ref: refs/heads/v3.0
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:32 Nizip Ticaret Odası Heyeti, Bakü Büyükelçiliği’ni Ziyaret Etti
17:31 Halep’in Özgürleştirilmesi Denkleminde Türkiye
14:53 KADEM Kocaeli’den ŞÖNİM Meslek Elemanlarına Özel 25 Kasım Temalı Seramik Bardak Boyama Atölyesi 
11:22 Kocaeli’de ‘Termal Otel’ şifa dağıtıyor
10:29 Kırmızı bültenle aranan zehir taciri Ankara’da yakalandı
10:14 Kasım ayı enflasyon rakamları açıklandı
10:09 Ankara-Atina hattında diplomasi trafiği sürüyor
10:07 Hırsızların yeni hedefi hava yastıkları
10:01 Pençe-Kilit bölgesinde 1 askerimiz şehit oldu
09:21 2025’in online ve offline iletişim trendleri
09:18 Türkiye’nin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücü ile Avrupa’da 5., dünyada ise 11. sırada
07:54 2024’ün İlk 10 Ayında Türkiye’deki Elektriğin Yarısı Fosil Yakıtlardan Geldi!
07:27 Ulaştırma ve Altayapı Bakanı Uraloğlu, “yakın gelecekte nakliye sektöründe kadınların sayısı daha da artacak”
07:03 Türkiye’de ‘Gelir Eşitsizliği’ Alarmı: Çözüm Bulunmazsa Toplumsal Cinnet Kaçınılmaz!
06:44 İstanbul’da Trafik Sıkışıklığı Fiyatlandırması Başlıyor: “Doğru Uygunlanırsa Toplumun Refahını Artırabilir”
06:29 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz,
06:09 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Vahşet ile medeniyet, aynı çerçevede duramaz”
02:22 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye Cumhuriyeti’nde hangi sebeple olursa olsun kimse dışlanamaz, ikinci sınıf vatandaş olarak görülemez”
00:55 5 yıllık “Türkiye Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi” yayımlandı
00:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadağ Cumhurbaşkanı Milatoviç ile ortak basın toplantısında konuştu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Lübnan’daki Suriyeli mülteciler bombardımandan kaçarak ülkelerine geri dönüyor

Lübnan’daki Suriyeli mülteciler bombardımandan kaçarak ülkelerine geri dönüyor
19 Kasım 2024
7
A+
A-

Geçtiğimiz iki ay içinde, çoğu Suriye savaşından kaçan mülteciler olmak üzere yarım milyondan fazla insan Lübnan’dan Suriye’ye kaçtı.

Lübnan’dan Gazeteci* Heather MURDOCK’un haberine göre, Suriye’deki isyancıların elindeki son kale olan İdlib’e geri dönenler, Lübnan’dan biraz daha güvenli bir yere kaçtıklarını ancak geriye döndüklerinde evlerinin, işlerinin ve insani yardımın olmadığını gördüklerini söylüyor.

“Beyaz Baretliler” olarak bilinen Suriye Sivil Savunma gönüllüleri yıllardır isyancıların kontrolündeki Suriye’de bombardımanlardan ve diğer saldırılardan kaçan insanlara yardım ediyor.

Şimdiyse Suriye’den kaçan on binlerce kişi, ülkelerine geri dönüyor. Çoğu on yıldan uzun süre mülteci olarak yaşadıktan sonra Suriyeliler, bu kez Lübnan’daki savaştan kaçıyor.

“Ekiplerin, uzun mesafeler kat ettikleri için hastalananlara ve rahatsızlananlara gerekli ilk yardımı sağlamak için çalıştığını” söyleyen Suriye Sivil Savunma gönüllüsü Nidal Daddoub, bazı vakaları hastanelere naklettiklerini aktarıyor.

Yeni gelenler, Lübnan’dan Suriye’de isyancıların son kalesi olan İdlib’e uzanan yolun uzun ve tehlikeli olduğunu söylüyor.

Lübnan’dan Suriye’ye geri dönen Suriyeliler’den Muhammed El Yusuf, “Yolculuk sırasında zorluklarla ve kötü muameleyle karşılaştık. Toprak üzerinde uyumak ve dört gün boyunca yolda kalmak zorunda kaldık” dedi.

Suriye’ye geri dönen aileler eski evlerinin yıkıldığını, iş ya da insani yardım imkanı bulamadıklarını görüyor, ancak kaçmaktan başka çareleri olmadığını söylüyor.

Lübnan’dan ülkesi Suriye’ye geri dönen Ebu İstif, yakınlarında bombalama olduğunu anlattı ve “Kimsenin bilmediği bir füze deposunu bombaladılar ve yakınımızdaki bir evi de bombaladılar” dedi.

Suriye’deki dedesiyle yaşamak için tek başına ülkesine geri dönen 14 yaşındaki Hasan, Lübnan’daki bombardımanlarda 18 akrabasını birden kaybeden ve ailesinde hayatta kalan tek kişi.

Hasan’ın Suriye’de bulunan dedesi Hasan Abdül Kadir, yaşananları, “Torunum 12 saat boyunca enkaz altında kaldı. Evin bir duvarı üzerine yıkıldı. Biraz enerjisi vardı ve birileri onu duyup kurtarana kadar moloz yığınlarını tekmeledi ve bağırdı” şeklinde anlattı.

Dedesi, torunu Hasan’ın Suriye’de tıbbi tedavi görmesi gerektiğini, ancak ailenin tedavi masraflarını karşılayacak ekonomik gücü olmadığını söyledi.

Yerel yetkililer, Suriye’nin kuzeybatısının Lübnan’dan daha güvenli görünebileceğini, ancak insani yardım eksikliği ve hükümet ile müttefikleri ve isyancılar arasındaki çatışmalar nedeniyle bunun sadece kısmen doğru olduğunu belirtiyor.

İsyancıların kontrolündeki İdlib’de Kalkınma Bakanlığı’nın halkla ilişkiler görevlisi olan Tarık El Ali ise “Suriye’nin kuzeybatısındaki durum şu anda çok zor çünkü çoğu kuruluş bölgeden çekildiği için neredeyse hiç yardım yok. Ayrıca sürekli bombardıman var” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler, İsrail’in Lübnan’a yönelik bombardımanının Eylül ayı sonunda yoğunlaşmasından bu yana, aralarında Suriyeli mülteciler ve Lübnanlılar’ın da bulunduğu yarım milyondan fazla kişinin Suriye’ye kaçtığını açıkladı.

Geçtiğimiz yıl İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmalarda yaklaşık 100 İsrailli sivil ve asker öldürüldü. Lübnan’da ise 200’den fazlası çocuk olmak üzere 3500’den fazla kişi hayatını kaybetti.

Heather Murdock - Reporter bio - Voice of America (VOA News)

Gazeteci* Heather Murdock

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.