SPD Hidropolitik Akademi’den , Taşkınların Analizi için ÇALIŞTAY’a Davet
Akdeniz Üniversitesi, Manchester Üniversitesi ve Su Politikaları Derneği Hidropolitik Akademi işbirliği ile ISPRS ‘in Taşkınların Analiz için İşbirliği projesi kapsamında Ankara’da bir çalıştay düzenlenecek.
UHA / İnternational News Agency
Su Politikaları Derneği Hidropolitik Akademi Merkezi’nin de işbirliği ile Ankara’da yapılacak olan ’Yer Gözlem Veri Kümelerinin İşlenmesi ile Taşkın Olaylarının Analizi‘ çalıştayı için ilgili uzmanlara ve akademisyenlere “Bilgi – Araştırma” çağrısında bulunuldu.
SPD Hidropolitik Akademi Uzmanı Dr. Fulya Kandemir’in çalıştay hakkında verdiği bilgiye göre, çalıştay Ankara’da 02/Ekim/2023 tarihinde saat 09.00-18.00 (GMT+3) arasında düzenlenecek.
[SPD Hidropolitik Akademi Uzmanı Dr. Fulya Kandemir]
Dr. Fulya Kandemir, çalıştayın Uluslararası Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Birliği (ISPRS) tarafından desteklendiğini belirterek, ISPRS’in , Dünya çapında özel ve tüzel kişilerin üyesi olduğu, uzaktan algılama, fotogrametri konularında dünyanın en büyük sivil toplum örgütü konumunda olduğunu ifade etti.
Dr. Aydemir, bu Çalıştay’ın ülkemizde Akdeniz Üniversitesi ve İngiltere’deki Manchester Üniversitesi işbirliği ile çok faydalı bir etkinlik olacağına inanıyoruz” dedi.
[Bozkurt’taki sel felaketi]
Dr. Aydemir, Çalıştay’da yüksek lisans ve doktora öğrencilerini yer gözlem verilerini değerlendirerek sel riskinin analizi için bir araya getirmeyi amaçladıklarını belirterek, “Amacımız sel olaylarının bilimsel ve daha detaylı analizi için hem rehber olmak hem de bir araştırma altyapısı sağlamak” olduğunu açıkladı.
Dr. Fulya Kandemir, proje ekibinin hem İklim Bilimi hem de Yer Gözlemi konusunda uzmanlık ve deneyime sahip olduklarını ve sel olaylarının analizini çoklu disiplinli bir anlayışla ele aldıklarını ifade etti.
[Bozkurt’taki sel felaketi]
SPD Hidropolitik Akademi Uzmanı Dr. Fulya Kandemir, bu çalıştayın, farklı disiplinlerden araştırmacılara Bozkurt (Kastamonu, Türkiye) taşkınını analiz etmeleri için bir araştırma platformu sunacağını hatırlatarak, şehir planlamasından meteorolojik koşulların değişimine kadar birçok faktörü ele alarak örnek bir taşkın riski ve değerlendirme çalışması sunmayı hedeflediğini belirtti.
Çalıştay’ın iki bölümden oluşacağını söyleyen Dr. Kandemir, birinci bölümde uzmanlar tarafından belirlenen ve her biri belirli bir vakanın analizine odaklanan sunumlar yapılacağını belirtti. Düzenlenecek çalıştayda Yer gözlem (EO) araçları, veri işleme ve Jeoinformatik bilimi detayları konularında katılımcılar arasında biligi alışverişi ve işbirliğinin kurulacağını açıkladı.
Çalıştayda ayrıca, örnek olay incelemesinin sunumları ile sözlü ve poster oturumların düzenleneceğini ifade eden Dr. Fulya Kandemir, katılımın ücretsiz olup, etkinliğin hibrit ve yerinde (50 katılımcı ile sınırlı) olacağını aktardı.
Çalıştayın çalışmaları ULAKBİM (Türkiye Bilim Dizini) tabanlı bir bilimsel derginin özel sayısında tam metin olarak yayınlanacak. Ayrıca çalıştayın sonuçları ve ön çalışmaları ulusal bir rapora dönüştürülerek ilgili kamu kurum/kuruluşları ve paydaşlarla paylaşılacak. Çalıştay katılımcıları ile bir uzmanlar ağı oluşturulacak ve bu da kurulacak bir ilişki ağı platformuna dahil edilecek.
[Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız]
Düzenlenecek etkinlikle ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, İklimsel değişkenliklerin ülkemizde son günlerde şehir selleri ve taşkınlar yaratmaya devam ettiğini belirterek, uzmanların bunların şiddetinin ve sıklığının artarak devam edeceğini ifade ettiklerini hatırlattı.
Dursun Yıldız, şu bilgileri verdi.
“Bu nedenle Akdeniz Üniversitesi, Manchester University ile işbirliği içinde düzenleyeceğimiz bu Çalıştay’ın çok faydalı olacağını düşünüyorum .çalıştay’da ele alınacak konularla ilgili uzman kadromuz var. Çalışma alanı olarak taşkınlar konusunda çok özgün bir bölgemiz olan Batı Karadeniz’i belirledik. Ancak diğer alanlarda yapılan çalışmaları da Çalıştayda ele alabiliriz. Su Politikaları Derneği Hidropolitik Akademi bir uzmanlık kuruluşu. Su ,Enerji, Çevre ve Gıda güvencesi ile ilgili konularda bugüne kadar birçok çalışma gerçekleştirdik. Bu konuları disiplinlerarası bir bakış açısı ile ele alıyoruz. Yukarıda saydığım alanların tümü iyi yönetilemezse birer ulusal güvenlik sorunu olarak karşımıza çıkabilir. Bunun için bu konuları hem teorik-akademik hem de uygulama sorunları açılarından ele alarak üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Bu Çalıştay da bu çalışmalarımızdan bir tanesi olacak. Katkı koyanlara ve çalıştayımıza katkı koyacak olanlara şimdiden teşekkür ediyorum”
Bildiri özeti gönderimi için son tarih * : 10/08/2023
Çalıştay Tarihi* 02/10 /2023 09.00-18.00 (GMT+3)
Yer* Ankara- Türkiye / Türkiye Kadastro ve Harita Mühendisleri Odası Genel Merkezi Eğitim Merkezi
* İlgilenen katılımcılara başvuru linki verilecektir.
Çalışma Alanı
Katılımcılar için çalışma alanı olarak Bozkurt, Kastamonu-Türkiye önerilmektedir. Ancak başka bir alandaki çalışma da memnuniyetle kabul görecektir.
Çalıştaydan sonra, sunumlar ve özetler çevrimiçi olarak halka açık olacak ve ilgili web sitesinde yayınlanacak.
Dr. Nusret Demir / Akdeniz University
Dr. Fulya Kandemir / Hydropolitics Association & Academy
Dr. Doğuşhan Kılıç / Manchester Üniversitesi
Bilgi için:
Fulya (Aydin) Kandemir PhD.
Hidropolitika Derneği (Uzman)
Tel : +90 536 528 85 35
Eposta : fulya.aydin.edu@gmail.com