Rusya’nın ordusunda reform yapma planları gerçekçi mi?

Kremlin, Rus ordusunu 350.000 askerle takviye etme planlarını açıkladı. Bu kadar çok askeri toplamayı ve yeni teçhizat alımını finanse etmeyi nasıl planlıyor?
Rusya geçtiğimiz günlerde silahlı kuvvetlerini
350.000 asker daha artırarak toplam 1,5 milyon personele yükseltme niyetini açıkladı. Savunma Bakanı Sergei Shoigu, bu hamleyi gerekçelendirirken, “ulusun askeri güvenliğinin” yanı sıra – yasadışı olarak ilhak edilmiş Ukrayna toprakları olarak adlandırdığı “yeni tebaanın” ve ülkenin “kritik altyapısının” ancak güvence altına alınabileceğini söyledi. “silahlı kuvvetlerin en önemli unsurları takviye edilirse.”
Shoigu’ya göre reform bu yıl başlayacak ve 2026’da sona erecek. Amacı üç aşamalı: Moskova ve Leningrad’ın (bugünkü St. Petersburg) eski askeri bölgelerini restore etmek, Ukrayna’da yasadışı olarak işgal edilmiş bölgelerde yeni birlik oluşumları oluşturmak ve 12 yeni mobil birim kurmak.
Finlandiya sınırında yeni ordu birlikleri
Petersburg’un kuzeyindeki Karelya bölgesi için de yeni bir kolordu planlanıyor. Kara kuvvetleri olarak üç motorlu tüfek tümenini ve hava indirme birliklerinden iki tümen içerecek şekilde ayarlanmıştır.
Ukraynalı İsrail askeri uzmanı David Sharp, “Karelya’daki kolordu NATO’nun genişlemesine bir yanıttır” dedi. Rusya’nın Karelya bölgesi, İsveç ile birlikte NATO üyeliği talebinde bulunan Finlandiya ile sınır komşusudur.
Sharp, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının , Rus silahlı kuvvetlerinin Ukrayna’yı işgal etme misyonunu yerine getiremeyecek durumda olduğunu gösterdiğini söyledi. Moskova, ordusunu güçlendirmenin yanı sıra birliklerini yeniden düzenlemek istiyor.
“Reform, birliklere daha fazla özerklik verecek şekilde tugaylardan tümenlere geçişi hızlandırmayı amaçlıyor. Değişiklikler, [Ukrayna’da] cephedeki mevcut durumu düzeltmekten çok, daha uzun vadeli hedeflere yönelik. dedi.
Yeni askerler nasıl alınacak?
Açıklanan reformun en önemli noktası – ordunun 350 bin asker artırılması – gözlemciler arasında soru işaretleri yarattı. Bu yeni savaşçılar nereden alınacak?
Rusya’da şu anda 18 ila 27 yaş arasındaki tüm erkekler askerlik hizmetine tabidir. Her yıl ilkbahar ve sonbaharda yaklaşık 270.000 asker bir yıllığına askere alınır. Ancak bu, tüm yaş grubunun yalnızca bir kısmıdır, çünkü birçok erkek , örneğin bir üniversitede okuyarak veya yetkililere rüşvet vererek zorunlu askerlikten kaçınabilmiştir .
Ancak şimdi zorunlu askerlik yaşı 21’den 30’a çıkarılacak. “Bu, reformun bir parçası. On sekiz yaşındaki askerler henüz sadece ‘çocuk’ ve savaş için pek uygun değil. Ancak 27 ila 30 yaşındakiler fiziksel olarak daha güçlü ve eğitimlerini çoktan tamamladılar ve bu fayda sağlayabilir. Ordu,” dedi Sharp. Gelecekte çok daha fazla askerin göreve çağrılacağına inanıyor.
