ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:47 Tarım ve Orman Bakanlığı yeni listeyi açıkladı: Sağlığı riske atan tereyağı ve peynirler tek tek ifşa edildi
07:34 AB, “düzensiz göçle mücadele yasalarını sertleştirme” kararı aldı
06:47 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Cumhurbaşkanlığı onayıyla yürütülen Kartepe Haddane ve Çevre Tahribatı projesinden vazgeçilmesi son derece önemli”
06:09 CHP’li Bülbül, kayıp çocuk sayısını açıklayamayan TÜİK’i eleştirdi
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Prof. Dr. Büyükateş: Deniz salyalarının yoğun olduğu bölgelerde denize girilmesini konusunda uyardı

Prof. Dr. Büyükateş: Deniz salyalarının yoğun olduğu bölgelerde denize girilmesini konusunda uyardı
12 Mayıs 2021
961
A+
A-

UHA HABER / Çanakkale Boğazı’nda, son birkaç aydır sıklıkla görülmeye başlayan deniz salyaları yüzünü göstermeye devam ediyor.

Uzmanlardan müsilaj olan bölgelerde denize girilmemesi uyarısı - Çanakkale  HaberÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, insan sağlığını doğrudan etkilemeyen ama dolaylı olarak etkileyen deniz salyasının yoğun olduğu bölgelerde denize girilmemesi konusunda uyarıyor.

Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, Çanakkale Boğazı’nda balıkçıların ağlarına zarar veren müsilajın (deniz salyaları) etkisinin hala devam ettiğini hatırlatıyor ve  hava sıcaklıklarının değişimine bağlı olarak ortaya çıkan deniz salyası, balık popülasyonunu da tehdit ettiğini söylüyor.

Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı’nda mavi suların üzerinde beliren tabaka şeklindeki ve köpüğü andıran müsilaj sorunun etkili bir şekilde devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, Müsilaj olayının doğal bir olay olduğunu belirtiyor.

Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, Müsilaj olayının, biyolojik, kimyasal ve fiziksel şartlar uygun olduğunda çeşitli denizel organizmaların çoğalması sonucu ortaya çıkan doğal bir olay olduğunu açıklıyor.

“Belirli iklimsel ve tropik koşullar altında çeşitli denizel organizmaların ürettiği, organik maddenin düzensiz olarak birikmesi durumu” olarak dile getiren Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, deniz salyasının genellikle fitoplanktonik organizmalardan diyatomların sayılarını arttırmasıyla oluşan bir olay olduğunun altını çiziyor.

Gemlik Körfezi deniz salyası nedeniyle açık renkte tabakayla kaplandı - Son  Dakika - Kayseri Son Dakika Haber

‘1700’lü yıllardan bu yana görülüyor’

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, Deniz salyasının ilk kez değil geçmiş yıllarda da çok görüldüğünü ifade ediyor ve şunları aktarıyor:

“Bu olay tabii ki yeni bir olay değil. 1700’lü yıllardan beri Adriyatik Denizi’nde gördüğümüz bir olay. 1980’li yılların sonlarından itibaren, özellikle yaş aylarının başlangıcında biz bu olayı görüyoruz. Ülkemizde ise Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi’nde 1994 yılından bu yana yoğun olarak karşılaştığımız bir durum”.

2007 ve 2008 sezonunda da benzer bir sürecin yaşandığını ve o dönemde de bu müsilaj olayının uzun süre devam ettiğinin gözlemlediğini dile getiren Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, özellikle durgun hava şartlarında ve rüzgarın az olduğu durumlarda bu olayın yoğun olarak görüldünü hatırlatıyor.

Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, çeşitli şekillerde akıntılar veya rüzgar vasıtasıyla yayılmış olarak görüldüğüne dikkat çekerek, Rüzgarın etkisi arttığında yavaş yavaş bu olayın sonlandığını  ve aslına bakılırsa doğal bir süreç olduğuna vurgu yapıyor.

Pendik Marina'yı da deniz salyaları kapladı - Son dakika haberleri

‘Sadece ekolojik değil ekonomik ve sosyal negatif etkileri de var’

Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, denizlerdeki canlıların yanı sıra ekonomik ve sosyal anlamda da negatif etkiler oluşturduğunu da hatırlatıyor ve Müsilaj olayının sadece ekolojik değil, ekonomik ve sosyal negatif etkilerinin de söz konusu olduğunu açıklıyor.

“Şu anda balık avlanmada yasak dönemindeyiz, aktif avcılık yapılmıyor” diyen Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, ancak, aktif olarak balık avcılığının yapıldığı dönemlerde, balık ağlarının gözlerini kapattığının, teknelerin pompa ve filtrelerine zarar verdiğinin gözlemlendiğini belirtiyor.

Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, “Müsilaj, denizel sistemde sahte bir dip yapısı oluşturuyor. Bu da balıkların üreme, beslenme ve göçleri üzerinde de olumsuz etkiler ortaya çıkıyor. Neler önerebiliriz; ekolojik, sosyolojik ve ekonomik etkilerini en aza indirebilmek için. Öncelikle, evsel, endüstriyel kanalizasyon atıkları ve sintine suları denizi kirletici etkenleri, süreklilik söz konusu olmalı ama özellikle müsilajın olduğu dönemlerde deşarjın azaltılması gerekiyor” diyor.

Kötü kokuyor, aylar önce geldi ve gitmiyor... Deniz salyası Marmara'yı esir  aldı! - Son Dakika Haberleri İnternet

‘Dolaylı olarak insan sağlığı üzerinde negatif etki oluşturabilir’

Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, son olarak deniz salyasının yoğun olduğu bölgelerde denize girilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor ve Müsilajın insan sağlığını doğrudan etkileyecek bir durumun olmadığını bildiklerini, fakat, ortamda sirkülasyon azaldığı için bakteriyel parçalanmanın yoğun olarak gerçekleştiğini, bunun da dolaylı olarak insan sağlığı üzerinde negatif etki oluşturabildiğini ve özellikle Müsilajın yoğun olarak bulunduğu bölgelerde denize girilmesini çok tavsiye etmediklerini kaydediyor.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 12 Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.