ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:01 Tarımsal destekleme ödemeleri hesaplara aktarılıyor
00:54 Ömer Çelik’ten katil İsrail’in bakanına tepki: Katz bir cinayet şebekesinin üyesidir
00:45 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Azerbaycan’a kutlama mesajı
00:39 İstanbul’daki bebek ölümleriyle ilgili 22 kişi tutuklandı
00:33 Dışişleri’nden soykırımcı katil İsrail’in eli kanlı bakanına fotoğraflı tepki
00:32 İran Dışişleri Bakanı Türkiye’de: Ankara, Tahran’a karşı elini güçlendiriyor mu?
00:21 Hakan Fidan Hamas üyelerini kabul etti
00:13 Cevdet Yılmaz: Barış katliamla değil Filistin halkının haklı talepleri karşılanarak sağlanabilir
00:08 Beyaz Saray: “Yahya Sinvar’ın öldürülmesi Gazze’de olası ateşkes için bir dönüm noktası olabilir”
00:08 İstanbul’da Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği toplantısı: Erdoğan İsrail’e silah ambargosu için BM’ye çağrı yaptı
00:02 Azerbaycan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği (KOBSKA) ve  Su Politikaları Derneği  “Ticari İşletmelerin Yeşil Ekonomiye Geçişinin Desteklenmesi” projesinde işbirliği yapacak
17:35 Ankara ATO’da sanatseverlere kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
11:19 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
10:30 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
10:02 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
09:25 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
09:14 Ortadoğu için kader seçimi: Trump mı Harris mi?
08:53 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
07:34 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
07:15 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

MİT, Milli İstihbarat Akademisi ve Teşkilatta Yeni Dönem

MİT, Milli İstihbarat Akademisi ve Teşkilatta Yeni Dönem
9 Mart 2024
26
A+
A-

Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) operasyonel yetkinlik ve derinliğini artırdığı son yıllarda icra ettiği operasyonlarla göz önüne serilmiştir. Teşkilat bir yandan yurt içinde ve yurt dışında terörle mücadele operasyonlarında aktif olarak rol alırken diğer yandan uluslararası casusluk faaliyetlerinin önlenmesine yönelik de efor sarf etmektedir.

Sibel DÜZ, SETA Araştırmacı

MİT’in Artırılan Operasyonel Yetkinlik ve Derinliği

Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) operasyonel yetkinlik ve derinliğini artırdığı son yıllarda icra ettiği operasyonlarla göz önüne serilmiştir. Teşkilat bir yandan yurt içinde ve yurt dışında terörle mücadele operasyonlarında aktif olarak rol alırken diğer yandan uluslararası casusluk faaliyetlerinin önlenmesine yönelik de efor sarf etmektedir.

MİT, sınır ötesinde terör örgütünün sözde üst düzey lider ve operatif kadrolarına yönelik icra ettiği operasyonlarla gündeme sık sık gelmektedir. Hatta son bir yıl içerisinde çoğunluğu SİHA destekli 181 operasyonda toplam 201 teröristin etkisiz hale getirildiği; terör örgütüne finansal gelir sağlayan rafineri, petrol kuyusu ve enerji santrali gibi kritik enerji ve altyapı tesisleri ile silah ve mühimmat depolarının MİT’in icra ettiği operasyonlarda hedef alındığı duyurulmuştur.

MİT ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünce yürütülen operasyonda ise İstanbul’daki sinagog ve kiliselere saldırı hazırlığında oldukları iddia edilen DEAŞ terör örgütünün Türkiye yapılanması olan Selman-ı Faris Taburu’nun 32 üyesi gözaltına alınmış ve adliyeye sevk edilen şüphelilerden 25’i tutuklanmıştır.

