ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:04 Meta, 20 Ocak’ta göreve başlayacak olan Trump’ın yemin töreni fonuna 1 milyon dolar bağışladı
09:38 Donald Trump, “Türkiye ve Kürtler düşmanlar, Erdoğan’dan Kürtler’in peşinden gitmemesini istedim, o da gitmedi”
09:34 “Katar Suriye’de devlet memurlarının maaşlarının ödenmesine yardımcı olmayı planlıyor”
07:11 İLHAN KARAÇAY VOERDE EEN DİEPGAAND INTERVİEW MET ONZE AMBASSADEUR İN DEN HAAG, SELÇUK ÜNAL…
07:09 Siber Güvenlik Başkanlığı kuruldu: İşte görevleri…
07:02 Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç: “3 tane olmazsa olmaz ihtiyacımız var. 2 stoper ve sol bek almalıyız”
06:58 Polis Şeyda Yılmaz’ı şehit eden sanık hakkında karar
22:30 Beşiktaş Başkanı Serdal Adalı’dan TFF Başkanı Hacıosmanoğlu’na Ziyaret
20:58 UDİAD Başkanı Tuba Çebi: Misyonumuz diplomasi eğitiminin kalitesini yükseltmektir
19:03 Fransa: “Suriye’ye yönelik bazı yaptırımlar hızla kaldırılabilir”
18:45 İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı dava 11 Nisan’a ertelendi
18:32 Almanya’dan sınırdışı edilenler arasında Türk vatandaşları ilk sırada
18:14 Los Angeles alevler altında: bölgede olağanüstü hal ilan edildi
13:39 Arabesk müzik türü değil, kitlesel bir olay!
11:46 Yalnızlığın bazı proteinleri artırarak tehlikeli hastalıklara neden olduğu ortaya çıktı: Araştırma
11:35 Pfizer Türkiye Pazar Erişim ve Fiyatlandırma Direktörlüğüne İrem Akman atandı
11:24 Uluslararası Diplomatik İlişkiler ve Akademik Araştırmalar Derneği’nden (UDİAD) ‘Bölgesel Çalışmalar Atölyesi’ Başlıyor!
10:52 AIFD Yönetim Kurulu Başkanlığına Cem Öztürk seçildi
10:45 Türkiye’nin kedileri dünya gündeminde: ‘Bu yakınlık büyüleyici’
10:22 Kocaeli Kartepe Belediye Meclisi’nde Devlet Hastanesi yer tahsisi için tarihi karar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Marmara ve Ege Denizi’ne yayılan müsilaj kâbusu geri döndü

Marmara ve Ege Denizi’ne yayılan müsilaj kâbusu geri döndü
7 Ocak 2025
7
A+
A-

Türkiye Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), Türkiye’den Marmara’daki Müsilaj Kâbusu için Çağrı yaparak, Acil eylemin, planlarda kalmamasını istedi.

UHA / İnternational News Agency

Gazeteci* Sıla Kararoğlu’nun haberine göre, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın açıklamalarının ardından konuya yeniden dikkat çeken WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) 3 yıldır, müsilajın sebeplerinden olan atık deşarjı ve kirlilik sorununun çözülmediğini vurguladı.

Türkiye’nin denizlerini ele geçiren müsilaj probleminin bilim önderliğinde bütüncül bir yaklaşımla çözülmesi gerektiğini belirten vakıf, daha fazla geç olmadan 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı’na uyulması için herkesi eyleme çağırdı.

Mar’mara Denizi, çevresinde yaşayan 25 milyon insanın, bölgedeki sanayi tesisleri ve tarımsal faaliyetlerin atık yükünü taşıyor. Bunun sonucu olarak ortaya çıkan müsilaj sorununun çözümü için 2021 yılında 22 maddeden oluşan Marmara Denizi Eylem Planı hazırlanmış ve Marmara Denizi’nin tamamı özel çevre koruma bölgesi ilan edilmişti. Ancak müsilajın en önemli sebeplerinden  atık deşarjı ve kirlilik sorunu aradan geçen 3 yılda  çözülemedi.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı da müsilajın Marmara Denizi’nde yayıldığına ve Ege Denizi’ne geçtiğine dikkat çekerek “Yer yer yüzeye çıksa da mevcut şartlarda 3-25 metre derinliklerde örümcek ağı gibi denizi saran müsilajın suların ısınmasıyla birlikte ilkbahardan itibaren yüzeye çıkma ihtimali oldukça yüksek. Deniz dibine çökmeye başlayan müsilaj, pinalar, deniz çayırları, süngerler ve mercanlar gibi canlı gruplarını tehdit etmeye başladığı gibi balıkçıların attıkları ağı çekemez hale gelmesine neden olmaya başlamıştır” dedi.

Tek çözüm, bir litre suyun bile arıtılmadan denize bırakılmaması
Müsilaj, tek hücreli bitkisel mikroorganizmaların (fitoplankton) uygun ortam bulduklarında aşırı derecede artarak, denize salgılarını bırakmalarıyla oluşuyor. Deniz ortamındaki hayvansal besinleri içine hapseden müsilaj, hareket edemeyen midye, istridye, mercanlar gibi canlılar ile larvaların üzerine çökerek, deniz canlılarının beslenmesini ve solunumunu etkiliyor. Bu durum, biyolojik çeşitliliğin azalmasına sebep olmakla kalmıyor, çevre ve insan sağlığını da tehdit ediyor.

Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın açıklamalarının ardından  karar vericileri yeniden harekete çağıran WWF-Türkiye, her gün artan kirliliğin Marmara Denizi’ndeki yaşamı tehdit ettiğini vurgulayarak,  Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Marmara’nın geleceğini kurtarmak için 3 yıl önce hazırlanan Marmara Denizi Eylem Planı’nın acilen uygulaması ve gerekli denetimlerin yapılmasını talep etti.

Marmara Denizi’nin maruz kaldığı çoklu baskıların bertaraf edilmesinin ardından, bir sonraki adım olan doğal müttefiklerin iş birliği yapması büyük önem taşıyor. Fitoplanktonla beslenirken deniz suyunu filtreleyen kara midye ve pina gibi türlerin yanı sıra, yaşam alanları olan deniz çayırlarının bilim temelli yaklaşımlarla korunması talep ediliyor. Ekosistem mühendisleri olarak hareket eden bu canlılar, atık yükü kesilirse Marmara Denizi’nin ekolojik işlevlerini kazanmasına ve iklim değişikliğine karşı dirençli hale gelmesine yardımcı olabilir.

Sıla Kararoğlu – SosyalUp

Gazeteci* Sıla Kararoğlu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.