SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi Miş,
SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi Miş, “Seçmen sayısındaki artış çok fazla” dedi.
Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’dan Ataner YÜCE’nin Kriter Dergisine dayandırdığı haberine göre, Bursa Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Prof. Dr. Ferhat Pirinççi’nin, “Önümüzdeki sene seçimler var ve Cumhuriyet’in 100. yılı olması hasebiyle önem arz ediyor. Sizce bütün siyasi partileri aynı potada değerlendiğinizde bu siyasi partilerin 2023 seçimlerinde karşısında duran en kritik konular nelerdir?” sorusunu Doç. Dr. Nebi Miş cevapladı.
“Seçmen sayısındaki artış çok fazla”
Doç. Dr. Nebi Miş, “Artık bu bir slogan haline geldi, 2023 seçimleri en kritik seçimler. Türkiye siyasal hayatı açısından her seçim öyle tabii ki ama gerçekten 2023 seçimleri daha kritik, hem Cumhuriyetin 100. yılından dolayı önemli, hem de siyasal sistem değişiminin ardından bu geçiş sürecinin ikinci seçimi olmasından dolayı önemli. Ve Türkiye’de Cumhur İttifakı ve muhalefet bloku açısından baktığınızda çok sert rekabetin olduğu bir seçim. Dolayısıyla da böyle bir seçimin ana gündem maddeleri ne olacak, seçmen tercihini belirleyecek ya da seçmen sonucuna etki edecek faktörler neler? Benim baktığım yerden en önemli mesele yeni sosyoloji olarak adlandırdığım seçmen grupları.
Bu yeni sosyoloji ne derseniz; bu yeni sosyoloji özellikle son 20 yıllık dönemde orta sınıflaşan kesimler ve bunlara eklenen genç nüfus. Şöyle rakamsal bir analiz yaptığımızda karşımızdaki tablo şu: 2002’de 3 Kasım seçimlerinde Türkiye’de 41 milyon seçmen vardı ve 36 milyonun biraz üzerinde seçmen sandığa gitti. 2023 seçimlerinde 64 milyon seçmen var, geçmiş seçimlerdeki katılım ortalamasını dikkate aldığımızda 56 milyon gibi bir seçmenin sandığa gideceğini öngörebiliriz.
Bu seçmenlerin önemli bir bölümü aslında AK Parti döneminde siyasi alana dahil oldu. Kaba bir hesaplamayla 23 milyon seçmen ilk defa AK Parti döneminde oy kullandı ve bunların çok önemli bir kısmı da 30 yaş altı seçmenler. 18-26 yaş aralığında olan genç seçmen sayısı 12 milyon. Bu rakam toplam seçmenlerin yüzde 18,8’ine tekabül ediyor ve seçimlerin sonuçlarına etkisi çok yüksek olacak. 2023’te bütün partiler yeni sosyolojiye yönelik olarak siyaset üretmek, söylem geliştirmek ve vaatler vermek zorunda. Kuşkusuz hem belirli bir yaşın üzerindeki seçmen aidiyetini devam ettirmek hem de bu yeni sosyolojinin eğilimlerine yönelik siyaset üretmek ince ayarlanmış dengeli kampanyayı zorunlu kılıyor.”
EKONOMİ SEÇİM BAŞLIKLARINDA ÖNEMLİ PAYA SAHİP
İkinci başlık kuşkusuz ekonomi. Bugün için kamuoyu anketlerine baktığımız zaman toplumun en önemli meselelerinden ilk 3-4 sorun ekonomi ile ilgili. Ekonomi, enflasyon, gıda ve konut fiyatları, kira giderleri gibi başlıklar aynı kümenin içinde.
Üçüncü başlık ise mülteciler. 2023 seçimlerinde bu mesele de konuşulacak. Bu konuşulurken “otobüslere doldurup Suriye’ye göndereceğiz” siyasetini de seçim kampanyasında bazı partiler kullanacak. Öbür taraftan da bu mülteci meselesinin yönetilmesine dair söylemler de politikalar da birbiri ile neredeyse çatışır hale gelecek. Göçmen sorunun çözümüne ve yönetilmesine dair seçmeni ikna edebilecek vaatler karşılık bulur. Sadece biz bu sorunu çözeceğiz demenin bir karşılığının çok olacağını zannetmiyorum.
Kuşkusuz buraya Kürt seçmenleri ve Kürt meselesine dair tartışmaları da ekleyebiliriz. Çünkü özellikle HDP siyaseti üzerinden yoğun bir tartışma var burada, hakikaten seçimlerin sonucuna etki edecek bir oy miktarı da var. Bu bağlamda Kürt kökenli seçmene yönelik olarak kullanılacak dil ve söylemin de bu seçimlerde önemli olduğunu düşünüyorum.
Yine buraya şu başlıkları da ekleyebiliriz. İttifak siyaseti açısından meclis seçiminde siyasal partiler yerelde nasıl ittifak kuracak, hangi siyasi kişilikleri aday gösterecek, başkanlık seçiminde nasıl bir taktik izleyecek; bence bu çok önemli. Özellikle muhalefetin hem başkanlık seçimlerinde ortak aday gösterme çabası hem de meclis seçimlerinde ortaklaşma arayışı yeni tartışma başlıklarını gündeme getirecek.
Yatırım kalkınma meselesi Türkiye’de seçmen tercihleri açısından hala önemlidir. Bu meselenin de seçimin gündeminde yer alacağını düşünüyorum.” (devam edecek)
[UHA Haber Ajansı, 19 Aralık 2022]