Marmara Denizi’nde müsilaj sonrası yeni tehlike hidrojen sülfür gazı mı?
UHA HABER / Marmara Denizi’nde bir taraftan müsilaj sorununa çözüm aranırken diğer taraftan uzmanlar müsilajın denizin en dip noktalarındaki etkileri üzerine incelemelerini sürdürüyor.
(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘EuroNews‘den aktardığı haberinde, Marmara Denizi Bütünleşik Modelleme Sistemi (MARMOD) Projesi’nde görev alan ve salya oluşumları ile ilgili elde edilen verileri analiz eden Doç. Dr. Mustafa Yücel, Marmara Denizi’nde henüz hidrojen sülfür tehlikesine rastlanmadığını belirtti.
Doç. Dr. Yücel, euronews’e yaptığı açıklamada, İzmit Körfezi’nde hidrojen sülfürün 34 metre derinliğe kadar çıkmasıyla ilgili gelişmelerin şaşırtıcı olmadığını belirterek “Orada (İzmit Körfezi) zaten yaz aylarda bu olmaktadır. Şaşırtıcı bir durum değil, müsilaj ile ilgili değil.” dedi.
Marmara’da şu ana kadarki çalışmalarda hidrojen sülfür bulgusuna ulaşmadıklarını belirten Doç. Dr Yücel, Marmara Denizi’nin yine de hidrojen sülfür tehlikesine açık olduğuna dikkat çekiyor:
“Marmara bu tehlikeye müsait bir yer. Bu nedenden dolayı aşırı üretken bir yer. Böyle olduğu için de aşırı üretimin sonradan bozulmasıyla Marmara’nın oksijeni önemli ölçüde azalmış durumda. Balık sadece 25 metre derine inebiliyor. Marmara’nın genelinde 1980’lerde 60-70 metre olan oksijenli yaşanabilir alan şu an iyice sıkışmış durumda.”
1,5 haftalık çalışmada Marmara’da müsilajın nasıl yayıldığını ortaya koyduklarını söyleyen Yücel, “Salya denilen yapılar yapışkan, görünür köpükler olabiliyor. Denizin ilk 30 metresi bununla kaplı. Denizin tabanına düşmüş mü onu da bulmaya çalışıyoruz. Şu an için henüz 30 metrenin altına düşmediği yönünde. Neden 30 metre derseniz, Marmara’nın üst suyu Karadeniz orijinlidir. Daha derindeki sular Akdeniz sularıdır. Aradaki yoğunluk farkı bir bariyer görevi görür. Müsilajın daha derine indiğini görmedik” diyor.
Hidrojen sülfürün 34 metreye yükselmesi düşündürücü
Müsilaj (deniz salyası) sorunuyla ilgili olarak R/V Alemdar II araştırma gemisiyle Marmara Denizi’ne açılan İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü uzmanları İzmit Körfezi’nde 34 metre derinlikte canlı yaşamını tehdit eden hidrojen sülfür gazına rastladıklarını belirtmişti.
Milliyet Gazetesi’ne konuşan İstanbul Üniversitesi Oşinografi Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Nuray Çağlar, İzmit Körfezi’nin Karamürsel açıklarındaki ölçüm istasyonunda yaptıkları araştırmalarda 34 metreden itibaren hidrojen sülfür belirlediklerini belirterek “İzmit Körfezi’ne yabancı olmayan bu gazın 110 metrelerden şimdilerde 34 metreye kadar çıkması bizi düşündürüyor. 34 metrede litrede 2 miligram olan hidrojen sülfür 157 metreden sonra 4,5 miligrama kadar çıkıyor” şeklinde açıklamada bulundu.
Müsilaj dibe çöküyor
Çınarcık Çukuru ve Karamürsel ölçüm istasyonlarında müsilaj tabakalarının da yüzeyden dibe doğru çökeldiğini gözlemlediklerini de kaydeden Prof. Dr. Çağlar “Organik madde yani müsilaj çözülürken sudaki çözünmüş oksijeni tüketiyor. İzmit Körfezi, Marmara denizi sularıyla yenileniyor ama hidrojen sülfür ortadan kalkmıyor. Henüz yazın başında olmamız ilerleyen süreçte bozulmanın hızlanacağını işaret ediyor. Oksijensizlik artabilir hatta kalıcı olabilir” uyarısında bulundu.
Müsilaj temizliğinde son durum
Müsilaj temizliğine ara vermeden devam ettiklerini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada toplamda 4 bin 202 m³ müsilajın temizlenerek düzenli depolama sahalarına gönderiliğini belirtti.
Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorunu uydu aracılığıyla uzaydan görüntüleyen İstanbul Teknik Üniversitesi Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi deniz salyasının dağılımını ve yoğun olduğu bölgeleri tespit etmek için çalışmalarını sürdürüyor.
***
Neden https://www.uhahaberajansi.com/?
Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.
Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.
Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.
https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!
[UHA Haber Ajansı, 20 Haziran 2021]