enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:41 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’ndan (PFDK), Serdal Adalı’nın cezası belli oldu…
11:29 Futbolda Trendyol Süper Lig’e 32, Trendyol 1. Lig’e 35, Nesine 2. Lig’e 32, Nesine 3. Lig’e ise 29. hafta maçlarıyla devam edilecek…
10:06 Su Politikaları Derneği, Türkiye Belediyeler Birliği ‘Çözüm odaklı eğitim çalıştayı’na katıldı…
06:55 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajında (Hollanda’daki Türk kadınının kimliği) 2. bölümü…
00:59 Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında Beşiktaş, Göztepe deplasmanında…
00:48 MSB kaynakları: Yunanistan’ın deniz yetki alanları planlaması uluslararası hukuka aykırıdır
00:41 CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşen 38. Olağan Kurultayı’nın iptaline ilişkin açılan davaya başlandı.
00:41 Doktorlardan, Önder açıklaması: Genel durumu düne göre iyi
00:31 Adalet Bakanı Tunç, Kocaeli’nde “Sırrı Süreyya Önder’in rahatsızlığı nedeniyle ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ötelendi”…
00:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefimize ulaşacağız…
00:25 İletişim Başkanı Altun’dan İstanbul Havalimanı‘ndaki üçlü pist operasyonuna ilişkin paylaşım
00:22 Devlet Bahçeli: CHP ve yönetimi bitmiş bir hikayenin siyaset ayağıdır
00:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin sulama amaçlı en büyük tüneli olan Silvan Tüneli’nde Kazı Başlangıç Töreni’ne canlı bağlantıyla katıldı…
00:01 Kocaeli’nde katıldığı Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu’da konuşan Adalet Bakanı Tunç, “Yargı, kendi mecrasında yürür”…
22:25 Kitap: “Son Teknoloji Faciası-Zeki Ama Çalışmıyor”…
08:50 “Sınırlarla Yüzleşmek: Beceriler ve Değerler” uluslararası konferans gerçekleşecek…
07:22 (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter Dergi’nin 100. sayısı yayında…
06:59 Merkez Bankası (TCMB) yönetimine bugün yapılacak yılın 3. Faiz kararı öncesinde önemli bir öneride bulundu…
06:52 DSÖ’nün pandemi anlaşması hakkında internette yer alan iddialar doğru mu?
00:54 Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Macaristan ziyaretine soruşturma…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?

Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
A+
A-

Siyasi tartışmalar derinleşince kendisini kültürel hiyerarşide yukarıda konumlandıran çevrelerin akıllarına ilk gelen, muhafazakârlara ve dindarlara hakaret etme motivasyonudur…

Nebi Miş | Yazar | Kriter Dergi

Doç. Dr. Nebi MİŞ & SETA Genel Koordinatörü ve Siyaset Araştırmaları Direktörü

Son sokak olaylarında da bu durum değişmedi. Hâlbuki kültürel bir üstünlükleri falan da yoktur. Kendi yankı odalarında yaşadıklarından dolayı hakikatle pek ilgilenmezler. Bir anlamda, çok şeyde olduğu gibi, kendi ötekisinin cahilidirler. İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı ve ekibi üzerinden yürüyen dava süreçlerine tepkisini dile getiren bazı çevrelerin öfkelerinde bu hakikati bir kez daha yaşadık. Sosyal medyada iktidar destekçisi olarak düşündükleri- bildikleri değil- herkese hakaret ederek “rahatsızlıklarını” hafifletmeye çalışıyorlar. Sokağa çıkanların bir kısmı, CHP’nin kurumsal olarak boykot listesinde yer alan işletmelere saldırdılar. Bir kısmı, “okuyamayanların polis olmak zorunda kaldığını söyleyerek” sokakta güvenliği sağlayan polisleri kendilerince aşağılamaya çalıştılar.

