enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:41 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’ndan (PFDK), Serdal Adalı’nın cezası belli oldu…
11:29 Futbolda Trendyol Süper Lig’e 32, Trendyol 1. Lig’e 35, Nesine 2. Lig’e 32, Nesine 3. Lig’e ise 29. hafta maçlarıyla devam edilecek…
10:06 Su Politikaları Derneği, Türkiye Belediyeler Birliği ‘Çözüm odaklı eğitim çalıştayı’na katıldı…
06:55 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajında (Hollanda’daki Türk kadınının kimliği) 2. bölümü…
00:59 Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında Beşiktaş, Göztepe deplasmanında…
00:48 MSB kaynakları: Yunanistan’ın deniz yetki alanları planlaması uluslararası hukuka aykırıdır
00:41 CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşen 38. Olağan Kurultayı’nın iptaline ilişkin açılan davaya başlandı.
00:41 Doktorlardan, Önder açıklaması: Genel durumu düne göre iyi
00:31 Adalet Bakanı Tunç, Kocaeli’nde “Sırrı Süreyya Önder’in rahatsızlığı nedeniyle ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ötelendi”…
00:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefimize ulaşacağız…
00:25 İletişim Başkanı Altun’dan İstanbul Havalimanı‘ndaki üçlü pist operasyonuna ilişkin paylaşım
00:22 Devlet Bahçeli: CHP ve yönetimi bitmiş bir hikayenin siyaset ayağıdır
00:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin sulama amaçlı en büyük tüneli olan Silvan Tüneli’nde Kazı Başlangıç Töreni’ne canlı bağlantıyla katıldı…
00:01 Kocaeli’nde katıldığı Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu’da konuşan Adalet Bakanı Tunç, “Yargı, kendi mecrasında yürür”…
22:25 Kitap: “Son Teknoloji Faciası-Zeki Ama Çalışmıyor”…
08:50 “Sınırlarla Yüzleşmek: Beceriler ve Değerler” uluslararası konferans gerçekleşecek…
07:22 (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter Dergi’nin 100. sayısı yayında…
06:59 Merkez Bankası (TCMB) yönetimine bugün yapılacak yılın 3. Faiz kararı öncesinde önemli bir öneride bulundu…
06:52 DSÖ’nün pandemi anlaşması hakkında internette yer alan iddialar doğru mu?
00:54 Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Macaristan ziyaretine soruşturma…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Nüfus artışının düşündürdükleri…

Nüfus artışının düşündürdükleri…
24 Ocak 2023
2.636
A+
A-

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından düzenli aralıklarla yayınlanan ülkemiz nüfusuna ilişkin veriler, ortaya koyduğu sonuçlar bakımından tahlil edilmesi gerekli önemli özellikler taşımaktadır.

Cumhuriyetimizin ilk yıllarından günümüze kadar yapılan genel nüfus sayımı sonuçlarına göre 1927 yılında 13.648 bin olan ülkemiz nüfusu 2021 yılında 84.680 bine ulaşmış durumda.

Türkiye'nin Gelecek Yıllarda Nüfusu Kaç Olacak?

Cumhuriyet’in ilk yılları Kurtuluş Savaşından yeni çıkmış, nüfusu azalmış, yokluk ve yoksulluğun çekildiği yıllardı. O dönemlerde görev yapan Cumhuriyet hükümetlerinde esas alınan nüfus politikaları nüfus artış hızının artırılması şeklinde planlanıyordu.

Nüfusumuzun artmasına yönelik planlamalar uzun yıllar devam etti ne var ki TÜİK verilerine göre 1935 yılında binde 21,1 olan yıllık nüfus artış hızı 2021 yılında binde 12,7 ye düştü.

1935 yılından itibaren yayınlanan nüfus piramitleri incelendiğinde sağlık alanında görülen gelişmeler, yaşam standardı ile refah düzeyinin artışı, doğurganlık ve ölüm hızlarının azalması, yaşam süresinin artması ile nüfus yaş yapısının şekil değiştirdiği gözlenmektedir.

Bu duruma bağlı olarak yaşlı nüfusun arttığı, ortanca yaşın yükseldiği, çocuk ve gençlerin toplam nüfus içindeki oranlarının azaldığı ortaya çıkmaktadır.

Ülkemizde 1935 yılında 15-64 yaş grubundaki çalışma çağındaki nüfus oranı yüzde 54,7 iken bu oran yıllar içinde giderek artarak 2021 yılında yüzde 67,9 a ulaşmış bulunuyor.

Yıllara göre değişiklik içeren nüfus piramitlerinin tetkiki; eğitim, göç, yabancı nüfus ile işgücü ve istihdam açısından bünyesinde önemli özellikler barındırdığını ortaya koymaktadır.

