Prof. Dr. Korkmaz,’Beyaz Rusya-Polonya sınırındaki mülteci krizinin AB ve Avrupa’nın farklı zayıflıklarını yeniden gözler önüne serdi’

BERLİN-UHA HABER / Nişantaşı Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğr. Göv. Prof. Dr. Vişne Korkmaz, Polonya-Belarus sınırındaki göçmen krizi, Rusya-Ukrayna sınırındaki askeri güçlerin yığılması, Baltık bölgesindeki tatbikatlara katılımı ve Bosna Hersek’te artan etnik gerilim gibi olaylar Avrupa’da etki alanı mücadelesinin bir kez daha ivme kazandığını gözler önüne serdiğini açıkladı.
(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin Belarus’taki son gelişmeler ve bu ülkenin sınırında yaşanan göçmen krizinde Rusya’nın rolü nasıl değerlendirilmeli? sorusuna Prof. Dr. Vişne Korkmaz, Beyaz Rusya-Polonya sınırındaki mülteci krizinin AB ve Avrupa’nın farklı zayıflıklarını yeniden gözler önüne serdiğine dikkat çekerek, bu açıdan krizin AB’nin “Stratejik Pusula”yı tartıştığı günlere yansımasının da oldukça ironik olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Vişne Korkmaz, “Bilindiği üzere Beyaz Rusya, Ukrayna ve Moldova ile beraber (buna belki Gürcistan ve Azerbaycan da eklenebilir) Rusya ve Batı stratejik etki alanının çakıştığı gri bir alanda bulunuyor. Dolayısıyla özellikle AB eliyle yapılan cesaretlendirmelere de maruz kalıyor” dedi.
Bu cesaretlendirmelerin söz konusu ülkelerin, Rusya ve Batı arasında dengeli bir diplomasi izlemesini de zorlaştırdığını dile getiren Prof. Dr. Vişne Korkmaz, Beyaz Rusya’nın, Batı’nın ataleti ve Rusya’nın hazırlığı karşısında denge politikasını Moskova’ya yaklaşarak bozan bir ülke olduğunu ve bunun sonucunda Aleksandr Lukaşenko rejimini güçlendirme şansını yakaladığını belirtti.
Prof. Dr. Vişne Korkmaz, AB’nin siyasi süreç ve krizler üzerinden Beyaz Rusya’ya yapmış olduğu baskının ise AB yaptırımlarının önünü açtığını hatırlatarak, şunları söyledi:
“Burada yaptırımların bir cezalandırma aracı olarak kullanıldığı görülüyor ki bu ise Minsk yönetiminin zaten hassas olan ekonomisine zarar veriyor. Sonuçta mülteci krizi ile Minsk de kendi elinde bazı araçlar olduğunu göstererek AB’ye kendisine yönelik ceza politikasını değiştirmeyi düşündürtüyor” şeklinde vurguladı.
“Ancak bu kriz sadece bir AB-Beyaz Rusya krizi değil. Yani kriz iki kere melez bir kriz” olduğunu açıklayan Prof. Dr. Vişne Korkmaz, “Bir yandan melez çünkü mülteciler sınır güvenliğine yönelik bir tehdit olarak kullanılıyor ve bunun üzerinden başka bir alanda siyasi taviz elde edilmesi umuluyor. Diğer yandan yine melez çünkü Kremlin yönetimi Minsk’e yönelik baskıların militerleşmesi ihtimaline karşı içerisinde Rus savaş uçakları ve hava savunma sistemlerinin Beyaz Rusya’ya konuşlanmasını da içeren bir destekle caydırıcılık veriyor. Yani krizi Rusya’nın elini gösterdiği bir araca çeviriyor. Dolayısıyla hem Batı’ya Minsk ve Moskova yönetimleriyle anlaşmadan mülteci krizinin devam eden bir sorun olarak kalacağını ve Batı tehdidine karşı Rus caydırıcılığının geçerli olduğunu hem de Ukrayna ve Karadeniz’de Rusya’nın eylemlerini sorgulama ve sınamanın bir bedeli olduğunu gösteriyor” dedi.
Prof. Dr. Vişne Korkmaz, Avrupa’nın yaşadığı korku üzerinden de ABD’ye Avrupa istikrarını bozacak hamlelere sebep olabilecek tırmandırmadan/zorlamadan Karadeniz’de vazgeçilmesi gerektiği mesajını da verdiğini kaydetti.
HABER : Tuba Nur TÜRKELİ
[UHA Haber Ajansı, 27 Kasım 2021]