Ancak ilk adım, bu baharda üst sınırı 30 yaşa çıkarmak olacak. Asgari yaş şartı, şimdiye kadar belirtilmemiş olan daha sonraki bir tarihte yükseltilecektir. Bunun asker havuzunu yaklaşık 2 milyon kişi genişlettiği söyleniyor.
Yeni bir seferberlik mi geliyor?
Bu arada, başka bir birlik seferberliğiyle ilgili spekülasyonlar azalmadı. Kremlin geçtiğimiz günlerde , Ukrayna’da devam eden çatışmaların ortasında kısmi bir seferberlik emri veren geçen Eylül ayındaki cumhurbaşkanlığı kararnamesinin hala yürürlükte olduğunu doğruladı .
“Bu savaşın seyrine bakacak olursak, ilan edilen bu reform ancak ek bir seferberlikle mümkün olabilir. Ordunun 1,5 milyon askere çıkarılması için yüzbinlerce askere ihtiyaç duyulacaktır. Sayı Sharp, Rusya’nın elindeki tek koz” dedi.
Ancak Ukrayna Donanması eski genelkurmay başkan yardımcısı Andriy Ryzhenko, Rusya’nın daha fazla seferberlikten kazanacağı hiçbir şey olmadığına inanıyor. Ordunun hâlâ ilk seferberlikten itibaren yeni askerlerle uğraşmakla meşgul olduğuna inanıyor.
Kremlin’in şimdiye kadar yeni askerlerle uğradığı kayıpları telafi etmekte başarısız olduğunu sözlerine ekleyerek, “Yeni askerler yapacak hiçbir şey olmadan sadece ortalıkta dolanacak” dedi.
Ryzhenko, yeni reformun bu konuda önemli bir değişiklik getirmesini beklemiyor. “Rusya savaşın başından bu yana çok ağır kayıplar verdi ve bunu telafi etmesi gerekiyor. Ancak yeni askerlerin önümüzdeki kışa kadar cephede olması beklenmiyor.”
Yeni reform nasıl finanse edilecek?
Planlanan personel artışı, Rusya’nın geçen Şubat ayında Ukrayna’ya karşı savaşa girmesinden bu yana türünün ikinci örneği olacak. Ağustos ayında, Başkan Vladimir Putin maksimum birliği 140.000 kişi artırdı. Bu hafta duyurulan ilave 350.000 askerle birlikte bu, silah ve üniformalarla donatılması gereken yaklaşık yarım milyon yeni askere tekabül ediyor – devlet bütçesi üzerinde muazzam bir yük.
Uluslararası yaptırımlar nedeniyle Moskova’nın petrol ve gaz gelirlerindeki düşüş göz önüne alındığında, Kremlin bu artışı bile karşılayabilir mi? Sharp, “Bu reform, yalnızca para ve personel değil, birçok kaynak gerektiriyor. 350.000 askere alınacak kişi için ekipman ve altyapı gerektiriyor. Ek olarak, yeni askerleri eğitmek için uzmanlara ihtiyaç var” dedi.
Yeni kurulan birimlerin çoğunun resmi olarak yalnızca ismen var olacağından veya askeri teçhizat almayacağından şüpheleniyor. Bu reformla verilen vaatlerin önemli bir kısmı gerçekçi görünmüyor” dedi.
Ryzhenko’ya göre, bir askeri tam olarak donatmak yaklaşık 80.000 $’a (73.600 €) mal oluyor. Bu yüksek maliyetler ve azalan devlet gelirleri göz önüne alındığında, kendisi de açıklanan reformun uygulanabileceğinden şüphelidir. Ayrıca Rusya’nın askeri teçhizatı için yabancı bileşenlere bağımlı olduğuna dikkat çekti.
Tüm bunlara ek olarak, Ryzhenko böyle bir önlemin halk arasında pek popüler olmayacağına inanıyor. “Günün sonunda birçok Rus savaşa gitmek konusunda isteksiz” dedi.
Gazeteci* Kirill Buketov
[UHA Haber Ajansı, 30 Ocak 2023]