Operasyonlar içerisinde en çok ses getiren ise MİT ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Terörle Mücadele şube müdürlüklerince düzenlenen uluslararası casusluk faaliyetlerine yönelik yürütülen Köstebek Operasyonu olmuştur. MİT’in İsrail istihbarat servisi ile bağlantılı kişilere yönelik 2021’de başlattığı operasyonların dördüncüsü olan bu operasyonda 34 kişi gözaltına alınmıştır. İsrail’in Türkiye’nin ulusal çıkarlarını tehdit etmesine izin verilmemiş, Türkiye’nin operasyon sahasına dönüştürülmesine göz yumulmayarak devşirme casus ağı ortaya çıkarılmıştır. Hatırlanacağı üzere İsrail’in iç istihbarat teşkilatı Şin Bet’in Başkanı Romen BarHamas’ı Lübnan, Türkiye ve Katar’da “avlayacağını” ifade etmişti. Son operasyon ise adeta Ronen Bar’a cevap niteliğinde olmuştur.

MİT’in 97. Kuruluş Yıl Dönümü ve Milli İstihbarat Akademisi

MİT sadece operasyon sahasında yetkinliğini artırmamış aynı zamanda istihbarat teorileri üzerinde de söz sahibi olmayı ve entelektüel bir birikim ortaya koymayı da hedefliyor. MİT’in 97. kuruluş yıl dönümü hasebiyle Kale yerleşkesinde düzenlenen programda, MİT Başkanı İbrahim Kalın tarafından teşkilat bünyesinde kurulan Milli İstihbarat Akademisi’nin istihbarat, güvenlik ve strateji alanlarında lisansüstü eğitim, bilimsel araştırma ve Ar-Ge çalışmaları yürüteceği duyurulmuştur. Ayrıca akademi tarafından hazırlanan, yükselişte olan aşırı sağ hareketler ve aşırıcı faaliyetlerde bulunan örgütlü eylemlerin ele alındığı “Batılı Ülkelerde Aşırı Sağ Hareketler 2023 Değerlendirme Raporu” da tanıtılmıştır.

Teşkilatta Yeni Dönem

Programda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT Başkanı Kalın’ın konuşmalarındaki başlıklar ise son derece dikkat çekiciydi. MİT Başkanı Kalın’ın programdaki konuşmasında küresel güç mücadeleleri ve uluslararası krizler, hibrit ve asimetrik tehditler ile yeni teknolojilerin sunduğu imkan ve riskler başlıkları ön plana çıkan hususlardı.

MİT Başkanı Kalın, uluslararası aktörler tarafından mevcut sistemin suistimal edilmesinin sistemik düzenin güvenirliliğini tahrip ettiğini ve yeni riskler doğurduğunu ifade etti. Bir diğer altı çizilen husus belirsizlik, hibrit tehditler ve asimetrik savaşların hakim olduğu bir uluslararası sistemde “stratejik öngörüye sahip, güçlü ve dirençli bir Türkiye”nin barışın tesisinde vazgeçilmez bir aktör olarak konumlanacağıydı.

MİT’in bu yeni dönemde terörle mücadele, ülkemize yönelik casusluk faaliyetlerine engel olma, çatışma bölgelerinde risk yönetimi, stratejik istihbarat, organize suçlarla mücadele, siber vatanın korunması ve istihbarat diplomasisi alanlarında hazırlık sürecini tamamladığı ve yeni kabiliyetler geliştirdiği de ifade edildi.

MİT Başkanı Kalın, sahada elde edilen askeri başarılar ve diplomasi masasında elde edilen kazanımların kalıcı hale getirilmesi, asimetrik ve hibrit tehditlerin bertaraf edilmesi, mevcut ve yeni ittifak yapıları ve ilişki ağlarının sürdürülmesinde istihbarat diplomasisinin kritik hale geldiğini de beyan etti.

Öte yandan yeni teknolojilerin sunduğu imkan ve riskler mevcut güvenlik ortamını şekillendiren kritik dinamikler olarak tanımlandı. MİT Başkanı Kalın’ın “çağımızın dijital atom bombası” olarak nitelendirdiği yapay zeka, sanal gerçeklik, güçlendirilmiş gerçeklik, derin sahte ve diğer gelişmelere karşı kurum ve kuruluşların dirençlerinin artırılmasına yönelik adımlar atıldığı belirtilirken siber vatanı korumanın ehemmiyetinin de altı çizildi.

