Meksika: Arkeologlar 1500 yıllık Maya şehrini ortaya çıkardı
MEKSİKA – UHA HABER / Araştırmacılar, Meksika’daki bir inşaat sahasında antik bir Maya şehrinin kalıntılarını ortaya çıkardıktan sonra keşiflerini sundular. Site bir dizi saraya ve diğer binalara ev sahipliği yapıyor.
Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘Reuters’den aktardığı haberine göre, Yerel basında Cuma günü çıkan haberlere göre, Meksika’nın Yucatan bölgesinde çalışan arkeologlar asırlık bir Maya şehrinin kalıntılarını ortaya çıkardılar .
Maya dilinde “insan ruhu” anlamına gelen Xiol şehrinin, geç klasik dönemde MS 600 ile 900 arasında yaklaşık 4.000 kişinin evi olduğuna inanılıyor.
Bölge ilk olarak 2018 yılında Yucatan’ın kuzey kıyısındaki Merida kasabasına yakın gelecekteki bir sanayi parkının inşaat sahasında ortaya çıkarıldı. Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nden (INAH) arkeologlar daha sonra siteyi devraldı.
Yucatan’daki INAH merkezi temsilcisi Arturo Chab Cardenas, haber ajansı EFE’ye verdiği demeçte, “Bu Maya kentinin keşfi, anıtsal mimarisi ve özel arazide bulunmasına rağmen restore edilmiş olması nedeniyle önemlidir.”
Saraylar, rahipler, piramitler
Site, daha tipik olarak Yucatan bölgesinin güney kesiminde bulunan Chichen Itza piramidi için ünlü olarak kullanılan Puuc tarzı mimarisi nedeniyle özellikle ilgi çekicidir.
Arkeologlar ayrıca bölgede bulunan çeşitli saraylar, piramitler ve plazaların yanı sıra burada yaşayan çeşitli sosyal sınıfların kanıtlarını da vurguladılar .
Kazıları yöneten arkeologlardan Carlos Peraza, “Bu büyük saraylarda yaşayan farklı sosyal sınıflardan insanlar… rahipler, yazıcılar ve küçük binalarda yaşayan sıradan insanlar da vardı” dedi.
Peraza, “Zamanla, kentsel yayılma (bölgede) büyüdü ve arkeolojik kalıntıların çoğu yok edildi…
Antik eserler sergileniyor
Xiol’un bulunduğu arazinin sahiplerinden biri olan Mauricio Montalvo, EFE’ye “İlk başta dev bir taş gördüğümüzü ve kazdıkça devasa binaların ortaya çıkmaya başladığını” açıkladı.
“İnanılmazdı, bu yüzden INAH’ı bilgilendirdik ve ardından orijinal planlarımızı değiştirmemiz gerektiğini anladık çünkü şirketimiz için Maya mirasını korumak daha önemli” dedi.
Araştırmacılar, yakındaki mezarlıklarda, günümüz Guatemala’sından gelen obsidiyen ve diğer eşyalarla gömülmüş 15 yetişkin ve çocuğun cesetlerini bulduklarını söylediler.
Araştırmacılar tarafından klasik öncesi döneme (700-350 BCE) kadar uzanan çeşitli alet ve seramikler de sergilendi.
Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir
[UHA Haber Ajansı, 29 Mayıs 2022]