ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’den (MAKÜ), Türkiye’de bir ilk olan “Köy Üniversitesi Projesi”

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’den (MAKÜ), Türkiye’de bir ilk olan “Köy Üniversitesi Projesi”
12 Şubat 2025
8
A+
A-

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), toplumsal katkı projelerine bir yenisini ekleyerek ‘Köy Üniversitesi’ projesini hayata geçiriyor.

UHA / İnternational News Agency

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından Burdur’un merkez ilçe köylerinden pilot olarak seçilen 25 köyde uygulanacak proje, kırsalda yaşayan vatandaşların hayat kalitesini iyileştirmeyi amaçlıyor.

Rektör Hüseyin Dalgar, Kanal 15 Ailesinin Gazeteciler Gününü Kutladı - SES15

Prof. Dr. Hüseyin Dalgar

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından yürütülen “MAKÜ Köy Üniversitesi Projesi”

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar’ın sözkonusu projeyle ilgili olarak UHA Haber’e yaptığı açıklamada, proje kapsamında, belirlenen 25 köyde bulunan yaklaşık 1000’den fazla sığır varlığına ve yaş dağılımına göre köyler üç kategoriye ayrıldığını belirtti.

Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, nüfusunun yüzde 20’sinden fazlasının çocuk olduğu köylerin çocuk köy, yüzde 20’sinden fazlasının genç olduğu köylerin genç köy ve yüzde 30’undan fazlasının yaşlı olduğu köylerin ise yaşlı köy olarak tanımlandığını hatırlatarak, bu kategorilere uygun olarak köylere farklı alanlarda eğitimlerin verileceğini açıkladı.

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, şunları söyledi:

“2025 Mart ayında başlayacak olan eğitim programında; hayvancılık, tarım ve ekonomi, ekolojik okuryazarlık, sosyal ve kültürel kalkınma, sağlıklı yaşam, acil durum yönetimi, önleyici sağlık, manevi gelişim ve genç gönüllüler köyde gibi konular işlenecek. Proje sayesinde kırsalda ekonomik canlanma, sosyal ve kültürel kalkınma ile birlikte yaşam kalitesinde artış hedefleniyor.

“Toplumla bütünleşen bir Üniversiteyiz”

Toplumla bütünleşen bir üniversite olduklarına vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, üniversitelerin artık topluma daha yakın ve iç içe bir yapıda olmaları gerektiğini belirterek, “MAKÜ olarak son beş yıldır hayvancılık alanında ihtisas üniversitesi olarak Burdur’un 180 köyüne ulaşıp eğitimler verdik. Ancak gördük ki kırsalda yalnızca hayvancılıkla ilgili bilgi vermek yetmiyor. Sağlıktan dijital okuryazarlığa, manevi gelişimden yaşlı bakımına kadar farklı alanlarda desteğe ihtiyaç var” dedi.

Köy Üniversitesi Türkiye’de bir ilk

Rektör Prof. Dr. Dalgar, Köy Üniversitesi projesinin Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkat çekerek,  bu projeyle kırsalda yaşayan vatandaşların hayatlarına dokunmayı ve üniversitenin bilgi birikimini topluma aktarmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Üniversitelerin artık toplumdan kopuk kurumlar olmadığını ifade eden Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, “Türkiye’de ilk defa Köy Üniversitesi kavramı bu projeyle birlikte kullanılıyor. Bu projenin, halkın içinden gelen, aksiyon ve dava insanı, millî şairimizin adını taşıyan bir üniversiteye yakışır bir proje olduğunu, yakışır bir yaklaşım olduğunu düşünüyor ve hissediyoruz” dedi.

Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, eğer bu projenin sonucunda başarılı sonuçlar alırsak, çok küçük de olsa köyümüzdeki bir yaşlı amcamızın ya da çiftçilikle uğraşan bir hemşehrimizin, bir çocuğumuzun hayatına dokunabilirsek, ona ilham verebilirsek, onun mutlu olmasını sağlayabilirsek, o zaman bir şeyler yapabildik diyebileceğiz ve bu şekilde insanımıza hizmet edebilmekten dolayı kendimizi mutlu hissedeceğiz” şeklinde konuştu.

Köylere gönderilecek akademisyenlerin yanında öğrencilerin de bulunacağını belirten Prof. Dr. Dalgar, “Gençlerimizin bu projeye dahil olması, kırsal hayatta karşılaşılan zorlukları yerinde görmelerini ve empati kurmalarını sağlayacak. Bu sayede gelecekte toplumun farklı kesimlerine daha duyarlı bireyler yetişecekler” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.