Kendine yeterlilik ilkesi ve caydırıcılığın hayati önemini ifade eden Kalın, Türkiye’nin ezberleri bozarak son yıllarda özellikle savunma sanayii, SİHA ve kritik altyapı teknolojilerinde bir güç merkezine evrilmede kayda değer adımlar attığını vurguladı.

Son olarak stratejik çıkarların muhafazasında, kurumlar arası koordinasyonun etkinliği ve eş güdümlülüğünün Türkiye’yi güçlendirdiği de MİT Başkanı Kalın tarafından not edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuşmasında Türkiye’nin küresel siyasette artan ve merkezileşen rolüne, Türkiye’yi çevreleyen Suriye, Irak, Azerbaycan, Libya ve Doğu Akdeniz gibi çatışma alanlarına vurgu yaptı. Güvenlik bürokrasisinin ve kurumlarının bu zorlu coğrafyada mevcut kapasitesine yatırım yaparak sahada önemli ölçüde kazanımlar elde ettiğinin altını çizdi. Savunma alanında genişleyen ürün yelpazesine ve artan ihracat hacmine de işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MİT’in sivilleştikçe asli görevlerini daha etkin bir şekilde icra etmeye başladığını, teşkilatın personel kapasitesini Türkiye Yüzyılı vizyonunu yansıtır şekilde daha da güçlendireceklerini de not düştü.

Dahası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın terör ve yabancı casusluk faaliyetlerinin yanı sıra düzensiz göç, radikalleşme, organize suçlar, yabancı karşıtlığı ve İslam düşmanlığını yeni tehdit alanları olarak tanımlaması da son derece önem arz etmekte. Nitekim Türkiye’nin bu hususlarda şimdiden önleyici/ön alıcı adımlar atması, mücadele politikalarını belirginleştirmesi gerekmekte.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasında dikkat çeken bir diğer madde de kamu kurumlarında bilgi güvenliğinin tahkim edilmesi hususunda MİT Başkanlığının çalışma yürüteceğini ifade etmesiydi. Bilindiği üzere yabancı menşeli uygulamaların barındırdığı riskler nedeniyle, kritik görevlerdeki kamu personeline yönelik çeşitli kısıtlamaların hayata geçirileceği güvenlik kaynaklarınca paylaşılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın terör örgütleri ve teröristle mücadelede İHA-SİHA platformlarının artan rolüne yaptığı atıf ise son derece önemliydi. MİT, ileri teknolojileri operasyonel kapasitesine entegre etmeyi başaran en etkili kurumlardan biridir. Yeni dönemde de yeni ürün portföyünün envantere alınmasıyla kararlılıkla bu tür operasyonları ifa etmeye devam edecektir.

***

Yazar hakkında

Sibel Düz

Araştırmacı
Ortadoğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olan Düz 2014’te SETA Vakfı’nda araştırma asistanı olarak çalışmaya başlamıştır. 2019’da başlatılan ve halen faaliyetlerini sürdüren Terörizm Analiz Platformu (TAP) adlı veri tabanı ve web sitesinin proje koordinatörlüğünü yürütmektedir. 2021’den itibaren SETA’da araştırmacı olarak çalışmaktadır. SETA’nın yayımladığı “The Ascension of Turkey as a Drone Power: History, Strategy, and Geopolitical Implications”, “Unpacking the Debate on Turkish Drones” ve “Remote Control: Aerial Elimination of the PKK’s Terrorist Leaders and Operatives” adlı raporları kaleme almıştır. Askeri teknoloji ve strateji, terörizm ve ayaklanmayla mücadele ile insansız sistemler alanlarında araştırmalarını sürdürmektedir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.