enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:19 Uluslararası Diplomatik İlişkiler Akademik Araştırmalar ve Eğitim Derneği (UDİAD), Antalya Diplomasi Forum’u 2025’e katıldı…
19:18 Geri sayım başladı!…
16:27 İnşaatta önemli bir yere sahip olan gayrimenkul sektörü ise, son yıllarda zor bir süreçten geçiyor…
15:33 Jeopolitik, ekonomik ve stratejik açıdan önem taşıyan yer altı kaynaklarının, küresel rekabet ortamındaki önemi ve enerji dönüşümüne etkileri…
15:14 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Foruma yoğun ilgiden memnuniyet duyuyoruz”…
10:11 Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek, “ABD – İsrail merkezli tehditlere karşı Türkiye’nin çözüm yolu Atlantik sisteminden koparak üretim devrimine yönelmek”…
09:00 ‘Beyin besini’ kolinin neden gözardı edildiği düşünülüyor?
07:22 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılına girerken, bu sürecin birçok toplumsal boyutu tekrar gözden geçiriliyor…
06:56 Hollanda’da Kurşuna Dizilen Özbekler!…
06:51 Simpra Inventory ile Mutfağın Matematiği’nin üçüncü bölümü yayınlandı…
00:40 Dışişleri Bakanı Fidan,”Bazı grupların Türkmenlere farklı şekilde muamele etmesi kabul edilemez”
20:47 Ziraat Türkiye Kupası’nda yarı final tarihleri açıklandı! İşte karşılaşmaların programı
19:47 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den Cumhurbaşkanı Erdoğan ile DEM Parti arasında yapılan görüşmeye ilişkin ilk açıklama geldi!…
18:52 İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla ilgili basın açıklaması düzenlendi…
16:47 Kocaelispor’a müjdeli haber an meselesi!…
07:08 Avrupa Güvenlik Mimarisi ve Türkiye
07:04 Analiz: Mayın Tarlalarıyla Mücadele: Azerbaycan’ın Deneyimi ve Karşılaştığı Zorluklar
00:53 Kadıköy’de bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden Minguzzi’yi öldüren sanıkların yakınlarının maktulün ailesini tehdit ve hakaret etmesine ilişkin soruşturma başlatıldı…
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Endonezya’nın Filistin meselesiyle ilgili tutumunu takdirle karşılıyoruz
00:39 Bakan Kacır,  Van’da “19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması Ödül Töreni”ne katıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Su Politikaları uzmanı Dursun Yıldız, “Türkiye’de sulama ve altyapısının yüzde 66’sı Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapıldı”

Su Politikaları uzmanı Dursun Yıldız, “Türkiye’de sulama ve altyapısının yüzde 66’sı Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapıldı”
3 Aralık 2022
244
A+
A-

İnş. Müh. Su Politikaları uzmanı ve Hidropolitik Akademi Müdürü Dursun Yıldız, Sulama projeleri Baraj ve göletlerin ana sulama kanalarının yedek kanalları olduğuna dikkat çekti.

Dursun Yıldız, tarla içi sulamaların drenaj sistemleri inşaatları ve arazi tesviye çalışmalarının ilk yatırım maliyeti yüksek yatırımlar olduğunun altını çizdi.

Su Politikaları uzmanı Dursun Yıldız, “Hem ekonomik nedenlerle hem de sulu tarımın gıda güvencesine olumlu katkıları nedeniyle yapılan bu yatırımdan elde edilecek faydanın en üst düzeye çıkarılması temel hedef olmalıdır” dedi.

Türkiye’de sulama ve altyapısı götürülerek işletmeye açılan sulama alanlarının yüzde 66’sının (4,36 milyon ha) Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildiğini hatırlatan Dursun Yıldız, yüzde 19’unun mülga Toprak-Su ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü (1,29 milyon ha) tarafından geliştirilen projelerle ve yüzde 15’lik kısmının ise vatandaşların kendi imkânlarıyla yaptıkları Halk Sulamalarından (1 milyon ha) oluştuğunu belirtti.

Sulama Oranlarımız  Düşük

Su Politikaları uzmanı Dursun Yıldız, ‘Sulama oranı, sulama tesislerinin sürdürülebilir kullanımının temini için önemli bir performans göstergesi’ olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’de DSİ tarafından işletmeye açılan ve devredildikten sonra  izlenen alanlarda bu oranın ortalama yüzde 65’ler seviyesinde yer aldığını ifade eden Dursun Yıldız, bu durumda, sulamaya açılan alanların üçte birinden fazlasının çeşitli nedenlerle sulanamadığını ve bunun da yaklaşık 1,575 milyon hektara karşılık geldiğini aktardı.

Yıldız, Doğu ve İç Anadolu Bölgelerinde bulunan çoğu sulama tesisleri için sulama oranının genelde yüzde 30’lar seviyesine kadar düştüğünü söyledi.

Mikro Yağmurlama Sulama Yöntemi - Tesisat

Resmi raporlara göre; özellikle yüksek enerji girdi bedelleri ve pompa ile sulama yapılan alanlarında sulama oranının, ancak yüzde 53 olarak gerçekleşebildiğini söyleyen Su Politikaları uzmanı Dursun Yıldız, DSİ’nin Ankara, Kastamonu ve Erzurum Bölge Müdürlüklerindeki pompajlı sulama alanlarındaki sulama oranının yüzde 10’dan daha düşük olduğun görüldüğünü belirtti.

“Halen sulamaya açılmış alanlarımızın 1,29 milyon ha’ı geçmişte Toprak-Su, YSE ve KHGM tarafından işletmeye açılmıştır” diyen Dursun Yıldız, bu arazilerin yönetiminin önce İl Özel İdarelerine, daha sonra bunların Büyükşehir Belediyesi statüsündeki illerde bu idarelerin yönetimine devredildiğini dile getirdi.

Su Politikaları uzmanı Dursun Yıldız, “Esasen uzun yıllar sahipsiz kalındığı için bakım ve onarım hizmetlerinden yoksun kalan bu alanlarda sağlıklı sulama yapmak mümkün değildir. Sulama altyapısının yenilenmesi için idarelerin bütçeleri yetersizdir. İşletmeleri üstlenen birlik gibi kuruluşların yetersizliği de eklendiğinde sulama oranları düşmüş ve bu sulamalardan beklenen verim elde edilememiştir” dedi.

Gazeteci * Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 3 Aralık 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.