enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:19 Uluslararası Diplomatik İlişkiler Akademik Araştırmalar ve Eğitim Derneği (UDİAD), Antalya Diplomasi Forum’u 2025’e katıldı…
19:18 Geri sayım başladı!…
16:27 İnşaatta önemli bir yere sahip olan gayrimenkul sektörü ise, son yıllarda zor bir süreçten geçiyor…
15:33 Jeopolitik, ekonomik ve stratejik açıdan önem taşıyan yer altı kaynaklarının, küresel rekabet ortamındaki önemi ve enerji dönüşümüne etkileri…
15:14 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Foruma yoğun ilgiden memnuniyet duyuyoruz”…
10:11 Vatan Partisi Genel Başkanı Perinçek, “ABD – İsrail merkezli tehditlere karşı Türkiye’nin çözüm yolu Atlantik sisteminden koparak üretim devrimine yönelmek”…
09:00 ‘Beyin besini’ kolinin neden gözardı edildiği düşünülüyor?
07:22 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılına girerken, bu sürecin birçok toplumsal boyutu tekrar gözden geçiriliyor…
06:56 Hollanda’da Kurşuna Dizilen Özbekler!…
06:51 Simpra Inventory ile Mutfağın Matematiği’nin üçüncü bölümü yayınlandı…
00:40 Dışişleri Bakanı Fidan,”Bazı grupların Türkmenlere farklı şekilde muamele etmesi kabul edilemez”
20:47 Ziraat Türkiye Kupası’nda yarı final tarihleri açıklandı! İşte karşılaşmaların programı
19:47 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den Cumhurbaşkanı Erdoğan ile DEM Parti arasında yapılan görüşmeye ilişkin ilk açıklama geldi!…
18:52 İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla ilgili basın açıklaması düzenlendi…
16:47 Kocaelispor’a müjdeli haber an meselesi!…
07:08 Avrupa Güvenlik Mimarisi ve Türkiye
07:04 Analiz: Mayın Tarlalarıyla Mücadele: Azerbaycan’ın Deneyimi ve Karşılaştığı Zorluklar
00:53 Kadıköy’de bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden Minguzzi’yi öldüren sanıkların yakınlarının maktulün ailesini tehdit ve hakaret etmesine ilişkin soruşturma başlatıldı…
00:46 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Endonezya’nın Filistin meselesiyle ilgili tutumunu takdirle karşılıyoruz
00:39 Bakan Kacır,  Van’da “19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması Ödül Töreni”ne katıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!

Küresel gıda fiyatlarında 18 ayın en hızlı artışı!
9 Ekim 2024
14
A+
A-

Haziran ve Temmuz’daki yatay seyrin ardından Ağustos 2024’te hafif bir gerileme gösteren FAO Gıda Fiyat Endeksi, Eylül ayında yükselişe geçti. Şeker fiyatları kaynaklı artış, küresel gıda fiyatlarında son 18 ayın en hızlı artışı olarak kayda geçti.

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO), beş temel gıda grubunda uluslararası piyasalardaki fiyat değişimlerini yansıtan FAO Gıda Fiyatı Endeksi, Eylül ayında Ağustos ayına göre yüzde 3,0, bir önceki yıla göre ise yüzde 2,1 artışla ortalama 124.4 puan olarak gerçekleşti.

Eylül 2024’te son 18 ayın en hızlı artışını kaydeden endeks, şeker başta olmak üzere izlenen tüm temel emtia gruplarında fiyat artışları olduğunu ortaya koydu.

Küresel gıda fiyatlarında son 18 ayın en hızlı artışı görüldü - Piyasalar Haberleri