Nüfusumuzun giderek artması, bunun genç nüfusa olan olumlu etkisi uluslararası alanda askeri açıdan bir güç olarak görülmekte ise de bu artışın ortaya koyduğu olumsuzlukları da dikkate almak gerekmektedir.

Türkiye nüfusu 83 milyon 614 bin 362 kişidir.. - Genel - Afyon Yerel Basın

Nüfusumuz TÜİK verilerine göre her 5 yılda 5 milyon, yılda ise 1 milyon civarında artış göstermektedir.

Nüfus istatistiklerine ilişkin veriler genellikle sanayileşmiş ülkelerde nüfus artışının az, az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde ise fazla olduğunu ortaya koymaktadır.

Nüfus artış hızının herhangi bir ülkede sorun olması, o ülkenin temel ihtiyaçlarının karşılanmasında karşılaşılan sorunlardan kaynaklanmaktadır.

Nüfus artışı askeri ve siyasi açıdan bir güç olarak değerlendirilmiş olsa bile artan nüfusun ortaya çıkardığı eğitim, istihdam ve beslenme gereksinimleri karşılanmadığında daha ciddi sorunlarla mücadele etme söz konusu olabilmektedir.

Planlamadan yoksun kontrolsüz yoğun nüfus artışının tüketici konumunda olan çocuk yaştaki nüfusta tüketimi artırdığı, kişi başına düşen ulusal gelir payını azalttığı, ekonomide kalkınma hızını yavaşlattığı, bilimsel açıdan da, konunun uzmanlarınca da kabul edilen bir görüştür.

Elbette Cenabı Allah yarattığı her canlıya yaşam için zaruri olan rızkını vermektedir. Ne var ki Yüce Yaratan insanlara akıl nimetini de vermiş olup bu nimetin yeri ve zamanı geldiğinde kullanılmasını da buyurmuştur. Plansız nüfus artışının yalnızca tüketim açısından değil; eğitim, istihdam ve göç sorunları açılarından da düşünülmesinde zaruret vardır.

Ayrıca artan nüfusu beslemek için toprağın aşırı kullanılması toprak erozyonunu hızlandırmaktadır.

Aşırı nüfus artışı son yıllarda ülkemizde eğitim alanında da önemli sorunların çıkmasına neden olmuştur.

Genç kuşağın geleceği açısından yükseköğretim mezunlarının iş bulmasında çektiği sıkıntılar, eğitimde kalitenin düşmesi, okullaşma oranında planlanan hedeflere ulaşılamaması eğitim sisteminde yaşanan sorunların birkaçını oluşturmaktadır.

Vatandaşların yüzde 77'si, Suriyeli mültecilerle gelen değişimden rahatsız

Ülkemiz ayrıca 2011 yılından itibaren komşu ülkelerde çıkan iç savaş, terör ve karışıklıklar nedeniyle mülteci göçüne maruz kalmış bulunmaktadır. Suriyeli mültecilere ilave olarak, Afrika’da bazı ülkelerde yaşanan iç karışıklıklarla birlikte Afganistan’da Taliban yönetiminden kaçak göçmenlerde ülkemizde nüfus yoğunluğunun artmasına neden oldu.

Göçmen nüfusu eğitim sistemine entegre etmenin getirdiği sorunlarla birlikte ekonomik alanda ihtiyaçlarının karşılanmasında yaşanan sorunlarda aşırı nüfus artışının bir yanını oluşturmaktadır.

Ülke olarak 1965-1980 yılları arasında izlenen nüfus politikalarına dönüş zamanı gelmiş bulunmaktadır. Aksi takdirde plansız ve kontrolsüz nüfus artışı, dünya genelinde küresel ısınmanın yaşandığı, kaynakların giderek tükendiği, kuraklığın tehdit oluşturduğu bir ortamda daha büyük boyutlu sorunların yaşanmasına neden olacaktır.

Atıf ÖZGEN

(*) İnsani Değerler Derneği Kurucu ve Yönetim Kurulu Üyesi

e-mail: ozgenatif@gmail.com

***

ÖNCE ÖZDE ÖNDE İNSAN - ATIF ÖZGEN | Nadir Kitap

İnsani Değerler Derneği Kurucu ve Yönetim Kurulu Üyesi, Uluslararası Haber Ajansı (UHA) ve TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)’nın köşe yazarı Atıf ÖZGEN, emekli olduktan sonra kaleme aldığı ilk eseri olan ‘Önce Özde Önde İNSAN’ isimli kitabını yayımladı.

[UHA Haber Ajansı, 24 Ocak 2023]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.