ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:33 Agriconnect Türkiye Sürdürülebilir Gelecek Platformu, COP29 Taraflar Konferansı’na katılacak
09:17 Çay içerken yanında yenilenlere dikkat: Kalsiyum ve demir emilimini sıfırlıyor
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Prof. Dr. İsmail Barış: “Kimine göre 7.7 şiddetinde deprem ‘afet bile değildir’”

Prof. Dr. İsmail Barış: “Kimine göre 7.7 şiddetinde deprem ‘afet bile değildir’”
8 Şubat 2024
15
A+
A-

1999 depreminde Gölcük Belediye Başkanı da olan Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. İsmail Barış, “Kimine göre 7.6 şiddetinde, 7.7 şiddetinde deprem ‘afet bile değildir’. Kimine göre 5, 6 şiddetinde deprem en büyük afetlerdendir. Kâinatın afeti olarak bile adlandırılabilir.” dedi.

UHA / İnternational News Agency

[Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. İsmail Barış]

Kahramanmaraş depreminin 1’inci yılında Üsküdar Üniversitesi tarafından Çarşı Yerleşke Emirnebi 1 Konferans Salonu’nda düzenlenen “Kahramanmaraş Depremi Sonrası Akademik Değerlendirme Sempozyumu”na katılan ve 1999 depreminde Gölcük Belediye Başkanı da olan Rektör Danışmanı Prof. Dr. İsmail Barış “Deprem ve Sivil Toplum” başlıklı konuşmasında, Gölcük depremine asrın depremi dendiğini ifade ederek, şunları dile getirdi:

ABD'li ve Türk bilim insanları "Maraş depremlerinin yol açtığı büyük yıkım  önlenebilir miydi?" sorusunu masaya yatırdı | Independent Türkçe

“6 Şubat’ta yeni bir asrın depremi olduğu söyleniyor, doğru değil bunlar. Yarının ne getireceğini bilemiyoruz. Her dönemin kendine göre depremleri var. Kimine göre 7.6 şiddetinde, 7.7 şiddetinde deprem ‘afet bile değildir’. Kimine göre 5, 6 şiddetinde deprem en büyük afetlerdendir. Kainatın afeti olarak bile adlandırılabilir. Olayları çözüm yolları bulma adına büyütmeliyiz. Yoksa mazeretin arkasına sığınmak adına büyütmemeliyiz.”

Depreme hazırlık eğitimi askere giden herkese verilmeli

Depremle alakalı en önemli kavramlardan birinin afetin yönetilebilmesi olduğunu anlatan Prof. Dr. İsmail Barış, afete öncelikle hazırlıklı olmak gerektiğini dile getirdi.

Hazırlıklı olma evresinde halkın eğitiminin önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Barış, “Askeriyede eğitim yapacaksınız. Arama, kurtarma, depreme karşı hazırlıklı olma eğitimi yapacaksınız. Herkes kendisi için, kendi depremi için eğitilmeli” dedi.

Sadece arama kurtarma değil depremle ilgili her türlü hazırlıkla ilgili eğitimin şart olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Barış, deprem anında zararların azaltılması için merkezi idare ve yerel yönetimlerin temel unsur olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Barış: “Hazırlıklı olma evresinde Türkiye Cumhuriyeti devleti, hükümetlerden bahsetmiyorum sınıfta kalmıştır.”

Prof. Dr. Barış, şöyle devam etti:

“Devlet üstüne düşen görevi yaptı, yapacak ve yapıyor da… Müdahale evresi için söylüyorum. Öncesinde hazırlıklı olma evresinde Türkiye Cumhuriyeti devleti, hükümetlerden bahsetmiyorum sınıfta kalmıştır. Ne zaman?  Şimdi mi? Yok, öncesinde de… Daha öncesinde de. Hangi açıdan? Alınması gereken tedbirler açısından.”

Kahramanmaraş merkezli deprem birçok ili vurdu! Bölgelerden görüntüler  gelmeye devam ediyor - Son Dakika Haberleri Milliyet

1999 depremi öncesinde imar yönetmeliğinin değiştiğini hatırlatan Prof. Dr. Barış, “Binasını yaptıracak olan vatandaş eksik yapmış suçluluk içerisinde, belediyesi suçluluk içerisinde, vatandaş fazla kat istiyor, müteahhit daha fazla para kazanmak için, o günkü yönetmelik şartlarına göre bile davranmıyor, hükümet ise zamanında alması gereken tedbirleri almadığı için felaket bir hale getiriyor. Sonuçta bir toplumsal cinayet var…” dedi. Prof. Dr. İsmail Barış, herkesin o toplumsal cinayete katkı verdiğini kaydetti.

Prof. Dr. İsmail Barış. “1999 depremi Türkiye için depremle alakalı bir milat oldu.”

Prof. Dr. İsmail Barış, 1999 depreminin Türkiye için depremle alakalı bir milat olduğunu kaydederek, önceden pasif durumda olan STK’ların aktifleştiklerini kaydetti.

Deprem ve diğer afetlere yönelik yeni STK’ların da ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. İsmail Barış, 6 Şubat depreminde de arama kurtarma ve diğer insani yardım hizmetlerinde daha da işlevsel hale geldiğini, ancak koordinasyon eksikliği yaşandığını söyledi.

Fotoğrafla Maraş depremi öncesi ve sonrası

6 Şubat depreminde 4. seviye alarm verildiğini hatırlatan Prof. Dr. İsmail Barış, 5 Şubat’ta AFAD’ın temel düzey afet eğitimi verdiği 600 bin gönüllüsü varken, 6 Şubat’ta 110 bin yeni gönüllünün kayıt olduğunu ve 7 Şubat’ta 8 bin civarı gönüllünün illere taşındığını anlattı.

Prof. Dr. İsmail Barış: “Deprem, bu ülkede kıyamete kadar baki kalacak bir devlette yaşayacak insanlar olarak hepimizin sorunudur.”

6 Şubat’ta bölgeye giden ‘kendiliğinden gönüllü’lerin de pek çok alanda görev aldığını dile getiren Prof. Dr. İsmail Barış, Türkiye’nin tamamının deprem bölgesi olduğunu ve tüm havaalanlarında araç ve gereç depo alanlarının oluşturulması gerektiğini söyledi.

“Deprem, 5 yıl için seçilmiş belediye başkanının, deprem 5 yıl için seçilmiş bir cumhurbaşkanının ve parlamentonun işi değil. Deprem, bu ülkede kıyamete kadar baki kalacak bir devlette yaşayacak insanlar olarak hepimizin, her zaman sorunudur.” diyen Prof. Dr. İsmail Barış, alınan tedbirlerin doğru olduğunu ve kentsel dönüşümün de sağlanması gerektiğini kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.