Bugüne kadar bir algı asimetrisi üzerinden; “liyakat”, “şeffaflık”, “tüyü bitmemiş yetimin hakkı”, “kul hakkı”, “israf”, “yolsuzluk”, “kamu kaynaklarının kötüye kullanımı”, “harama el uzatmak” ve “ahlaki çöküş” gibi suçlamaları iktidara yönelik olarak gelişi güzel kullananlar, son dönemde nerdeyse hafıza kaybına uğradılar. Şimdi aynı suçlamalar kendi destekledikleri siyasetçilere yönetilince, iddiaları ve suçlamaları duymazdan gelmek istiyorlar. Düşük puanlı ve sınavla bile girilmeyen bir üniversiteden, çalışarak yüzde bir dilimine girenlerin kabul edildiği bir üniversiteye “bir şekilde geçiş yapmayı” ne “kul hakkı” ile ne “liyakatsizlik”le ne de “ahlaki bir sorun” bağlamında değerlendirmek işlerine gelmiyor. Bu konuda tek bir şerhleri bile yok. Toplumun bir kesimini politik ve ontolojik olarak aşağı görme eğiliminde olan çevrelerden adalet, eşitlik ve güven beklemek zaten beyhudedir. Bu eğilimde olan çevrelerin bu kavramları çokça dillerine dolamaları bir eksiliğin işareti olabilir.

***

Önceki yazılarda, CHP yönetiminin iktidar karşıtı muhalefet enerjisini kullanarak, yolsuzlukla ilgili iddiaların konuşulmasını engelleme stratejisini yazmıştım. Sokağa çıkanların CHP’nin cumhurbaşkanı aday adayını destekleme anlamına gelmeyeceğini belirtmiştim. Gezi Parkı şiddet eylemleri ile son oyları birlikte ele alıp “üç gün daha sokakta olsak iktidar düşer” hayalini kuranlar, olan biteni, olayların sıcaklığı ile yine yanlış yorumlamayı tercih etti. Toplumun geniş kesimlerinin belediyelerde yolsuzluk soruşturması üzerinden sokağa çıkanları tasvip etmediği kamuoyu araştırma sonuçlarına yansıyınca şimdi söylem değiştirdiler. “Gezide umutlandık olmadı, yine olmayabilir, sokak önemli ama siyaset üretmeliyiz” demeye başladılar. Sokağa çıkanlar, “sırf İmamoğlu’na destek için çıkmamış olabilirler” ve “iktidar politikalarına kızgın oldukları için bu süreci fırsat olarak gördüler” argümanına geçiş yaptılar.

Bir ay sonra seçim yapılacakmış gibi ön seçim süreçlerinde acele eden CHP’liler, şimdi “yakında bir seçim olmayacağına göre bu muhalefet enerjisini seçime kadar nasıl canlı tutabiliriz”in derdine düştü. Sokak eylemleri ile genellikle psikolojik üstünlük sağlanarak, iktidarı destekleyen kesimlerin özgüveni kırma amaçlandı. Kalabalık toplantı ve katılımcı rakamlarını yüksek göstererek bu sefer kazanıyoruz algısı oluşturulmaya çalışıldı. Aşırı siyasallaşma üzerinden kutuplaşmanın artması ile kopuşların artacağına yatırım yapıldı. Hem toplumun geniş kesimleri kutuplaşmadan rahatsız deyip, hem de muhafazakârlara ve iktidar destekleyen kesimlere hakaret ederek şirketlere boykot çağrısı yaparsanız bunun ters tepmesi kaçınılmazdır. Sokak eylemleri ile seçim kazanılmaz. Kamu düzenini ihlal etmek, güven değil, güvensizlik oluşturur. Toplum için dirlik ve düzen hali hala temel belirleyicidir. Unutulmamalı, muhalefet nasıl bu taktikleri sürekli deniyorsa, iktidar kanadı da bu taktiklere cevap üretmekte deneyimli. Meselenin sıcaklığı geçince toplumun meseleye bakışını daha iyi anlayacağız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.