ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:37 İzmir Büyükşehir Belediyesi AASSM’de görev yapan otizmli müzisyen Özge Çeltik, sanatıyla fark yaratıyor…
07:22 Samsun Yurt Savunma (SYS) Grup şirketleri’nden CANiK, gücünü Latin Amerika’ya taşıdı!…
07:16 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) halkını kandırmaya devam ediyor!…
07:11 Limon Suyu Görünümlü Ürünlere Yasak Geldi: Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Tüketiciyi Koruyan Yeni Düzenleme…
06:59 Siyaset gündemini hareketlendiren Kılıçdaroğlu iddiası günlerdir gündemden düşmüyor.
06:55 Ziraat Bankası’ndan Nisan Ayına Özel Kampanya: Bankkart Kullanıcılarına 1.500 TL’ye Varan Bankkart Lira Hediyesi…
06:54 Marmaris’in 2019-2024 dönemi eski CHP’li Belediye Başkanı Oktay’ndan partisine sert tepki!…
22:04 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:35 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:57 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
17:20 CHP’nin boykot listesi giderek genişliyor: Anadolu Ajansı ve DBL Entertainment da listeye eklendi!…
12:53 Kocaeli Kartepe’den Haberler!…
11:10 Gazeteci Serkan Borlak son yolculuğuna uğurlandı…
11:08 Türkiye toplam tahıl ürünlerinde 2023-2024 piyasa döneminde yurt içi üretimi ülkedeki talebi karşılama yeterliliği yüzde 111,9 olarak belirlendi…
10:43 Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Dijital bağımlılık riskine karşı çocuklarımızı korumak zorundayız”
09:13 Adalet ve güven temelli liderlik
07:37 Yeni neslin başarılı oyuncularından Hafsanur Sancaktutan, şu sıralar rol aldığı dizi için Kapadokya ve İstanbul arasında adeta mekik dokuyor…
06:51 Ramazan sonrası sağlıklı beslenmeye geçiş rehberi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Moderna’nın Aşısı Gençler İçin Tehlikeli mi?

Moderna’nın Aşısı Gençler İçin Tehlikeli mi?
7 Ekim 2021
356
A+
A-

UHA HABER / İsveç ve Danimarka’nın kamu sağlığı daireleri Çarşamba günü Moderna’nın Corona virüsü aşısını 30 yaş ve altına yapmayı durdurdu. Her iki ülkeden yapılan benzer açıklamalarda aşının durdurulmasının ‘‘tedbir’’ amaçlı olduğu belirtildi. 

 

Mustafa Kemal Atatürk(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (VOA)’ya dayandırdığı haberine göre, İsveç ve Danimarka kamu sağlığı daireleri önlemin gerekçesinin ‘‘Kalp kası ve kalp zarı iltihaplanması yan etkisi riskinin arttığı yönünde görülen işaretler’’ olduğunu bildirdi.

İsveç’in baş salgın uzmanı Anders Tegnell durumu yakından izlediklerini ve Corona virüsü aşılamasının her zaman güvenli şekilde devam ettiğinden, aynı zamanda etkili koruma sağladığından emin olmak için hızlı hareket ettiklerini kaydetti.

İlk kez İsveç’te 18 yaş altına yapılmaya başlanmıştı

Avrupa İlaç Dairesi Temmuz ayında Moderna’nın Corona virüsü aşısının 12-17 yaş arası çocuklara yapılmaya başlanmasını tavsiye etmişti. Böylece aşı ilk kez 18 yaş altı çocuklara uygulanmaya başlamıştı.

Moderna’nın Corona virüsü aşısının 27 üyeli Avrupa Birliği’nde 18 yaş ve üstündeki nüfusa uygulanmasına Ocak ayında yeşil ışık yakılmıştı.

Şu ana kadar yetişkinlere yüzlerce milyon Moderna aşısı uygulandı. Yaşları 12 ile 17 arasında değişen 3 bin 700 çocukla yapılan bir çalışmada aşının yetişkinlerdekine benzer bağışıklık koruması sağladığı ve deneye katılan çocuklarda Corona virüsü vaka sayısının artmadığı gözlenmişti.

Aşının yetişkinlerdeki yan etkileri olan kolda ağrı, baş ağrısı, yorgunluk çocuklarda da en çok görülen yan etkiler arasında sıralanmıştı.

İlaç dairelerinden ergenler ve genç yetişkinler için uyarı

ABD ve Avrupa Birliği ilaç daireleri Moderna ve Pfizer’in Corona virüsü aşılarının ergenlerde ve genç yetişkinlerde göğüs ağrısı ve kalp enflamasyonuna neden olan nadir görülen bir reaksiyonla bağlantılı olabileceği konusunda temkinli açıklamalar yapmıştı.

Erkeklerde daha yaygın

İsveç ve Danimarka yetkilileri kalp semptomlarının çoğunlukla kendiliğinden geçtiğini, ancak doktor tarafından incelenmesi gerektiğini belirtti. Bu semptomların Covid-19 gibi viral enfeksiyonlar nedeniyle erkeklerde görülmesi daha yaygın. 2019’da 30 yaşın altındaki yaklaşık 300 kişi kalp kası iltihaplanması (miyokardit) nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

Veriler bu vakaların Covid-19 aşısı olanlarda, özellikle de ergenlik çağındaki ve genç yetişkin erkeklerde arttığına işaret ediyor.

Aşılamadan sonra 4 hafta içinde ortaya çıkabiliyor

Nordic tarafından yapılan yeni bir inceleme bu bağlantının, Moderna’nın Corona virüsü aşısında özellikle ikinci dozdan sonra daha belirgin olduğunu ortaya koydu.

Araştırma sonucunda riskteki artışın aşılamadan dört hafta sonra genellikle de ilk iki hafta içinde görüldüğü belirtildi.

İsveç ve Danimarka kamu sağlığı daireleri bu yaş gruplarına Moderna yerine Pfizer’in aşısının tavsiye edileceğini bildirdi.

[UHA Haber Ajansı, 07 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.