genişlemesine neden olacak gelişmelerin devam ettiğinin altını çizdi.
Dursun YILDIZ, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün (SYGM) web sayfasında yer alan habere göre, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün görevlerini il bazında etkin bir şekilde yerine getirmesi için taşra teşkilatının oluşturulduğunu aktardığını hatırlattı.
Yıldız’ın verdiği bilgiye göre, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün (SYGM) resmi web sayfasında 23 Mayıs 2024 tarihli haberinde aşağıdaki açıklamalar yer almıştı:
“Bu sebeple, Bakanlığımız Taşra Teşkilatı Birimlerinin Görev, Yetki ve Sorumluluklarını düzenleyen “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Taşra Teşkilatının, Görevleri, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge (2016/11)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Yönerge (2023/12)” 24/4/2024 tarihli ve 13568878 sayılı Bakanlık Makamı Olur’u ile yürürlüğe girmiş ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün işlemlerinin yerelde de etkin bir şekilde yürütülmesi sağlanmış ve sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir adım atılmıştır. Genel Müdürlüğümüzün görevleri taşrada Bakanlığımız Tarım ve Orman İl Müdürlükleri bünyesindeki Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğü tarafından yürütülecektir”.
Bu kapsamda, söz konusu taşra birimleri;
- Su kaynaklarının korunması, verimli kullanılmasına ilişkin çalışmalar yapmak,
- Suyla ilgili planların ve yürürlüğe konulan mevzuatın uygulanmasının takibini yapmak,
- Havza ölçekli yönetim planları ile taşkın tahmini ve erken uyarı çalışmalarında ihtiyaç duyulan bilgi, belge ve verileri temin etmek,
- Yerüstü sularının kalitesini ve miktarını izlemek, içme suyu arıtma tesislerini yerinde incelemek ve raporlamak,
- Yöre halkının, havzanın durumu ve özellikleri dikkate alınarak eğitimi ve bilgilendirilmesini sağlamak,
- Havza Su Kurulları ve İl Su Kurullarının sekretarya faaliyetlerini yürütmek
gibi iş ve işlemleri yürütecektir.
Su Yönetiminde karmaşa artacak !
“Ülkemizde su yönetimin en büyük sorunları çok başlı,çok parçalı ve koordinasyon eksikliği içinde olması olarak tanımlanmaktaydı” diyen Su Politikaları Uzmanı ve Bilim İnsanı Dursun YILDIZ, şunları şöyledi:
“Uzun zamandır hazırlıkları süren Su Yasası Taslağı ile bu sorunların ortadan kaldırılması amaçlanmaktaydı. Bunun yanısıra çıkartılan yönetmelik ve Cumhurbaşkanlığı Genelgeleri ile Ulusal Su Kurulu ,Havza Su Kurulu Ve İl Su Kurulları oluşturulmuştu. Bu kurulların sekreterya görevi ise havzalarda DSİ Bölge Müdürlüklerine illerde ise DSİ Şube Müdürlüklerine verilmişti.
Havza ve il su kurullarındaki sekreterya görevinin ve diğer bazı görevlerin , ülkemizin su yönetimi konusunda bilgi, deneyim ve donanım konusunda en gelişmiş ve yaygın kurumu olan DSİ Genel Müdürlüğü’nden alınıp Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün taşrada daha yeni kurulma aşamasında olan bir şube müdürlüğüne verilmesi su yönetimindeki karmaşayı arttıracağı düşünülüyor”.
Dursun YILDIZ, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) eski yöneticilerinin Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün (SYGM) taşra teşkilatının kurulmasının ve bu yeni tanımlanan görevlerin su yönetimindeki çok başlı ve çok parçalı yapıyı arttıracağını öne sürdüklerini ve bunun yanı sıra uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmelerde “DSİ gibi çok deneyimli bir kurum varken SYGM’nin taşra teşkilatı oluşturularak, havza ve illerde su yönetiminde sekreterya görevinin Tarım Orman İl Müdürlüğünün bir şube müdürlüğü altında yer alan bir yapılanmaya verilmesi yönetim sorunları oluşturacak” dediklerini ifade etti.
Türkiye’nin uzun zamandır havza ölçeğinde bütünleşik bir su yönetimi yapısı oluşturmaya çalıştığını belirten YILDIZ, bu yeni taşra yapılanması ile Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün (SYGM) il ve havza ölçeğinde su yönetimindeki sorumluluğunun artacak göründüğünü dile getirdi.
Su Politikaları Uzmanı ve Bilim İnsanı Dursun YILDIZ, sözlerini şöyle tamamladı:
“Su Yönetiminin kurumsal yapılanmasındaki bu karmaşanın sürmesi ve havza ölçeğinde yasal çerçeveye dayanan etkin bir kurumsal yapının oluşturulamamış olması yaşanan problemlerin artmasına neden olacak. Ayrıca kurumlar arasında yetki görev ve sorumluluk çakışmalarının önlenememiş olması da hem işleyişin aksamasına hem de kurumların idari zaafiyetler yaşamasına neden olacaktır”.
Gazeteci* Ataner YÜCE
***
Dursun YILDIZ, Su Politikaları Derneği Başkanı ve Su Politikaları Uzmanı, Araştırmacı Yazar ve Akademisyen
Su Politikaları Derneği Kurucu Üyesi ve Başkanı, Su Politikaları Uzmanı, Akademisyen, İnşaat Mühendisi.
1958 yılında Samsun’da doğdu. İTÜ İnşaat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Devlet Su İşleri’nde çalışmaya başladı, kurumun çeşitli daire başkanlıklarında yöneticilik yaptı. Bu süre içinde Hollanda’da Uluslararası Hidrolik Enstitüsü’nde 1 yıl lisans sonrası, ABD’de ise 3 aylık uygulama eğitimleri aldı. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi Hidropolitik ve Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde Su Politikaları alanında Yüksek Lisans çalışmasını tamamladı. Bu arada Ankara Üniversitesi ATAUM’da AB Uzmanlığı ve Uluslararası İlişkiler Uzmanlık diploma eğitimlerini de tamamladı. Yıldız DSİ’de çalıştığı süre boyunca üniversitelerde de ders verdi.
Su ve Toprak Yönetimi, Su Güvenliği, Su Sorunları, Orta Asya Suları, Orta Doğu Suları, Su Savaşları gibi konularda 15 adet kitabı ve çok sayıda rapor ve uluslararası dergilerde yayınlanmış makalesi var. TEMA Bilim Kurulu üyesi olan Yıldız, Uluslararası Su Yönetimi ve Diplomasisi dergisinin editörlüğünü yapıyor ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün Uluslararası Su Kaynakları Bölümü’nde Su Politikaları dersi veriyor.