ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:56 Trabzonspor U19 UEFA Gençlik Ligi’nde yarı finalde
00:31 Bahçeli’den sokak çağrılarına tepki: Şuursuzluk ve sorumsuzluk
00:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
00:21 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
00:15 Fahrettin Altun: Siyasi rekabet, ilke ve vizyonla yapılır; tehdit ve sindirme ile değil
00:10 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
00:06 CHP Neden Boykot Çağrısı Yaptı?
00:03 Ömer Çelik: Özgür Özel’in geldiği nokta Türkiye’yi topyekun tehdit etmektir
00:02 Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ndan flaş adaylık açıklaması!…
22:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü vefat eden AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi ve eski Ulaşlı Belediye Başkanı Burhan Abiş’in cenaze törenine katıldı…
21:10 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:41 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
17:34 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:26 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:58 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
10:17 “Klinik Araştırmalar Eğitim Programı” gerçekleştirildi
09:51 Bipolar bozukluk, genellikle 15-35 yaş arası bireylerde ortaya çıkıyor
09:44 SAHA İstanbul bülteni!…
09:26 Irak ile Kuzey Irak Arasında Türkiye’ye Petrol İhracatı Gerilimi Çözülecek Mi?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Su Politikaları Derneği Başkanı (SPD) Yıldız: Artan Kuraklık ve Çölleşme Ulusal ve Bölgesel Güvenlik Riskleri yaratacak  

Su Politikaları Derneği Başkanı (SPD) Yıldız: Artan Kuraklık ve Çölleşme Ulusal ve Bölgesel Güvenlik Riskleri yaratacak  
7 Temmuz 2023
32
A+
A-

ajle

Su Politikaları Derneği Başkanı (SPD) ve TEMA Bilim Kurulu Üyesi Dursun Yıldız, 17 Haziran Dünya Kuraklık ve Çölleşmeyle Mücadele Günü kapsamında açıklamalarda bulundu.  

UHA / İnternational News Agency

Kaynağın en verimli şekilde yönetimi için 'Dijital Su' hayati öneme sahip – BThaberDursun Yıldız, konuyla ilgili Uluslararası Haber Ajansı (UHA)‘dan Ataner YÜCE’ye yaptığı açıklamada, İklim değişikliği ile çölleşme, erozyon, kuraklık ve arazi tahribatının küresel olarak yaşanan sorunlar arasında ön plana çıktığının altını çizdi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) de, 1994 yılından bu yana her yıl 17 Haziran gününü, ‘Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü’ olarak ilan ettiğini hatırlatan Yıldız, ülkelerin bütün dünyayı etkisi altına alan bu soruna dair bilinç düzeyini artırmak için çalışmalar yaptığını belirtti.

Dünya’da tarım arazilerinin yıllık ortalama 24 milyar tonu toprak erozyonu sebebi ile yok olurken, erozyon sebebiyle 110 ülke çölleşme tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğunu açıklayan Dursun Yıldız, şunları söyledi:

“Çölleşmeye etki eden faktörler ,yağış yetersizliği, kuraklığın yanısıra, aşırı otlatma, ormansızlaşma, yanlış/aşırı sulama, toprağın kirlenmesi olarak sayılabilir.  

Toprağın üzerindeki bitki örtüsü çölleşmeye etki eden nedenlerle kaybolunca rüzgar erozyonu ile taşınan kum ve  tozlar verimli toprağı kullanılmaz hale getiriyor. Kuraklık, erozyon ve çölleşme döngüsü birbirini tetikleyen sarmal bir çevrime dönüşüyor. Bu nedenle kuraklık, çölleşme ve  erozyonla mücadele birlikte ele alınmalı.  

Ülkemizde topraklarının  yüzde 90′ı su erozyonu, yüzde 1′i de rüzgâr erozyonuna maruz kalıyor. Mücadele ile azaltılmasına rağmen hala  yılda yaklaşık 140 milyon ton toprağımızı erozyonla kaybediyoruz”.

Uzmanlar kuraklık için uyarıyor: 2040'ta Türkiye en riskli ikinci kategoride - Son Dakika Türkiye Haberleri | NTV Haber

Türkiye’nin kuraklık riski var mı ? 

Türkiye’nin aslında bir bölgesel kuraklık ülkesi olduğuna dikkat çeken  Su Politikaları Derneği Başkanı (SPD) Yıldız, “Bazı bölgelerimizde yağışlarındaki değişkenlik oranı çok yüksek. Son yıllarda etkili bölgesel kuraklıklar yaşadık. En fazla tarım sektörü etkilendi. Bu da çölleşme ve kuraklık sonucu öncelikle su ve gıda güvencemizin riske gireceğini ortaya koyuyor” dedi.  

 Meraların yüzde 64’ünde yeterli bitki örtüsünün olmadığını ifade eden Dursun Yıldız, kuraklık nedeniyle meraların bitki örtüsünün azaldıkça erozyon tehdidinin de arttığını belirterek, “Bitki örtüsü açısından en yoksun alanlar olan tarım alanları, erozyona en hassas arazilerimiz  Tarım alanlarının yüzde 59’unda erozyonla verimli topraklarımızı kaybediyoruz.  Tarım arazilerinin yüzde 59’u, meraların yüzde 64’ü ve orman arazilerinin de yüzde 54’ünde çeşitli şiddetlerde erozyon görülüyor” şeklinde konuştu. 

Kuraklık ve Su Yönetimi – Su Politikaları Derneği

 Çölleşme, kuraklık ve su yönetimi ilişkisi ?  

