Neden Dünya Çapında İnsanlar Daha Mutsuz, Her zamankinden Daha Stresli?
Yakın tarihli bir Gallup anketine göre , dünya çapında her 10 yetişkinden dördünün çok fazla endişe veya stres yaşadığını söylediğine göre, 2021’de dünya her zamankinden daha üzgün ve stresliydi.
UHA / İnternational News Agency
Uzmanlar, en bariz suçlunun, pandeminin – ve onunla birlikte gelen izolasyon ve belirsizliğin – bir faktör olduğunu, ancak tamamen suçlanmadığını söylüyor.
Gallup kıdemli bilim adamı Carol Graham, zihinsel sağlıktaki düşüşün suçlusunun düşük vasıflı işçilerin karşılaştığı ekonomik belirsizlik olduğunu söylüyor.
Gallup kıdemli bilim adamı Carol Graham, zihinsel sağlıktaki düşüşün suçlusunun düşük vasıflı işçilerin karşılaştığı ekonomik belirsizlik olduğunu söylüyor.
“Bazı insanları özellikle daha savunmasız hale getiren bazı yapısal olumsuz değişiklikler var. Ve nihayetinde, ruh sağlığı bunu yansıtıyor” diyor Brookings Enstitüsü’nde kıdemli bir araştırmacı ve Maryland Üniversitesi’nde kamu politikası profesörü olan Graham.
“İyi bir eğitim düzeyine sahip olmayan gençlerin gelecekte ne yapacakları çok meçhul. İstikrarları nasıl olacak, işgücüne katılımları nasıl olacak. … Vasıflı ve vasıfsız işçiler arasında artan eşitsizlik seviyeleri, teknoloji odaklı büyüme ile ilgili olan başka bir parçasıdır.”
Gallup, en son Küresel Duygular Raporu için 122 ülke ve bölgedeki yetişkinlerle konuştu. Afganistan, olumsuz deneyimler söz konusu olduğunda dünyaya liderlik eden Afganlar ile en mutsuz ülke.
Genel olarak, anket sonuçları Amerikan Stres Enstitüsü’nden psikolog Josh Briley için şaşırtıcı değildi.
“İşler daha hızlı ilerliyor. Her zaman bize atılan çok fazla bilgi var” diyor. “Ve tabii ki medya kötü şeylerle büyür. Dolayısıyla haberlerde, sosyal medyada, radyoda ve podcast’lerimizde sürekli kriz üstüne kriz bombardımanı altındayız. Ve tüm bunlar, olan iyi şeyleri bastırıyor.”
Psikolog Mary Karapetian Alvord, çevrimiçi ortamda daha fazla bağlantı kurmanın, bir ülkedeki insanların geçmişte her zaman böyle olmayan başka bir ülkede olanlardan derinden etkilenebilecekleri anlamına geldiğini söylüyor. ABD’li müşterileri için belirsizlik en büyük stres kaynağı.
“Yaşamın belirsizliği ve onları günlük olarak nasıl etkileyeceği. Fiyatlar artıyor, benzin yükseliyor. Ardından, insanları günlük yaşamlarında etkileyen tedarik zinciri sorunları” diyor Alvord. “Ama bence daha büyük sorun, bu belirsizlik ve çok fazla acı. Tabii ki, çekimler geldi. Pek çok insan gerçekten stresli ve ‘Nerede güvenli?’ gibi hissediyor” 2022’de şu ana kadar Amerika Birleşik Devletleri’nde birden fazla kurbanın karıştığı 300’den fazla silahlı saldırı gerçekleşti.
Gallup’a göre, dünya çapında mutluluk on yıldır düşüş eğilimi gösteriyor. VOA ile konuşan üç psikolog da, zihinsel sağlık ve mutluluğun azalmasına katkıda bulunanlar olarak sosyal medyaya ve filtrelenmemiş bilgi seline işaret ediyor.
“Bu patlamayı dünya çapında gördük ve bence bu, insanların nasıl etkileşime girdiği ve duyguları ve her türlü şeyi nasıl deneyimlediği konusunda büyük bir tür tektonik değişim. Graham, bunun bazı gerçek dezavantajları olduğunu görüyoruz” diyor.
Briley, sorunun bir kısmının, insanların çevrimiçi ortamda daha fazla bağlı olmalarına rağmen, gerçek hayatta genellikle daha az bağlı olmaları olduğunu söylüyor.
“İnsanlarla olan bağlantımız, fiziksel bağlantımız değişti. Dünyanın her yerinden insanlarla her zamankinden daha fazla bağlantıdayız, ancak artık komşularımızın isimlerini bilmiyor olabiliriz” diyor. “Yani, arabam bozulursa, işe gitmek için kimi arayacağım o kişiye ille de sahip değiliz?”
Kaş çatmalarına rağmen daha fazla iyimserlik
Yukarı yönde bakıldığında, ankete göre 2021’de çok güldüğünü veya gülümsediğini söyleyenlerin yüzdesi iki puan artarken, ilginç bir şey öğrendiğini söyleyenlerin sayısı bir puan arttı. Alvord, olumsuzun ötesine bakmanın zihinsel sağlığı korumak için kritik olduğunu söylüyor.
“İnsanların hayatta sevinç olmasa da en azından tatmin anları bulması da önemli” diyor. “Bazen mutluluğa ulaştığımızı düşünüyorum ve bu sadece elde edilemez… ve bu nedenle beklentilerimizin gerçekçi olması gerekiyor.”
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki azınlıklar bunu zaten yapıyor olabilir. Anket, marjinal gruplardan insanların en dirençliler arasında olduğunu buldu.
Graham, “Endişeleri artmış olabilir, ancak özellikle düşük gelirli Afrikalı Amerikalılar için iyimserlikleri çok yüksek” diyor. “Yıllardır gördüğüm bir bulguydu, ancak COVID sırasında bile devam etmesi beni şaşırttı. Bunun daha çok, azınlık topluluklarının kurduğu türden topluluk bağları ve diğer bağlardan kaynaklandığını düşünüyorum, tarihte pek çok kez koruyucu olan neredeyse gayri resmi güvenlik ağları.”
Gazeteci* Dora MEKOUAR