enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:19 Uluslararası Diplomatik İlişkiler Akademik Araştırmalar ve Eğitim Derneği (UDİAD), Antalya Diplomasi Forum’u 2025’e katıldı…
19:18 Geri sayım başladı!…
16:27 İnşaatta önemli bir yere sahip olan gayrimenkul sektörü ise, son yıllarda zor bir süreçten geçiyor…
15:33 Jeopolitik, ekonomik ve stratejik açıdan önem taşıyan yer altı kaynaklarının, küresel rekabet ortamındaki önemi ve enerji dönüşümüne etkileri…
15:14 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Foruma yoğun ilgiden memnuniyet duyuyoruz”…
10:11 Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek, “ABD – İsrail merkezli tehditlere karşı Türkiye’nin çözüm yolu Atlantik sisteminden koparak üretim devrimine yönelmek”…
09:00 ‘Beyin besini’ kolinin neden gözardı edildiği düşünülüyor?
07:22 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılına girerken, bu sürecin birçok toplumsal boyutu tekrar gözden geçiriliyor…
06:56 Hollanda’da Kurşuna Dizilen Özbekler!…
06:51 Simpra Inventory ile Mutfağın Matematiği’nin üçüncü bölümü yayınlandı…
00:40 Dışişleri Bakanı Fidan,”Bazı grupların Türkmenlere farklı şekilde muamele etmesi kabul edilemez”
20:47 Ziraat Türkiye Kupası’nda yarı final tarihleri açıklandı! İşte karşılaşmaların programı
19:47 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den Cumhurbaşkanı Erdoğan ile DEM Parti arasında yapılan görüşmeye ilişkin ilk açıklama geldi!…
18:52 İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla ilgili basın açıklaması düzenlendi…
16:47 Kocaelispor’a müjdeli haber an meselesi!…
07:08 Avrupa Güvenlik Mimarisi ve Türkiye
07:04 Analiz: Mayın Tarlalarıyla Mücadele: Azerbaycan’ın Deneyimi ve Karşılaştığı Zorluklar
00:53 Kadıköy’de bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden Minguzzi’yi öldüren sanıkların yakınlarının maktulün ailesini tehdit ve hakaret etmesine ilişkin soruşturma başlatıldı…
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Endonezya’nın Filistin meselesiyle ilgili tutumunu takdirle karşılıyoruz
00:39 Bakan Kacır,  Van’da “19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması Ödül Töreni”ne katıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

LeMan’ın kâğıt krizi: Yayıncılıkta selüloz sıkıntısı

LeMan’ın kâğıt krizi: Yayıncılıkta selüloz sıkıntısı
27 Şubat 2022
586
A+
A-

İSTANBUL – UHA HABER / Kâğıt krizinin yayıncılık sektörüne yansımaları devam ediyor. LeMan Dergisi’nin “Kâğıt bulamıyoruz” tweeti ile sorunun ulaştığı boyut, bir kez daha tartışma konusu oldu.

Yayıncılık sektöründe kâğıt krizi sürüyor. Yayıncılar kurdaki artış ve tedarik sorunu nedeniyle ithal edilen kâğıda erişim sağlamakta zorlanmaya devam ediyor. LeMan Dergisi’nin Twitter hesabından “Belki önümüzdeki hafta çıkamayacağız. Kâğıt bulamıyoruz” paylaşımı, kâğıt sorununu tekrardan gündeme getirdi.

DW Türkçe’ye konuşan LeMan Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Akgün, söz konusu paylaşımı okurları bilgilendirmek amacıyla yaptıklarını, beklediklerinden fazla tepki aldıklarını söyledi. Akgün, yaşadıkları sorununun kaynağını “Biz stoklu çalışıyoruz ama uzun süredir tedarik sorunu yaşıyoruz. Bu sorun hem Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlardan kaynaklanıyor hem de global bir sorun. Tedarik zincirinde bir kırılma var. Selüloz fiyatları inanılmaz arttı” diye anlattı.

Tedarik sorununa kur baskısı da eklenince kâğıt temininde zorlandıklarını dile getiren Akgün, “Türkiye’de onlarca yıldır çıkan süreli yayınlar bile çok zorlanıyor. Bu durumu bir drama dönüştürmeden nasıl çözüme kavuşturacağımız konusunda ortada çok fazla soru var. Şu an Türkiye’de süreli yayın yapmak, birtakım yandaş yayınlar gibi beslenmiyorsanız neredeyse imkânsız hale geliyor” diye konuştu.

LeMan Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Akgün
LeMan Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Akgün

“Selülöz sıkıntısı yaşanıyor”

Pandemi, kâğıt üretimini doğrudan olumsuz yönde etkiledi. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk de dünya genelinde kâğıt üretimi konusunda sıkıntılar yaşandığına dikkat çekti. Kocaktürk, Çin’deki fabrikaların üretimi durdurmalarıyla beraber dünyanın ciddi bir selüloz sıkıntısıyla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, geçen sene ortalama fiyatı en fazla artan ürün yüzde 168 ile kâğıt oldu. Kocatürk, geçen sene 650 dolar olan bir ton birinci hamur kâğıt fiyatının bugün 1.350-1.400 dolara çıktığını dile getirdi. Kocatürk, “Finansal kaynakları olanlar kağıtlarını peşin alıp üretimlerini peşin yapıyorlar. Ama yayıncılık sektörü biraz vadeli çalışan bir sektördür. Bugün kağıdı euro ya da dolar olarak parasını öderseniz alabileceğiniz bir noktaya geldik” diye sözlerini sürdürdü.

Kağıtta dışa bağımlılık

Türkiye, ilk kâğıt fabrikası SEKA İzmit İşletmesi’nin özelleştirme kapsamına alınmasının ardından 2005 yılında kapatılmasıyla kâğıtta yurtdışına bağımlı hale gelmişti.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk

Kenan Kocatürk, Avrupa Birliği dışında ithal edilen kağıtlara devletin gümrüklerde yüzde 10 vergi uyguladığını dile getirerek bu durumun yansımasını “Bu vergi rekabeti de ortadan kaldırıyor. Uzakdoğu, Kanada ya da başka ülkelerden daha ucuz gelebilecek kağıtlar rekabet edemiyor. Bunu bilen Avrupa Birliği’ndeki üreticiler de daha rahat fiyat belirliyor” şeklinde aktardı.

Kocatürk’e göre kâğıt sorunu Haziran ayına kadar sürebilir. Sadece kâğıt değil, ithal edilen boya, tutkal gibi malzemeler dolayısıyla artış gösteren matbaa maliyetleri de yayıncıların belini büküyor. Türkiye Yayıncılar Birliği, olası çözümler için hükümetle görüşmelere devam ediyor. Yayıncılık sektörü, kitap ile kâğıtta katma değer vergisini kaldırılması ve Türkiye’deki kâğıt endüstrisinin tekrar kurulmasını talep ediyor.

HABER : Burcu Karakaş (DW)

[UHA Haber Ajansı, 27 Şubat 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.