Prof. Dr. Orhan Kılıç’dan kitap: “Osmanlı Taşrasının İdari Taksimatı ve Yöneticileri”
Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kılıç, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından, tüm bilim alanlarında üniversite düzeyinde nitelikli Türkçe bilimsel telif eser yazım ve yayınını teşvik amacıyla verilen “Mikrop Salgın ve Toplum” ile “Osmanlı Taşrasının İdari Taksimatı ve Yöneticileri” adlı iki eseri 2022 Bilimsel Telif Eser Ödülüne layık görülmüştü.
Prof. Dr. Orhan Kılıç, “Osmanlı Taşrasının İdari Taksimatı ve Yöneticileri” adlı eseriyle ilgili yaptığı açıklamada, Makalelerinin oldukça hacimli olduğu için kullanımı kolaylaştırmak maksadıyla iki cilt halinde yayımlanmasını uygun bulunduğunu söyledi..
Makalelerin coğrafya esas alınarak bölümlere ayrıldığını ifade eden Prof. Dr. Kılıç, Osmanlı Devleti’nin genel idari taksimatı ve Anadolu ile ilgili makalelerin birinci ciltte yer aldığını belirtti.
Prof. Dr. Orhan Kılıç, İkinci ciltte ise; Orta ve Doğu Avrupa, Kafkaslar ve Azerbaycan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile Akdeniz ve Adalar Denizi başlıklı bölümlerden oluştuğunu ve böylelikle makalelerin coğrafya eksenli bir sistematiğe oturtulmaya çalışıldığını dile getirdi.
Kitapta, Osmanlı taşrasındaki onlarca eyalet ve yüzlerce sancağın ismi geçtiğini açıklayan Prof. Dr. Kılıç, ayrıca bu eyalet ve sancakları yöneten bey ve paşaların kimler olduğu hususunda birçok makalede yüzlerce şahıs ismi zikredildiğini, bu bakımdan kitaptan istifadeyi kolaylaştırmak maksadıyla her cilt için ayrı ayrı olmak üzere yer ve şahıs isimleri dizini oluşturulduğunu aktardı.
Uluslararası Haber Ajansı (UHA) olarak kıymetli hocamızın Osmanlı taşra idari yapısını aydınlatan makalelerini bir arada ve yeni bir formatla yayınlanmasından dolayı onur duyuyoruz.
Kitabın; Osmanlı tarihi, tarihi coğrafya, ekonomik tarih, idari ve mülki tarih ve daha birçok alanda bir başvuru eseri niteliğinde olduğunu ve bu konularda yapılacak akademik çalışmalara ciddi katkı sağlayacağını ümit ediyor ve inanıyoruz.
TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) ve Türkiye olarak, güzelliklerimize güzellik katan bu güzel insana, “Osmanlı Taşrasının İdari Taksimatı ve Yöneticileri” adlı her iki cilt eseri hayatımıza kazandıran Prof. Dr. Orhan Kılıç’a ve kitabın editörlüğünü üstlenen Dr. Yavuz Kısa’ya teşekkür ediyor, tarih ve bilim camiasına hayırlı olmasını diliyor, yürekten kutluyor, sağlık, huzur ve esenlik dileklerimizle nice eserlere imza atmasını diliyoruz.
***
Yazar hakkında
25 Ağustos 1960 tarihinde Elazığ’da dünyaya gelen, 1986 yılında Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesinden mezun olan, Yüksek lisansını (1989) ve doktorasını (1993) Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde tamamlayan Orhan Kılıç, Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde 1998’de doçent; 2004 yılında da profesör oldu. Halen Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapan bu değerli bilim adamımızın çeşitli konularda yazılmış sayısız makalelerinin yanı sıra pek çok akademik dergide hakemlik görevi üstlendiği, Fırat Üniversitesi Orta-Doğu Araştırmaları Merkezi Müdürlüğü, Orta-Doğu Araştırmaları dergilerine editörlük yaptığı biliniyor.
“16- 17. Yüzyıllarda Van”, “8 -18. Yüzyılın İlk Yarısında Osmanlı Devleti’nin İdarî Taksimatı – Eyalet ve Sancak Tevcihatı”, “16. Yüzyılda Adilcevaz ve Ahlat”, “Elazığ Bibliyografyası” ve ödül alan “Eskiçağdan Yakınçağa Genel Hatlarıyla Dünyada ve Osmanlı Devleti’nde Salgın Hastalıklar” ile “Osmanlı Taşrasının İdari Taksimatı ve Yöneticileri” adlı eserleri bulunuyor.
Gazeteci* Ataner YÜCE