ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Donald Trump’ın Adalet Bakanı Adayı Matt Gaetz adaylıktan çekildiğini açıkladı
10:18 FAO Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’ndan Türkiye’ye ‘Tam uyum ödülü’ 
09:56 Avrupalılara göre en büyük tehdit düzensiz göç ve terör
09:52 İkinci Trump döneminde Ankara-Şam hattında ne bekleniyor?
09:51 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
09:44 Eurofighter satışı yeni bir dönemin başlangıcı mı?
09:14 Irak’ta Saddam Hüseyin sonrası ilk nüfus sayımı
07:19 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarına Genel Bir Bakış
06:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
06:31 Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
06:30 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
06:03 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Milyonlarca insanın DNA’sı tehlikede

Milyonlarca insanın DNA’sı tehlikede
28 Ekim 2024
5
A+
A-

20 yıla yakın süre önce kurulan 23andMe, dünyanın en büyük biyoteknoloji firmalarından biri haline geldi. Milyonlarca insan bu firmadan basit bir genetik test yaptırmak amacıyla yararlandı. Bu test için tükürük örneği firmaya gönderiliyor ve burada detaylı bir DNS analizi yapılıyor. Şimdi, bu yolla toplanan DNA verileri, tehlikede…

Şirket bir süredir iflasın eşiğinde. Bu durum, elinde bulundurduğu genetik veri yığınlarına ne olacağı konusunda endişelere neden oldu. Şirketin CEO’su Anne Wojcicki, müşteri gizliliğine bağlı olduklarını ve mevcut gizlilik politikasının sürdürüleceğini açıkladı.

Peki 23andMe müşterileri kişisel genetik verilerinin korunduğundan emin olmak için ne yapabilir? DNA toplayan diğer şirketler hakkında da endişelenmeli miyiz?

23andMe nedir?

23andMe, doğrudan tüketiciye genetik testler sunan en büyük şirketlerden biridir. Şirket 2006 yılında Kaliforniya’da kurulmuş ve ertesi yıl tükürük testini ve Kişisel Genom Hizmetini 999 ABD doları başlangıç fiyatıyla piyasaya sürmüştür. Bu test 2008 yılında Time dergisinden Yılın İcadı ödülünü kazandı.

Müşteriler, tükürük toplama kitini internet üzerinden sipariş etme, tüpe tükürme ve geri postalama fırsatına büyük ilgi gösterdi. Birkaç hafta içinde sonuçlar hazır olduğunda sağlıkları, soyları ve yemektercihleri, topluluk önünde konuşma korkusu ve yanak gamzeleri gibi diğer şeyler hakkında bilgi edinebileceklerdi.

Test kitlerinin fiyatı hızla düştü. Şu anda 79 ABD dolarından satılıyor. Şirket küresel olarak genişledi ve 2015 yılına gelindiğinde 1 milyon müşteriye ulaştı. Firma 2021 yılında halka açıldı ve başlangıçta hisse senedi fiyatı yükseldi. Şirket 2024 itibariyle 14 milyon kişinin 23andMe DNA testi yaptırdığını iddia ediyor.

23andMe, genetiğe yönelik popüler heyecan ve yatırımcı ilgisi dalgasını arkasına aldı. 2022 yılına kadar doğrudan tüketiciye genetik test pazarının değeri 3 milyar ABD doları olarak hesaplandı. Bu alandaki en büyük üç oyuncu olan 23andMe, AncestryDNA ve MyHeritage, dünya çapında yaklaşık 50 milyon kişinin genetik verilerine sahip.

Milyonlarca insanın DNA’sı tehlikede

23andMe’ye ne oldu?

23andMe, 2021’de halka açılmasının ardından hızlı bir düşüş yaşadı. Değeri %97’den fazla düştü. 2023’te neredeyse yedi milyon kullanıcıyı etkileyen büyük bir veri ihlali yaşadı ve bir toplu davada 30 milyon ABD doları kaybetti. Geçtiğimiz ay şirketin yedi bağımsız yöneticisi, şirketin asıl kurucusunun şirketi bir kez daha özel sektöre devretmeyi planladığı haberleri üzerine istifa etti. Şirket hiçbir zaman kar elde edemedi ve iflasın eşiğinde olduğu bildiriliyor.

Bunun geniş genetik veri depoları için ne anlama gelebileceği belirsiz. İnsanlar 23andMe testine kaydolduğunda şirket onlar, “Gizliliğiniz her şeyden önce gelir” şeklinde bir güvence veriyor. İnsanların DNA verilerini asla işverenlerle, sigorta şirketleriyle ya da kamu veri tabanlarıyla izinsiz paylaşmayacağına söz veriyor.

Tükürük örneklerinin şirket tarafından saklanıp saklanmayacağı, kimliksizleştirilmiş genetik ve diğer verilerinin araştırmalarda kullanılıp kullanılmayacağı konusunda seçimi tüketicilerin eline bırakıyor. 23andMe testi satın alan her beş kişiden dördü verilerinin araştırmalarda kullanılmasını kabul ediyor.

Ancak, biraz daha derine inildiğinde, 23andMe’nin insanların verilerini hizmet sağlayıcılarla paylaşmak gibi birçok farklı şekilde kullandığı açıkça görülüyor. Belki de en önemlisi, şirket iflas eder ya da satılırsa, insanların bilgilerine erişilebileceği, satılabileceği ya da aktarılabileceği bilgisi.

The Conversation’a bir açıklama yapan 23andMe sözcüsü, Wojcicki’nin üçüncü tarafların devralma tekliflerini değerlendirmeye açık olmadığını ve gelecekte herhangi bir sahiplik değişikliği olması durumunda, şirketin müşterilerle olan mevcut veri gizliliği anlaşmalarının (müşterilere yeni şartlar ve beyanlar sunulmadıkça ve bunları kabul etmedikçe; ve yalnızca geçerli veri koruma yasaları uyarınca herhangi bir yeni şart hakkında uygun bildirim aldıktan sonra) yürürlükte kalacağını söyledi.

Bu makalenin orijinali, Creative Commons lisansı altında The Conversation’da yayınlandı.

ETİKETLER: , , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.