ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:56 Trabzonspor U19 UEFA Gençlik Ligi’nde yarı finalde
00:31 Bahçeli’den sokak çağrılarına tepki: Şuursuzluk ve sorumsuzluk
00:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
00:21 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
00:15 Fahrettin Altun: Siyasi rekabet, ilke ve vizyonla yapılır; tehdit ve sindirme ile değil
00:10 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
00:06 CHP Neden Boykot Çağrısı Yaptı?
00:03 Ömer Çelik: Özgür Özel’in geldiği nokta Türkiye’yi topyekun tehdit etmektir
00:02 Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’ndan flaş adaylık açıklaması!…
22:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü vefat eden AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi ve eski Ulaşlı Belediye Başkanı Burhan Abiş’in cenaze törenine katıldı…
21:10 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:41 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
17:34 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:26 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:58 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
10:17 “Klinik Araştırmalar Eğitim Programı” gerçekleştirildi
09:51 Bipolar bozukluk, genellikle 15-35 yaş arası bireylerde ortaya çıkıyor
09:44 SAHA İstanbul bülteni!…
09:26 Irak ile Kuzey Irak Arasında Türkiye’ye Petrol İhracatı Gerilimi Çözülecek Mi?
TÜMÜNÜ GÖSTER →

SPD Başkanı Yıldız:Kuraklık enerji üretimi kaynak dengesini bozdu.Yeni üretim ve depolama stratejisi gerekli

SPD Başkanı Yıldız:Kuraklık enerji üretimi kaynak dengesini bozdu.Yeni üretim ve depolama stratejisi gerekli
15 Ekim 2021
8.468
A+
A-

UHA HABER / İzmir Yüksel Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Öğretim Görevlisi ve DSİ Eski Yöneticisi Dursun Yıldız, kuraklığın etkisinin sürdüğünü ve Eylül Ayında Hidroenerjinin de dibe vurduğunu açıkladı.

Kaynağın en verimli şekilde yönetimi için 'Dijital Su' hayati öneme sahip – BThaberDursun Yıldız, kuraklık ve enerji üretimi konusunda (UHA) Uluslararası Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, kuraklık nedeniyle HES’lerin payının yüzde 10’a düştüğünü dikkat çekerek, Rüzgarın Hidroenerji’yi yakaladığını söyledi.

Türkiye’de elektriğin yüzde 69’unun mevcut Termik santrallerden karşılandığını hatırlatan Yıldız, “Son 2 yıldır Ülkemizde bölgesel olarak devam eden hidrolojik  kuraklık enerji üretiminde kaynak kullanım dengesini de etkiledi. Eylül ayında Hidroenerji üretiminin payı son 4 yılın en düşük değeri olan yüzde 10’a düştü” dedi.

Dursun Yıldız, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın (TSKB) Eylül 2021 Aylık Enerji Bültenine göre, Ağustos ayında üretilen elektriğin yüzde 68’ini sağlayan termik santrallerin, Eylül ayında toplam elektriğin yüzde 68,8’ini ürettiğine dikkat çekti.

Bir önceki ay yüzde 14,6’lık bir paya sahip olan hidroelektrik santrallerinin, Eylül ayında toplam üretilen elektriğin yüzde 10,2’sini sağladığını ifade eden Dursun Yıldız, Eylül ayında gerçekleşen bu oranın 2018 yılından itibaren kaydedilen en düşük aylık oran olduğunun altını çizdi.

Elektrik’te Üretim Dengesi Bozuluyor. Doğalgaz depoları hızla tamamlanmalı

SPD Başkanı DSİ Eski yöneticisi Dursun Yıldız, Elektrik’te Üretim Dengesinin bozulması ve Doğalgaz depolarının hızla tamamlanmasıyla  ilgili yaptığı açıklamada da, yaşanan kuraklık dönemlerde elektrik üretiminde kaynak kullanım dengesini bozduğunu ve bu yılın başında bu konuda bir rapor yayınlayarak bugünlere dikkat çektiklerini belirtti.

İzmir Yüksel Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Öğretim Görevlisi ve DSİ Eski Yöneticisi Dursun Yıldız, Barajlı HES’lerin önümüzdeki su yılına da geçen sene olduğu gibi kısmi boş depolarla girdiğine vurgu yaptı ve şöyle dedi:

“Meteorolojik kuraklık sürerse enerji üretimindeki dengesizlik  artar.Dışa bağımlılık gibi diğer etkilerle birlikte arz güvenliğimiz zorlanır”.

Öncelikle enerji kullanımında verimliliği, yenilenebilir kaynakla üretim ve depolama  politikalarının tekrar gözden geçirilmesine de dikkat çeken Dursun Yıldız, “Türkiye  Kuzey Marmara Doğalgaz Depolama Projesi inşaatına hız vermelidir. 2023’te 5,5 milyar m3 doğalgaz depolama hacmi hedefi mutlaka tutturulması gerekiyor. Ayrıca LNG depolama ve yeniden gazlaştırma  istasyonlarının sayısının planlı olarak  arttırılması da şart” olduğunu açıkladı.

Yıldız, bugüne kadar yenilenebilir kaynaklardan üretilen enerjinin depolanmasıyla ilgili teknolojilerin takibinin, geliştirilmesi ve teşvik edilmesinin ülkeye orta vadede büyük fayda sağlayacağını ve tüm bu tedbirler alınırken yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından üretimin öncelenmesi ve akılcı, gerçekçi bir fosil yakıttan uzaklaşma planının da uygulanması gerektiğini ifade etti.

Dursun Yıldız, “Aksi taktirde enerji üretimimiz “dışa bağımlı kaynakla arz güvenliği sağlama kıskacında” daha büyük sorunlar yaşar. Orta ve uzun vadeli yenilikçi ulusal su-enerji-gıda ve çevre güvenliği stratejilerine ihtiyacımız var.  Konu bütüncül olarak ele alınmalı” şeklinde kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[UHA Haber Ajansı, 15 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.