ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Donald Trump’ın Adalet Bakanı Adayı Matt Gaetz adaylıktan çekildiğini açıkladı
10:18 FAO Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’ndan Türkiye’ye ‘Tam uyum ödülü’ 
09:56 Avrupalılara göre en büyük tehdit düzensiz göç ve terör
09:52 İkinci Trump döneminde Ankara-Şam hattında ne bekleniyor?
09:51 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
09:44 Eurofighter satışı yeni bir dönemin başlangıcı mı?
09:14 Irak’ta Saddam Hüseyin sonrası ilk nüfus sayımı
07:19 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarına Genel Bir Bakış
06:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
06:31 Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
06:30 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
06:03 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

SETA I Perspektif : 6 Şubat’tan bugüne doğal afet sebebiyle ilan edilen 5 OHAL kararnamesi

SETA I Perspektif : 6 Şubat’tan bugüne doğal afet sebebiyle ilan edilen 5 OHAL kararnamesi
2 Mart 2023
203
A+
A-

Türkiye’nin saygın, bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu olan SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’ndan Araştırmacı-Yazar Mert Hüseyin AKGÜN, 6 Şubat depremleri sonrasında bugüne kadar doğal afet sebebiyle ilan edilen 5 OHAL kararnamesinin yayınlandığını açıkladı.

6 Şubat’tan bugüne doğal afet sebebiyle ilan edilen OHAL kapsamında beş kararname yayımlanmıştır. 11 Şubat’ta yayımlanan 120 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile daha çok adalet hizmetlerine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. Öncelikle yargı alanında yaşanabilecek hak kayıplarının önlenmesi için OHAL ilan edilen illerde adli süreler dondurulmuştur. Ancak yaklaşan cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine ilişkin süreler istisna kapsamına alınmıştır.

Söz konusu on ilde hırsızlık ve yağma suçları için gözaltı süresi 24 saatten 4 güne çıkarılmıştır. Ayrıca savcı tarafından bu sürenin 7 güne uzatılmasına da olanak tanınmıştır.

13 Şubat tarihli ve 121 sayılı OHAL kararnamesi ile sağlık hizmetlerinin aksamaması için eczanelerin faaliyetlerini yerine getirmelerini kolaylaştıracak tedbirler alınmıştır.

15 Şubat’ta yayımlanan 122 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ise kamu personellerinin yasal kısıtlamalara tabi olmaksızın OHAL bölgesinde geçici olarak görevlendirilmelerine ve statü değişimlerine dair düzenleme yapılmıştır.

17 Şubat tarihli ve 124 sayılı kararname ile bankaların OHAL süresince Bankacılık Kanunu’ndaki sınırlamalara bağlı olmaksızın AFAD’a bağışta bulunmalarına imkan tanınmıştır.

Son olarak 22 Şubat’ta yayımlanan 125 sayılı OHAL kararnamesi ile deprem bölgesindeki işverenler için kısa çalışma ödeneği verilmesinin kolaylaştırılması ve işten çıkarmaların sınırlandırılarak istihdamın korunması gibi çalışma ve sosyal güvenlik alanlarına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde deprem - Son Dakika Türkiye Haberleri | NTV Haber

SONUÇ
6 Şubat depremleri sebebiyle Türkiye dünya tarihinde eşine az rastlanır bir doğal afetle karşı karşıya gelmiştir. Bu felaketin açtığı yaraları süratle sarabilmek için cumhurbaşkanının kararıyla üç ay süreyle OHAL ilan edilmiş ve bu karar Meclis tarafından onaylanmıştır.
Bunu takiben beş OHAL Cumhurbaşkanlığı kararnamesi de Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Kararnamelerde Anayasa’ya ve yasaya uygun olarak bölgesel OHAL’in amacıyla uyumlu ve OHAL süresince uygulanacak düzenlemelerin yapıldığı görülmektedir.

Durumun aciliyeti göz önüne alındığında OHAL kararnamelerinin önemli bir fonksiyonu yerine getirdiğini söylemek mümkündür. Örneğin 120 sayılı OHAL kararnamesi ile yargı alanında yapılan düzenlemelerin kanun yöntemiyle hayata geçirilmesi yolu tercih edilecek olsaydı öncelikle kanun teklifinin hazırlanması, Meclis başkanlığına sunulması, Meclis Adalet Komisyonunda bu teklifin kabul edilmesi, Genel Kurulda görüşülüp kanunlaştırılması ve cumhurbaşkanı tarafından onaylanması gerekecekti. Bu gecikmenin içinde bulunduğumuz koşullarda önemli hak kayıplarına yol açması muhtemeldir.

Bununla birlikte OHAL rejiminin yürütme ve idareye tanıdığı yetkilerin büyük bir özen ve kıskançlıkla kullanılması gerektiğini belirtmekte fayda vardır. Önümüzdeki dönemde bölge illerinde hayat normale döndükçe yapılacak düzenlemelerde yasama yolunun tercih edilmesi gerekmektedir.

İddianamelerde 15 Temmuz Darbe Girişimi ve FETÖ | SETA 15 Temmuz Çalışmaları

Mert Hüseyin Akgün

Araştırmacı
Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde almıştır. Yüksek lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Kamu Hukuku Bölümü’nde “2017 Anayasa Değişiklikleri Sonrası TBMM’nin Yürütmeyi Denetim Araçları” başlıklı tez çalışmasıyla tamamlamıştır. Doktora çalışmalarına Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Kamu Hukuku Bölümünde devam etmektedir. Araştırma alanları arasında hükümet sistemleri, yeni anayasa çalışmaları, demokratikleşme, yasama faaliyetleri, yargı reformu ve insan hakları yer almaktadır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.