Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, “Türkiye Afrika’yla su işbirliği hamlelerini çeşitlendirerek arttırmalı”
Su Politikaları Derneği Başkanı ve Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, “Türkiye Afrika’yla su işbirliği hamlelerini çeşitlendirerek arttırmalı” dedi.
TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)‘dan Ataner YÜCE’ye Türkiye-Afrika su işbirliği konusunda değerlendirmelerde bulunan Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, Türkiye’nin su konusunda Afrika’ya Teknik, İdari ve Politik konularda daha yoğun destek vermesinin son derece önemli olduğuna dikkat çekti.
Dursun Yıldız, Türkiye’nin Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti arasında su alanında işbirliğine dair mutabakat zaptının imzalanmasının hem Türkiye’nin dış politikasında su üzerinden açılımlar yapmasının, hem de Afrika’nın buna olan ihtiyacı açısından çok önemli bir gelişme olduğunun altını çizdi.
İmzalanan belgede “iki ülkenin su kaynaklarının geliştirilmesi, yönetimi ve korunması için taraflar karşılıklı yarar temelinde bilgi, deneyim ve teknoloji paylaşımı yoluyla işbirliği yaparlar “ dendiğini hatırlatan Yıldız, özellikle Sahra altı Afrika ülkelerinde su kaynaklarının ekonomik yetersizlikler nedeniyle geliştirilemediğini ve iyi yönetilemediğini açıkladı.
Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, Türkiye’den çeşitli kurum ve kuruluşlar ile hükümetin bu ülkelerde içme suyu temini konusundaki tekil projelere destek verdiğini, ancak bu işbirliğinin Etiyopya ile yapıldığı gibi hükümetlerarası işbirliği ölçeğinde de yapılmasının çok daha etkili ve faydalı bir girişim olacağını belirtti.
“Türkiye, gerek komşu ülkelere gerekse gelişmekte olan Afrika Ülkelerine nazaran su kaynaklarının geliştirilmesi yönetimi, su politikaları ve su diplomasisi konularında öncülük edebilecek bilgi ve deneyime sahip bir ülke” olduğunun altını çizen Yıldız, “ancak bu özelliğini bugüne kadar uluslararası ilişkilerinde yeterince öne çıkaramadı. Etiyopya ile yapılan anlaşma bu konuda ileri bir adım. Mutlaka devamı gelmeli. Türkiye bu ilişkilerini kamu kurum ve kuruluşları üzerinden geliştiriyor. Ancak diğer taraftan su konusunda uluslararası politikalar. uluslararası kamu diplomasisi çalışmaları için bu alandaki sivil toplum ve üniversitelerin daha etkin olmasına yönelik çalışmalara da ağırlık vermeli” dedi.
[Büyük Rönesans Barajı]
Etiyopya ile su mutabakatı önemli
Etiyopya ile Türkiye arasında su mutabakatının önemine de değinen gerçekleştirilen Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, “Etiyopya Türkiye’de olduğu gibi sınıraşan bir nehirde, Nil nehrinde kaynak ülkesi. Nil üzerinde yaptığı Büyük Rönesans Barajını tamamlamak üzere. Bu konuda Etiyopya ile Sudan ve Mısır arasında uzun süredir gerilim yaşanıyor. Türkiye ve Etiyopya arasındaki su işbirliği bu açıdan da önemli hale geliyor” şeklinde konuştu.
Türkiye Afrika Açılım Politikasına Su İşbirliğini Daha çok dahil etmeli
Dursun Yıldız, Türkiye’nin “Afrika Açılım Politikası” ve 2013’ten itibaren uygulanan “Afrika Ortaklık Politikası” ile Türkiye diplomasisinin kıtadaki varlığının da arttını işaret ederek, Türkiye’nin, kıtadaki büyükelçilik sayısının 43’e yükseldiğini belirtti.
Türkiye’nin, aynı zamanda 21. yüzyılda Afrika kıtasında en fazla sayıda büyükelçilik açan ülke olduğunu ifade eden Yıldız, “Türkiye, diplomatik açıdan Afrika kıtasında en fazla temsil edilen ülkelerden biri olma özelliği taşıyor. Bu gelişen diplomatik altyapı üzerinden Türkiye, Afrika ülkeleri ile su işbirliği hamlelerini arttırmalı” dedi.
[Gilgel Gibe III Barajı, Etiyopya]
Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız, Çin’in, Afrika ülkelerinde, özellikle Baraj inşaatlarına verdiği finansman desteği ile su konusunda önemli bir pozisyon elde ettiğini dile getirerek, diğer batılı ülkelerin de bu gelişmeleri yakından dikkatle izlediğini ve Türkiye’nin bu alanda başlattığı açılımı su işbirliği konusunda da çeşitlendirerek devam ettirmesini istedi.
“Özellikle sınıraşan sular konusundaki tezlerimizin uluslararası kamu diplomasi çalışmaları ile tüm ülkelerde daha çok anlatılması çalışmalarına hız verilmelidir” diyen Dursun Yıldız, “Ülkelerarası su işbirliği bu konuda yapacağımız çalışmalara da büyük katkıda bulunacaktır” dedi.
[UHA Haber Ajansı, 14 Eylül 2022]