En yüksek artış şeker fiyatlarında

FAO Şeker Fiyat Endeksi Eylül ayında en büyük artışı kaydederek yüzde 10,4 yükseldi. Bu artışta, Brezilya’daki mahsul beklentilerinin kötüleşmesi ve Hindistan’ın etanol üretimi için şeker kamışı kullanımına yönelik kısıtlamaları kaldırma kararının, ülkeden yapılan ihracatı etkileyebileceği yönündeki endişeler etkili oldu.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi, buğday ve mısır ihracat fiyatlarındaki artışın etkisiyle Eylül ayında yüzde 3,0 oranında yükseldi. Uluslararası buğday fiyatları büyük ölçüde Kanada ve Avrupa Birliği’ndeki aşırı yağışlı koşullara ilişkin endişeler nedeniyle artarken, bu durum Karadeniz bölgesinden gelen rekabetçi fiyatlı arzla kısmen dengelendi. Dünya mısır fiyatları da Brezilya’daki Madeira Nehri ve ABD’deki Mississippi Nehri boyunca uzanan önemli ulaşım yollarındaki düşük su seviyelerinin etkisiyle arttı. Buna karşılık, FAO Tüm Pirinç Fiyat Endeksi, durgun seyreden ticari faaliyetlerin de etkisiyle yüzde 0,7 oranında geriledi.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, palm, soya, ayçiçeği ve kolza yağları fiyatlarındaki genel artışlarla Ağustos ayına göre yüzde 4,6 yükseldi. Uluslararası palm yağı fiyatlarındaki artış, Güneydoğu Asya’daki başlıca üretici ülkelerde üretimin beklenenden düşük olmasından kaynaklanırken, soya yağı fiyatlarındaki yükseliş ise ağırlıkla ABD’de kırma işlemlerinin beklenenden düşük olmasından kaynaklandı.

Gıda fiyatları dünyada yüzde 3.6 düştü, Türkiye'de yüzde 29.77 arttı — Diken

Diğer endeksler

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise Eylül ayında tam yağlı süt tozu, yağsız süt tozu, tereyağı ve peynir fiyatlarındaki artışla yüzde 3,8 oranında yükseldi.

FAO Et Fiyat Endeksi, Brezilya’nın ürünlerine yönelik güçlü ithalat talebinin etkisiyle artan kanatlı eti fiyatları nedeniyle yüzde 0,4 yükseldi. Dünya büyükbaş ve domuz eti fiyatları sabit kalırken, küçükbaş hayvan eti fiyatları Ağustos seviyelerine göre sınırlı bir düşüş gösterdi.

Küresel pirinç kıtlığı kapıda: Türkiye de risk altında - Gündem - Denge Sende | Türkiye'nin Dengeli Yaşam Platformu

Küresel pirinç üretimi ve ticareti için tahminler yükseldi

FAO, 2024 yılı küresel tahıl üretimi tahminini, pirinç ve buğday üretimlerinde yapılan yukarı yönlü revizyonların küresel iri taneli tahıl üretimindeki sınırlı düşüşten daha ağır basması nedeniyle, küçük bir revizyonla 2 milyar 853 milyon tona yükseltti. Yeni Tahıl Arz ve Talep Özeti’nde  de yer alan yeni rakam, 2023 yılındaki rekor üretimin bir miktar altında kalıyor.

Dünya buğday üretiminin 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,5 oranında artması beklenirken, Avustralya’daki verim beklentilerinin iyileşmesi, aşırı yağışlı koşullar nedeniyle AB’nin tahminlerinde yapılan önemli düşüşü fazlasıyla telafi ediyor. Buna karşılık, AB’deki daha küçük mahsullerin ABD’de beklenen daha yüksek mısır üretimine ağır basmasıyla, küresel iri taneli tahıl üretiminin 2023’ten itibaren yüzde 0,8 oranında azalması bekleniyor. Dünya pirinç üretiminin 2024/25 döneminde yüzde 0,9 oranında artacağı ve 539.2 milyon ton ile tarihin en yüksek seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor.

Güney Asya ve Hindistan'ın küresel gıda ve tarımsal tüketimdeki payı artacak - Bloomberg HT

Küresel tahıl kullanımı yüzde 30 artacak

Küresel tahıl kullanımının 2024/25’te yüzde 0,4 artışla 2 milyar 853 milyon tona ulaşacağı tahmin edilirken, küresel tahıl stoklarının yüzde 1,2 artacağı ve pirinç stoklarının ise üç kat daha hızlı bir oranda artacağı öngörülüyor. Bu da FAO’nun “yeni sezonda yeterli arz beklentisi” olarak değerlendirdiği, küresel tahıl stoklarının kullanım oranının yüzde 30,6 olduğu bir tabloyu ortaya çıkarıyor.

Uluslararası tahıl ticaretinin 2023/24 seviyesine göre yüzde 2,7’lik bir daralma ile 488.1 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Ancak, Afrika ve Yakın Doğu’daki artan ithalatın, 2025 yılında uluslararası pirinç ticaretinde bir canlanmaya da öncülük edebileceği görülüyor.

Tarımsal Piyasa Bilgi Sistemi (AMİS) de, düzenli analizlerinin yanı sıra Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 2’nin gerçekleştirilmesinde ticaretin rolüne ilişkin bir tartışma da içeren aylık Piyasa Monitörünü yayınladı.

Kaynak* Gıda Hattı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.