ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:37 Donald Trump’ın Adalet Bakanı Adayı Matt Gaetz adaylıktan çekildiğini açıkladı
10:18 FAO Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu’ndan Türkiye’ye ‘Tam uyum ödülü’ 
09:56 Avrupalılara göre en büyük tehdit düzensiz göç ve terör
09:52 İkinci Trump döneminde Ankara-Şam hattında ne bekleniyor?
09:51 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
09:44 Eurofighter satışı yeni bir dönemin başlangıcı mı?
09:14 Irak’ta Saddam Hüseyin sonrası ilk nüfus sayımı
07:19 Suudi Arabistan’ın “Vizyon 2030” Reformlarına Genel Bir Bakış
06:34 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
06:31 Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
06:30 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
06:03 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:10 Yozlaşmanın İpuçları-4
00:04 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:04 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
18:36 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:44 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:15 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:07 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:57 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Merkel’in ardından

Merkel’in ardından
19 Ekim 2021
2.156
A+
A-

Merkel veda turları çerçevesinde cumartesi günü İstanbul’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’la son resmi görüşmesini yaptı. Merkel Türkiye ile ilişkilerde genel olarak ılımlı bir yaklaşım miras bıraktı diyebiliriz.

Doç. Dr. Hasan B. YALÇIN & SETA Strateji Araştırmaları Direktörü

Aslında Merkel göreve geldiğinde Schroeder’i mumla aratacak haldeydi. Gerçekten de birçok konuda selefine nispetle Türkiye’ye hep daha mesafeli durdu. Fransa’da Sarkozy Almanya’da Merkel’in göreve gelmeleriyle birlikte Türkiye’nin AB üyeliği de askıya alındı. O vakitten sonra pek ilerleme kaydedilemedi. Önceleri Türkiye üyelik için bastırmaya devam etmiş olsa da sonraları AB tarafındaki inatçılık karşısında yapılacak pek fazla şey kalmadığı ortaya çıktı.

Gerçi bu gelişmeleri sadece Merkel ve Sarkozy’ye indirgememek lazım. Mesela Fransa da bu esnada iktidar değişiklikleri yaşansa da Türkiye karşıtı havada olumlu bir değişim olmadı. Hatta Fransa’da her seferinde daha da uzlaşmaz iktidarlar göreve geldi.

Aslına bakarsanız bu durum dünya siyasetindeki genel eğilimin Türkiye- AB ilişkilerine doğrudan bir yansımasıydı. Liderliklerle alakası oldukça sınırlıydı. Schroeder başka bir dönemin Almanya Başbakanı’ydı. Merkel başka bir dönemin sonuçlarına göre hareket ediyordu. Avrupa Birliği’nin kendi iç krizleri böylesi bir seviyeye ulaşmışken Avrupalı liderlerin çok da Türkiye dostu tavırlar takınmasını beklemek zaten hata olurdu. Avrupa bugünlerde kendi birliğini nasıl koruyacağı, güvenliğini nasıl sağlayacağı, toplumsal olarak Avrupa fikrini neden benimsetemediğini kara kara düşünüyor.

Merkel’in tüm bu süre zarfında sert Türkiye karşıtlığından ılımlı bir çizgiye gelmiş olması bile olumlu bir gelişme olarak görülmeli. Hem uzun süre iktidarda bulunmanın kendine verdiği sorumluluk hissinden hem de Almanya’nın AB için toparlayıcı bir rol oynamak zorunda kalmasından olsa gerek özellikle son günlerde ılımlı ve uzlaştırıcı çizgisini korumaya çalıştı. Bundan sonrası için Almanya’da Liberallerin ve Yeşillerin ya Sosyal Demokratlar’la ya da Hristiyan Demokratlar’la kuracağı bir koalisyonun iktidara gelme şansı oldukça güçlü görünüyor.

Eğer koalisyon Hristiyan Demokratlar’la kurulursa o zaman Merkel dönemine benzer bir Türkiye Almanya ilişkilerinin devam edebileceğini düşünebiliriz. Fakat bu koalisyonun ortağı Sosyal Demokratlar olursa Almanya’da Türkiye’ye yönelik tavrın biraz daha sıkıntılı olabileceğini tahmin ediyorum.

Ama öyle ya da böyle nasıl Merkel’in gelişi Schroeder’i arattıysa Merkel’in gidişi de Merkel’i aratacak diyebilirim.

[UHA Haber Ajansı, 19 Ekim 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.