Başkan (SPD) Yıldız, Meteorolojik kuraklık sonucu yağışların azaldığını ve kullanılan su miktarında da azalmanın başladığına vurgu yaparak, bunun öncelikle içme ve kullanma suyu konusunda endişeler yarattığını dile getirdi.

Tarımsal kuraklık aşamasında  da  toprağın yeterli suyla buluşamadığı için tarımsal üretimin riske girdiğini açıklayan Dursun Yıldız, şöyle devam etti:

“Özellikle tahıl üretiminde gıda  güvencesi sağlama  endişesi ortaya çıkar. Artmakta olan kuraklık ve çölleşme riskinin yönetilerek azaltılması için su kaynaklarımızı çok verimli kullanmalıyız. Bunun için nehir havzası ölçeğinde  bütünleşik su yönetimine geçmeliyiz. Havza ölçeğinde suyu en verimli şekilde yönetmek için planlarımızı hemen hemen tamamladık ancak uygulama için su yasasını çıkartıp etkili bir  kurumsal kapasite oluşturmamız lazım.  

 Kısaca artan kuraklık ve çölleşme tehdidi bize, suyumuzu  korumaya , çok verimli  kullanmaya ve çok iyi yönetmeye zorunlu olduğumuzu gösteriyor. Doğa biz bir mesaj veriyor. Bu mesajı doğru okuyamazsak  ulusal güvenlik tehdidi yaşarız. Ayrıca artan kuraklık ve çölleşme sadece ülkelerin güvenliğini  değil bölgesel olarak da güvenlik ve istikrarı tehdit edecek. Bu da bugün özellikle azgelişmiş ülkelerde yaşanan sosyal ve ekonomik sorunların artmasına ve bu istikrarsızlığın bölgeye yayılmasına neden olacak. Gelişmiş batıya doğru iklim ve yoksulluk göçleri artacak”.   

Dünya Meteoroloji Örgütü'nden Türkiye için kuraklık uyarısı | PolitikYol.com | Yorum, Analiz, Haber Sitesi

Çölleşme ve kuraklık tehdidine karşı ne yapmalı ? 

İklim bilimciler ve Meteoroloji uzmanlarının artan iklimsel değişkenliklere bağlı olarak kuraklık ve çölleşme tehdidinin arttığını belirttiklerini anlatan Yıldız, “Özellikle ülkemizin de içinde bulunduğu Akdeniz kuşağında  beklenen sıcaklıklarda artış ve yağışlarda azalma eğilimi bölgesel kuraklık tehdidini arttıracak. İklim değişikliğine karşı küresel ölçekte ülkelerin işbirliği çabaları sürüyor. Ancak bir yandan da tehdit altındaki ülkeler kuraklık ve çölleşmeye karşı kendi önlemlerini alıyor” dedi.      

Su Politikaları Derneği Başkanı (SPD) Dursun Yıldız, bu kapsamda su havzalarını  ve kaynaklarını kalite ve miktar olarak korumalı ve çok akılcı, planlı ve verimli yönetmek zorunda olduğumuza dikkat çekti.

“Yeraltı suyumuzun verimli yönetimi ve kullanımı özellikle kurak dönemlerin en az sorunla atlatabilmemiz için çok önemli” olduğunu aktaran Yıldız, “Bu nedenle yeraltı suyu tahsislerimizi çok dikkatli yapmalı ve mevcut tahsislerin verimli kullanımını  sağlayacak şekilde denetimi arttırmalıyız. Yasal olmayan yeraltı suyu kullanımının kesinlikle engellenmesi lazım. Ayrıca bilinçsiz aşırı  su tüketiminin önüne geçilmeli  ve atık sular arıtılarak yeniden kullanılabilir hale getirilmelidir. Ülke düzeyinde kuraklık erken uyarı izleme altyapısı ve yönetim sistemi kurulmalıdır” şeklinde konuştu. 

İklim değişikliğinin tarihçesi | RAKS

Ülkelerin bu konuda bir yandan İklim değişikliğine adaptasyon çabalarını sürdürürken diğer taraftan da kuraklığa karşı dirençli bir  içme suyu, tarım ve sanayi sektörü yaratmaya çalışmaları gerektiğini ifade eden Başkan (SPD) Dursun Yıldız, “Burada en önemlisi su yönetimi ve suyun kullanımı konusundaki düşüncelerimizi yeni koşullara uygun hale getirmek ve toplumsal bilincimizi arttırmak olmalıdır” dedi.  

Dursun Yıldız konuşmasının sonunda, Türkiye’nin yağış rejiminin düzensiz olduğunu ve ayrıca iklimsel değişkenliklerin ülkemizin yağış rejimini ve yağışların mevsimsel dağılışını da etkilediğini ifade etti.

Özellikle yaz aylarında görülen kısa süreli ve çok şiddetli yağışların hızla akışa geçtiğini söyleyen Su Politikaları Derneği Başkanı (SPD) Dursun Yıldız, ” yağışlar ani seller yaratıyor ve  çölleşme ve kuraklığa karşı yeterli olmuyor. Ayrıca yağışların su yılı ve mevsimsel olarak artan  değişkenliği de  çölleşme ve kuraklığın etkilerinin artmasına neden oluyor. Ayrıca çölleşmeye engel olmak  için yağışlarla toprağımızın erozyonunu önleyecek tedbirlere de ihtiyacımız var” şeklinde kaydetti.

Gazeteci* Ataner YÜCE 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.